Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Eπταετής κάθειρξη και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Μιλάνου καταδίκασε πριν από λίγο τον πρώην ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας, συνέργεια σε προαγωγή ανηλίκων στην πορνεία και εφ΄όρου ζωής στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την υπόθεση μπούγκα-μπούγκα.

Η εισαγγελέας Ιλντα Μποκασίνι είχε ζητήσει εξαετή φυλάκιση. Αναμένεται η προσφυγή των συνηγόρων του Καβαλιέρε στο εφετείο του Μιλάνου.

Στα πρώτα σχόλιά τους τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για "σκληρή απόφαση".

Η αντίδραση Μπερλουσκόνι

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέδωσε για την καταδίκη
του από το δικαστήριο του Μιλάνου σε επταετή κάθειρξη για συμμετοχή στην προαγωγή ανήλικης στην πορνεία και για κατάχρηση εξουσίας.

Στη ανακοίνωση, ο Καβαλιέρε υπογραμμίζει: "Ήμουν βέβαιος ότι η δικαστική απόφαση δεν θα ήταν αρνητική διότι δεν υπήρχαν ενοχοποιητικά στοιχεία. Αντιθέτως, όμως, εκδόθηκε μια βαρύτατη απόφαση με στόχο να αποκλεισθώ από την πολιτική ζωή. Δεν είναι μόνον μια σελίδα κακής δικαιοσύνης, είναι και μια προσβολή προς όλους τους Ιταλούς που με εμπιστεύθηκαν και στήριξαν την στράτευσή μου υπέρ της χώρας. Εγώ, όμως, για μια ακόμη φορά, εννοώ να αντισταθώ στον κατατρεγμό αυτό, διότι είμαι απολύτως αθώος και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψω την μάχη μου να μετατρέψω την Ιταλία σε μια πραγματικά ελεύθερη χώρα".

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα μαζί με την συμμαχία του Μάριο Μόντι και την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι υπογραμμίζει, από την μεριά του ότι "οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού, όποιο και αν είναι το περιεχόμενό τους".

Ο Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία -- το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση-- ζητεί από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί, καθώς "αυτό θα συνέβαινε και σε όλες τις άλλες πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης".

Ο βουλευτής του κινήματος Πέντε Αστέρων Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, τέλος, θεωρεί ότι "ο Μπερλουσκόνι πρέπει να μπει φυλακή" και ότι «όσο αυτό δεν συμβαίνει, η Ιταλία δεν μπορεί να θεωρείται μια ελεύθερη χώρα".

"Στην Ιταλία σήμερα πέθανε το κράτος δικαίου", δήλωσε ο κεντροδεξιός βουλευτής Φαμπρίτσιο Τσικίτο σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου του Μιλάνου με την οποία ο Σίλβιο Μπελουσκόνι καταδικάζεται σε επταετή κάθειρξη και σε δια βίου στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την υπόθεση "Ρούμπι Γκέιτ".

"Οι δικαστές ενοχοποίησαν τα εννέα εκατομμύρια Ιταλών που ψήφισαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θυμίζει αποφάσεις στρατοδικείων", πρόσθεσε ο Τσικίτο.

"Πρόκειται για εξωπραγματική ετυμηγορία αλλά κατά κάποιο τρόπο την αναμέναμε", σχολίασε ο συνήγορος υπεράσπισης του "Καβαλιέρε", Νικόλο Γκεντίνι.

Αργότερα, είναι πιθανό να εκδοθεί γραπτό ανακοινωθέν του ιταλού κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού, στο οποίο αναμένεται να χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Έξω από το δικαστήριο του Μιλάνου συγκεντρώθηκαν μέλη του κινήματος Πέντε Αστέρων που αμφισβήτησαν ηχηρά την Ντανιέλα Σαντανκέ, από τις στενότερες συνεργάτιδες του Μπερλουσκόνι, η οποία χαρακτήρισε "ντροπή"» την απόφαση των δικαστών.

 Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου