Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Αποφασίστε το σωστό επάγγελμα λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές μέχρι το 2020


 αρχείο λήψης 2 Το να κάνεις τη σωστή επιλογή στην αγορά εργασίας αποδεικνύεται δύσκολο εγχείρημα. 
Αν είσαι εργαζόμενος θα πρέπει να επιλέξεις τι καριέρα θέλεις να ακολουθήσεις, αν είσαι επιχειρηματίας θα πρέπει να αποφασίσεις τι προσωπικό θα προσλάβεις, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής χρειάζεται να δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την αύξηση της απασχόλησης.
  
Η κρίση του 2008 κατέστησε το οικονομικό μέλλον της
Ευρώπης αβέβαιο. Ως εκ τούτου, ανεπηρέαστη δεν θα μπορούσε να παραμείνει η αγορά εργασίας, καθώς 5,5 εκατομ. θέσεις εργασίας χάθηκαν την περίοδο 2008-2010.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις (Cedefop, 2012), 83 εκατομ. επαγγελματικές ευκαιρίες αναμένονται στην ΕΕ-27, εκ των οποίων 8 εκατομ. θέσεις εργασίας σε νέα επαγγέλματα και 75 εκατομ. θέσεις εργασίας εξαιτίας αυτών που εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας (κυρίως λόγω συνταξιοδότησης). 

Η επικρατούσα τάση να στηρίζονται οι οικονομίες ως μοχλός ανάπτυξης στην παροχή υπηρεσιών και λιγότερο στον μεταποιητικό τομέα αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2020. 
Σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων (ειδικευμένοι-ανειδίκευτοι), τα περισσότερα επαγγέλματα σε ζήτηση θα χαρακτηρίζονται από μη καθορισμένα καθήκοντα, τα οποία δύσκολα μπορούν να αντικατασταθούν από νέες τεχνολογίες ή οργανωσιακές αλλαγές. 

Ο Πίνακας 1 παρουσιάζει τους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι προβλέπεται να αναπτυχθούν ή να συρρικνωθούν μέχρι το 2020 σε συνδυασμό με το βαθμό αβεβαιότητας που αυτό θα συμβεί (με βάση τη γενική οικονομική κατάσταση που θα επικρατήσει). 

Πίνακας 1. Αβεβαιότητα και ρυθμός μεγέθυνσης ανά κλάδο μέχρι το 2020
kladoimegalyteres-prooptikes
 Πηγή: Cedefop (2012).

Στο πάνω δεξιά τεταρτημόριο του Πίνακα 1 βρίσκονται οι κλάδοι οι οποίοι αναμένεται να επεκταθούν ανεξάρτητα του βαθμού οικονομικής μεγέθυνσης και του επιπέδου ζήτησης. Οι κλάδοι στην αριστερή πλευρά του πίνακα είναι πιο ευαίσθητοι στους οικονομικούς κύκλους και σε εξωγενείς παράγοντες, όπως μέτρα πολιτικής ή εξωτερικά σοκ (π.χ. άνοδος τιμής πετρελαίου). Τον κλάδο του λιανεμπορίου ως επί το πλείστον αποτελούν σούπερ-μάρκετ και καταστήματα λιανικού εμπορίου με σταθερό κύκλο εργασιών. Οι πιθανότητες αντιστροφής των αρνητικών προσδοκιών στη γεωργία είναι χαμηλές. Η ανάκαμψη στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας εξαρτάται από την ανάκαμψη της οικονομίας. Τέλος, οι απώλειες στις θέσεις εργασίας στη μεταποίηση θα επιβραδυνθούν στα χρόνια που έρχονται. 
Παρά το ότι αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμφανιστούν ανισορροπίες ως προς τη ζήτηση, με τα επαγγέλματα υγείας, τουρισμού και πληροφοριακών συστημάτων να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις. Το μέλλον επιφυλάσσει νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Ως εκ τούτου, κατανοώντας τις τρέχουσες εξελίξεις και τις συνθήκες που θα διαμορφώσουν στο μέλλον την αγορά εργασίας δεν έχουμε παρά να προσαρμοστούμε σε αυτές.  

Πηγή: www.edujob.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου