Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Γιατί φεύγουν Πεπόνης και Μουζακίτης



Εμπλοκή προέκυψε στον χώρο της δικαιοσύνης, καθώς οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης γνωστοποίησαν προς τον Αρειο Πάγο ότι δεν επιθυμούν να ανανεωθεί η 2ετής θητεία τους (που έληγε στις αρχές Ιουνίου), ενώ παρέδωσαν στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών δεκάδες «καυτές» δικογραφίες που είχαν στα χέρια τους για να διαβιβαστούν στον νεοσύστατο εισαγγελέα Διαφθοράς και οι οποίες πρέπει να «παγώσουν» για λίγο καιρό, αφού δεν έχουν ακόμα στελεχωθεί οι νέες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς είχαν εκδηλώσει σε κορυφαίους
παράγοντες της δικαιοσύνης τον έντονο προβληματισμό και τη δυσφορία τους για τη νέα νομοθετική παρέμβαση σχετικά με την ίδρυση εισαγγελέων διαφθοράς (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη), καθώς έτσι επερχόταν πολύ μεγάλη επικάλυψη αρμοδιοτήτων και θα έπρεπε να δώσουν τις περισσότερες και κρισιμότερες δικογραφίες που χειρίζονταν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τις σχετικές συζητήσεις προέκυπτε ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς δεν θεωρούσαν επαρκές να συνεχίσουν μία επόμενη 2ετή θητεία, έχοντας ουσιαστικά να χειριστούν μόνο υποθέσεις φοροδιαφυγής, μολονότι επισημάνθηκε από ανώτατες πηγές ότι το έργο της πάταξης της φοροδιαφυγής είναι τεράστιο και πολύ σημαντικό, καθώς αποτελεί τη μάστιγα της εποχής μας και μέχρις ενός σημείου την αιτία της κακοδαιμονίας που ταλαιπωρεί τους πολίτες της χώρας.

Σε λιτή επιστολή τους προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο οι δύο εισαγγελείς δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν μετά τη λήξη της θητείας τους και έτσι το ΑΔΣ που θα συνέλθει στις 20 Μαΐου, υπό την πρόεδρο ΑΠ Ρ. Ασημακοπούλου και με τη συμμετοχή του εισαγγελέα ΑΠ Ιω. Τέντε, αναμένεται να τοποθετήσει άλλους στη θέση τους για το κυνήγι της φοροδιαφυγής τα προσεχή δύο χρόνια.
Τον Δεκέμβριο 2011 οι δύο εισαγγελείς είχαν υποβάλει παραίτηση εν όψει ρύθμισης που περιόριζε τον ρόλο τους και οδηγούσε ουσιαστικά σε αντικατάστασή τους, καταγγέλλοντας τότε πολιτικές και δικαστικές παρεμβάσεις στο έργο τους. Η εισαγγελική έρευνα του ΑΠ έκρινε, ωστόσο, ότι επρόκειτο για νόμιμες υποδείξεις που δεν στοιχειοθετούσαν παράβαση νόμου ή πειθαρχικό παράπτωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του δικαστικού ρεπορτάζ, οι οικονομικοί εισαγγελείς παρέδωσαν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Χρ. Μαρκογιαννάκη διάφορες σημαντικές δικογραφίες που σχετίζονται με τα δάνεια και τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τις έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ, τις ατασθαλίες ΜΚΟ, υποθέσεις για λαθρεμπόριο καυσίμων, δικογραφίες που αναζητούσαν περιουσιακά στοιχεία πολιτικών και άλλων αιρετών (δημάρχων, κ.λπ.), εκκλησιαστικών παραγόντων κ.λπ., καθώς και τις έρευνες για τα οικονομικά εφοριακών, υπαλλήλων του ΣΔΟΕ κ.λπ. Αντίστοιχη διαβίβαση δικογραφιών αναμένεται και προς την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες οι οικονομικοί εισαγγελείς είχαν μεταφέρει στην ηγεσία της δικαιοσύνης τους προβληματισμούς τους για την επικάλυψη αρμοδιοτήτων με τους εισαγγελείς διαφθοράς και την ερμηνεία των σχετικών νόμων, εκφράζοντας και την απογοήτευση για τη συρρίκνωση του ρόλου τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο εισαγγελέας ΑΠ Ιω. Τέντες και ο επόπτης των οικονομικών εγκλημάτων και υποθέσεων διαφθοράς Ν. Παντελής (αντεισαγγελέας ΑΠ) τούς υπέδειξαν να περιμένουν για κάποιο διάστημα (μέχρις ότου δημοσιευθούν τα διατάγματα για τον ορισμό των εισαγγελέων διαφθοράς Ελένης Ράικου και Αρ. Δημόπουλου), καθώς οι νέες εισαγγελικές υπηρεσίες για τη διαφθορά δεν έχουν ακόμα συγκροτηθεί και στελεχωθεί στην πράξη.

 Και μέχρι τότε θα μπορούσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς να προχωρήσουν στις απολύτως αναγκαίες και επείγουσες πράξεις για τις δικογραφίες που χειρίζονταν. Ομως εκείνοι, θεωρώντας ότι δεσμεύονται από τον νέο νόμο και την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, επέλεξαν να δηλώσουν ότι δεν θέλουν ανανέωση της θητείας τους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

απο την imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου