Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Προς τι η ξαφνική "αγάπη" των δανειστών για την Ελλάδα;

«Στηρίξτε την Ελλάδα!». Αυτή είναι η γραμμή στην οποία κινούνται πλέον το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες, με στόχο να δημιουργηθεί η εικόνα ότι η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο έχει γίνει πλέον το «καλό παιδί» και αποτελεί παράδειγμα επιτυχίας της σκληρής πολιτικής που εφαρμόζεται στην ευρωζώνη, παρά την κριτική που δέχεται πανταχόθεν.

Η αλλαγή κλίματος απέναντι στη
χώρα μας αντανακλάται σε διάφορα θετικά δημοσιεύματα από διεθνή μέσα ενημέρωσης που έχουν πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας του Βερολίνου και των Βρυξελλών («Financial Times», «Economist»), θετικές εκθέσεις από επενδυτικές εταιρείες, αλλά και στις δηλώσεις του ίδιου του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους μήνες».

Από την άλλη, το ΔΝΤ στην έκθεση για την Ελλάδα απένειμε εύσημα για την πρόοδο που έχει γίνει στο πεδίο των ελλειμμάτων, αλλά άσκησε και αυστηρότατη κριτική για την υστέρηση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τον μονομερή και άδικο καταμερισμό του κόστους κυρίως σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οι Γερμανοί εκτιμούν ότι αν σταδιακά οι χώρες της περιφέρειας που βυθίζονται στην ύφεση εμφανίσουν βελτίωση σε κάποιους δείκτες -πολύ περισσότερο εάν καταφέρουν να δανειστούν από τις αγορές-, αυτό θα αποτελέσει ένα επιχείρημα υπέρ της λιτότητας αλά γερμανικά: ότι, δηλαδή, ήταν μεν σκληρή η πολιτική, αλλά σταδιακά αποδίδει. Επιδίωξη της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ είναι να σταματήσει την κριτική που δέχεται διεθνώς και να αποβάλει το στίγμα ότι είναι ο «καταστροφέας της Ευρώπης», όπως πολλοί της καταλογίζουν, ενώ και η Κομισιόν θέλει να δείξει ότι σταδιακά θέτει την κατάσταση υπό έλεγχο.

Καταστροφή...

Η πρόοδος στην Ελλάδα, βέβαια, είναι τελείως επιφανειακή, καθώς τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν ότι η όποια βελτίωση αφορά κατά βάση τη μείωση του ελλείμματος (δημοσιονομική εξυγίανση), η οποία όμως σε μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται με υπερφορολόγηση που βαθαίνει την ήδη αβυσσαλέα ύφεση, αλλά και διάφορα τρικ, όπως οι καθυστερήσεις στην επιστροφή φόρου.
Στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας όμως η εικόνα είναι καταστροφική, καθώς ο δείκτης ανεργίας έχει φτάσει το 27%, ενώ στους νέους ξεπερνά το 66%. Σύμφωνα δε με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, οι άνεργοι θα είναι πάνω από 1 εκατομμύριο τουλάχιστον μέχρι το 2020.

... και ευφορία

Μέχρι τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, πάντως, θεωρείται ότι θα υπάρχει «συντονισμένη ευφορία» ώστε να καλλιεργείται το... ευρωπαϊκό πρόσωπο της κυρίας Μέρκελ, χωρίς όμως να αμφισβητηθεί η εικόνα της αυστηρής ηγέτιδας που βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας της. Την κατάσταση αυτή επιχειρεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, την οποία άλλωστε το Βερολίνο πριμοδοτεί καθώς τη θεωρεί ανάχωμα στην άνοδο της Αριστεράς, η οποία τρομάζει τις συντηρητικές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για έναν πολιτικό σχεδιασμό ο οποίος έχει στόχο τη συνεχή στήριξη της ελληνικής πλευράς, ώστε να μειωθεί κατά το δυνατόν η πολιτική φθορά της κυβέρνησης από την ύφεση και την κοινωνική πίεση και να γίνει η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014 ευκαιρία για να αναβαθμίσει την εικόνα της και να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές. Το μεγάλο ορόσημο για όλους τους σχεδιασμούς είναι οι ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014, οι οποίες θεωρούνται από κάποιους και μια ευκαιρία να εκτονωθεί η «ψήφος της οργής»...

Πηγή newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου