Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Η ανατομία της Ελλάδας από τον Τζορτζ Σόρος

Την άμεση ανάγκη να ξαναβρεθεί το χαμένο πνεύμα αλληλεγγύης, στο πλαίσιο της «Ανοιχτής Κοινωνίας» στην Ευρώπη τόνισε, μεταξύ άλλων, ο μεγαλοεπενδυτής και ιδρυτής του κοινωφελούς οργανισμού Open Society Foundation (Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας), Τζορτζ Σόρος, στη διάρκεια του 2ου διεθνούς συνεδρίου για την κοινωφελή δράση, με θέμα «Ο ρόλος της φιλανθρωπίας στο πλαίσιο μίας κοινωνίας πρόνοιας».


Το συνέδριο διοργάνωσε το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», σε συνεργασία με το European Foundation Centre (EFC).

Όπως είπε ο κ. Σόρος, η κρίση του ευρώ άλλαξε την
εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ έχει μεταμορφωθεί από ΕΕ ισοτίμων σε κοινότητα σχέσεων πιστωτών και δανειζομένων.

Σε μία οικονομική κρίση, είπε, οι δανειστές έχουν το «πάνω χέρι», γεγονός, που, όπως σχολίασε, δημιουργεί χώρες δύο κατηγοριών.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, υποστήριξε ότι πρέπει να αναγνωριστεί ότι η Ελλάδα προέβη σε καταχρήσεις των κανόνων και ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι κανόνες αποδείχθηκαν ακατάλληλοι.

Ο κ. Σόρος θεωρεί ότι πρέπει να εξευρεθεί άμεσα ευρωπαϊκή λύση για το πρόβλημα της Ευρώπης.

Η σημερινή τάση, όπως ανέφερε, είναι η κάθε χώρα να βρει τη δική της λύση και να μην υπάρχει κοινή προσπάθεια μεταφοράς των βαρών.

Αυτό που απαιτείται, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να ξαναβρεθεί το χαμένο πνεύμα αλληλεγγύης.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, δήλωσε ότι ο κόσμος στη χώρα έχει την αίσθηση της αδικίας.

 «Αυτό» υποστήριξε «κάνει τους Έλληνες να στρέφονται κατά των μεταναστών».

Πρόκειται, όπως είπε, για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια που γίνεται για την προσφορά ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην Ελλάδα, προέτρεψε τους Έλληνες να δείξουν και αυτοί αλληλεγγύη στους μετανάστες.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία
, υποστήριξε ότι έχει να κάνει μία επιλογή, αναφέροντας ότι μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, αποδεχόμενη, όμως, τις ευθύνες που συμβαδίζουν με το γεγονός ότι βρίσκεται σε κυρίαρχη θέση.



Ωστόσο, σχολίασε, ότι η Γερμανία δεν θέλει αυτήν τη θέση, λόγω της ιστορικής μνήμης.

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς αξιολογεί το γεγονός ότι πολλές φορές έχει γίνει αντικείμενο παρεξηγήσεων σε πολλές χώρες, απάντησε ότι, από τη στιγμή που έγινε ευρύτερα γνωστός, οι δηλώσεις του επηρεάζουν τις αγορές.

Αυτό, όπως είπε, δεν συνέβαινε την εποχή που ήταν ένας απλός, ανώνυμος επενδυτής, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο το κοινό συμφέρον είναι πάνω από το προσωπικό.

Σε ερώτηση για τον πολιτικό ακτιβισμό
, που έχει αναπτύξει στις ΗΠΑ και αλλού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για το πώς αντιμετωπίζει την καχυποψία απέναντι στην κοινωφελή του δράση, ανάφερε ότι η διαφάνεια είναι η σωστή απάντηση.

«Έχουν δίκιο που είναι καχύποπτοι. Κι εγώ είμαι καχύποπτος με τους άλλους. Προσπαθώ, όμως, να εξαλείψω τις υποψίες με το να είμαι ανοιχτός και ειλικρινής» ανέφερε.

Επίσης, δήλωσε ότι ασκεί πολιτική κοινωφελή δράση, λόγω της προσωπικής του εμπειρίας, δεδομένου ότι είναι Εβραίος, αρχικά με τη ναζιστική και μετέπειτα με την κομμουνιστική κατοχή, τονίζοντας ότι από αυτή την εμπειρία του κατανόησε πόσο σημαντικό είναι το κοινωνικό σύστημα, που επικρατεί.



Τέλος, δήλωσε ότι η κοινωνική δράση μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο, αλλά έχει περιορισμούς.

Όπως είπε, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις κυβερνήσεις, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, που συνεπάγεται αναδιανομή εισοδήματος.

Οι κυβερνήσεις, ανάφερε, είναι ανάγκη να φορολογούν τους πολίτες και να παράσχουν κοινωνικές υπηρεσίες. Από την άλλη πλευρά, η κοινωνική δράση και η φιλανθρωπία μπορούν να καταδείξουν ότι υπάρχουν τρόποι η κοινωνία να γίνει πιο δίκαιη.

απο το  nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου