Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Αιτία Ρωσοτουρκικού πολέμου. Τα μέσα λένε εμφύλιος εμείς λέμε καθαρή εισβολή!

Ποιος εξοπλίζει ποιον στη Συρία.
Είναι ένας άγριος εμφύλιος, με 90.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Από τον Μάρτιο του 2011, ένα ανελέητο καθεστώς πολεμάει με αντικαθεστωτικούς σουνίτες και ισλαμιστές αντάρτες.

 Ποιος εξοπλίζει τον στρατό του Ασαντ και ποιος τους εξεγερμένους για να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον; 

Ρωσία και Ιράν, παραδοσιακοί σύμμαχοι της Συρίας, δίνουν
όπλα στον κυβερνητικό στρατό. ΗΠΑ, Βρετανία, Τουρκία και Σαουδική Αραβία στηρίζουν τους αντάρτες.
Η Μόσχα καθησυχάζει τη Δύση, αλλά φαίνεται ότι συνεχίζει να προμηθεύει με όπλα, κυρίως με προηγμένους πυραύλους, το καθεστώς.
 Οι Ρώσοι λένε ότι δίνουν στον Ασαντ τα αμυντικά αντιαεροπορικά συστήματα που είναι υποχρεωμένοι να στείλουν επειδή έχουν υπογράψει σχετικές συμφωνίες στο παρελθόν. Διαβεβαιώνουν ότι δεν σχεδιάζουν νέα συμβόλαια για πωλήσεις όπλων στη Συρία.
Αλλά δυτικά ΜΜΕ τους διαψεύδουν. Μόλις χθες οι «New York Times» και πριν από λίγες ημέρες η «Wall Street Journal» αποκάλυψαν, επικαλούμενες κυρίως ισραηλινές πηγές, ότι η Ρωσία σχεδιάζει την πώληση νέων προηγμένων πυραύλων S-300 στη Συρία.
 Με αυτούς η συριακή αεροπορία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ακόμη και μια διεθνή στρατιωτική επέμβαση από αέρος. Το πότε θα γίνει η παραλαβή, παραμένει ασαφές.

Το συνολικό ποσό της αγοράς όπλων από το 2011 ως τώρα μπορεί να φτάνει τα 900 εκατ. δολάρια.

Ο άλλος μεγάλος σύμμαχος του Ασαντ, το Ιράν, μεταφέρει από αέρος στρατιωτικό προσωπικό και μεγάλες ποσότητες όπλων μέσω του ιρακινού εναερίου χώρου, σύμφωνα με έκθεση δυτικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Το Ιράκ αρνείται ότι επιτρέπει τη διέλευση όπλων.
 Αλλά η έκθεση, το περιεχόμενο της οποίας επικαλείται το Reuters, αναφέρει ότι η Τεχεράνη στέλνει βοήθεια προς το καθεστώς της Δαμασκού και με φορτηγά που διασχίζουν το Ιράκ για να περάσουν στη Συρία.

Οι ΗΠΑ λένε ως τώρα ότι δίνουν μόνο ανθρωπιστική βοήθεια και όχι όπλα, λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια ισλαμιστών της Αλ Κάιντα που μάχονται στο πλευρό των ανταρτών.

Οι «New York Times» έγραψαν ότι εκπαιδευτές από μονάδες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη Βρετανία και τη Γαλλία, εκπαιδεύουν αντι-ισλαμιστές αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού σε στρατόπεδα στην Ιορδανία. 
Και ότι υπάρχει αναθεωρημένο σχέδιο για τη χορήγηση όπλων στους αντάρτες, οι οποίοι έχουν ζητήσει αντιαρματικά και πυραύλους εδάφους-αέρος.

Οπως αναφέρει άλλο ρεπορτάζ, του γερμανικού «Spiegel», οι μυστικές υπηρεσίες της Ιορδανίας συνεργάζονται με αμερικανούς κομάντος προκειμένου να στείλουν αρχικά 1.200 άτομα προς βοήθεια των σύρων επαναστατών, υπό τον όρο να μην έχουν ισλαμιστικά φρονήματα. 
Οι δυτικοί θεωρούν ότι στις τάξεις των ανταρτών έχουν αναπτυχθεί επικίνδυνες τάσεις φονταμενταλισμού.

Υπάρχει επίσης σχεδιασμός για την αποστολή ως και 10.000 στρατιωτών που θα τεθούν άμεσα υπό τη διοίκηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. 
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, δυτικοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν τις ένοπλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης για να εμπλακούν κυρίως σε τακτικές αντιαρματικού πολέμου, κάτι που δείχνει ότι οι αντικαθεστωτικοί θα επιχειρήσουν να ανακαταλάβουν πόλεις και να τις υπερασπιστούν έναντι του συριακού στρατού.

Είναι γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ εξοπλίζουν τους σουνίτες αντάρτες στη Συρία.

Επικαλούμενοι δυτικούς αξιωματούχους, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, οι «New York Times» υποστηρίζουν ότι το Ριάντ αγόρασε «σημαντική ποσότητα χερσαίων όπλων» που προέρχονται από «μυστικό απόθεμα», το οποίο χρονολογείται από την εποχή του πολέμου στα Βαλκάνια, στη δεκαετία του 1990.

Τα όπλα, από την Κροατία, άρχισαν να παραδίδονται στους σύρους αντάρτες μέσω της Ιορδανίας τον Δεκέμβριο. Από τότε άρχισαν να διακρίνονται γιουγκοσλαβικά όπλα στα βίντεο που ανεβάζουν οι αντάρτες στο YouTube, έγραψε η εφημερίδα. Πρόκειται κυρίως για πυραύλους εδάφους-αέρος, ρουκετοβόλα και αντιαρματικά.

Εκτοτε, «πολλά αεροσκάφη με φορτία όπλων» απογειώθηκαν από την Κροατία, μεταφέροντας «χιλιάδες τυφέκια και εκατοντάδες πολυβόλα», μαζί με «απροσδιόριστο αριθμό πολεμοφοδίων», σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας.

Αλλο ρεπορτάζ, στη «Washington Post» αποκάλυψε ότι από τις αρχές του 2013 έχει γνωρίσει άνθηση το λαθρεμπόριο όπλων προς τους αντάρτες στη Συρία. «Στα χέρια τους φτάνουν πλέον όλο και περισσότερα και πιο εξελιγμένα όπλα» γράφει η εφημερίδα.

Πριν από λίγες ημέρες, έκθεση του ΟΗΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για διακίνηση χιλιάδων όπλων από την Τουρκία, μέσω Λιβύης, προς τους σουνίτες αντάρτες στη Συρία.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου