Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

6ήμερη εργασία


 
 
Και με τη βούλα του υπουργείου εργασίας.
 Παράθυρο για 6ημερη εργασία στους εργαζόμενους του επισιτισμού αλλά και όποιου άλλου κλάδου έχει λήξει η σύμβαση και δεν έχει υπογραφεί νέα.

Εφόσον υπογραφεί ατομική σύμβαση, μπορεί να προβλέπει και
6ημερη εργασία αναφέρεται σε ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.


Τι αναφέρει η ερμηνευτική εγκύκλιος

Στο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, αφού διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών, μετά την λήξη μιας σύμβασης (και της τρίμηνης περιόδου επέκτασης), η αμοιβή των εργαζομένων μπορεί να προσαρμόζεται στον βασικό μισθό και τέσσερα επιδόματα, μονομερώς, με απόφαση του εργοδότη, ενώ δε θίγονται λοιποί κανονιστικοί όροι της ΣΣΕ.
Αυτό συνεπάγεται ότι οι μη μισθολογικοί όροι των ΣΣΕ που έχουν λήξει, μπορούν να μεταβληθούν με νέα ΣΣΕ καθώς και με ατομική σύμβαση εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.
Απαντώντας δε, σε δεύτερο ερώτημα, προφανώς από κάποιον εργοδότη στον κλάδο του επισιτισμού, το έγγραφο αναφέρει ότι η ΣΣΕ των επισιτιστικών καταστημάτων, η οποία καταγγέλθηκε στις 14/5/2012 έληξε- μετά το τρίμηνο παράτασης ισχύος της- στις 14/8/2012. «Συνεπώς για τους παλαιούς εργαζομένους ισχύουν τα ανωτέρω ενώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί η εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία» καταλήγει το έγγραφο.

Έντονες αντιδράσεις

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ. Σε ανακοίνωσή της αφού αφήνει αιχμές για την σκοπιμότητα συγκεκριμένων εργοδοτικών ομάδων, επισημαίνει ότι η πενθήμερη απασχόληση είναι κατοχυρωμένο και αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και οποιαδήποτε απόπειρα πλάγιας κατάργησής της θα πέσει στο κενό και θα αποκαλυφθεί από τα συνδικάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου