Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Άδεια σε ρωσικά μαχητικά να σταθμεύουν στη βάση Παπανδρέου


Προσωρινές, αλλά απεριόριστες φαίνεται ότι είναι οι διευκολύνσεις που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στη Ρωσία με αφορμή την αποδοχή σχετικού αιτήματος της Μόσχας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, στη χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Σεργκέι Λαβρόφ έθεσε ξεκάθαρα στον Ιωάννη Κασουλίδη θέμα παραχώρησης στρατιωτικών
διευκολύνσεων με αφορμή  την απόφαση της Μόσχας γι' αποστολή αεροπορικών δυνάμεων στην Συρία.
 
Η Κύπρος αποδέχθηκε το αίτημα το οποίο στην ουσία αποτελεί προέκταση των διευκολύνσεων που παρέχει η Δημοκρατία στα πλοία του Ρωσικού στόλου που ελλιμενίζονται στο Λιμάνι Λεμεσού.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πολύ σύντομα αναμένεται η προσφορά των διευκολύνσεων να πάρει ακόμη πιό επίσημο χαρακτήρα με τη μετάβαση, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα για υπογραφή συμφωνίας κατανόησης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
 
Στην Πάφο θα σταθμεύει η μοίρα Ρωσικών μαχητικών Su-30 για όσο χρόνο χρειαστεί κυρίως γι' αποτροπή Δυτικών σκέψεων για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω  από τη Συρία.
 
Τις ίδιες διευκολύνσεις παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία και σε δύο πλοία του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, το αντιτορπιλικό "Ναύαρχος Παντελέγιεφ" και το ρυμουλκό Krilov, μέρος του Ρωσικού στόλου που βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο για περιπολία και παρακολούθηση της κατάστασης στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου