Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Το Stratfor αναλύει την τρομοκρατικική επίθεση στη Βοστώνη


Δύο θανατηφόρες εκρήξεις διέκοψαν τον μαραθώνιο της Βοστώνης χθες. 
Ο κόσμος στην πόλη τρομοκρατήθηκε και είναι πανικοβλημένος. 
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναζητούν πληροφορίες και άθελά τους μεγεθύνουν και διαδίδουν τον φόβο, την ώρα που οι ομοσπονδιακές, κρατικές και μητροπολιτικές αρχές προσπαθούν να ασφαλίσουν την περιοχή, να περιθάλψουν τους τραυματίες, να κάνουν έρευνες και να καταδιώξουν τον δράστη (ή τους δράστες). 

Τώρα που τελείωσε η επίθεση, όλοι περιμένουν απαντήσεις. Γιατί έγινε επίθεση στον μαραθώνιο; Ποιος έκανε την επίθεση; Ποιο ήταν το
κίνητρο; Σε ορισμένες επιθέσεις, οι απαντήσεις έρχονται γρήγορα, όπως έγινε στην περίπτωση της βομβιστικής επίθεσης στα μέσα μεταφοράς του Λονδίνου, στις 7 Ιουλίου 2005. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν χρόνια προτού εμφανιστούν αυτές οι απαντήσεις, όπως στην περίπτωση της βομβιστικής επίθεσης στο Ολυμπιακό Πάρκο της Ατλάντας, το 1996. 

Η τοποθεσία της επίθεσης θα βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αναζήτηση απαντήσεων. Η μεγάλη παρουσία ανθρώπων και ΜΜΕ που πιθανότατα προσέλκυσε τον δράστη ώστε να βάλει στόχο τον μαραθώνιο της Βοστώνης μπορεί να γίνει και η αιτία της καταστροφής του αν κάποιος τον έβγαλε φωτογραφία να μεταφέρει τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Πράγματι, υπάρχουν αναφορές ότι ένας άνδρας φωτογραφήθηκε να μεταφέρει πολλά σακίδια κοντά στον τόπο της επίθεσης - αν και σε έναν μαραθώνιο η εικόνα ενός ανθρώπου που μεταφέρει πολλά σακίδια ή τσάντες με εξοπλισμό σε φίλους στη γραμμή τερματισμού δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.

Mε μια πρώτη ματιά, οι μηχανισμοί που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση φαίνεται να μην είναι προηγμένης τεχνολογίας, κατασκευασμένοι με κοινά εκρηκτικά που μπορεί κανείς να φτιάξει και στο σπίτι του. Με άλλα λόγια, ο καθένας σχεδόν θα μπορούσε να τους είχε φτιάξει χρησιμοποιώντας υλικά που είναι άμεσα διαθέσιμα. Αν και κατασκευάστηκαν με κοινά αντικείμενα, φαίνεται πως ο κατασκευαστής των εκρηκτικών είχε ως στόχο οι μηχανισμοί του να προκαλέσουν τις μέγιστες απώλειες, αφού πρόσθεσε θραύσματα σε πολλούς από τους μηχανισμούς που τοποθετήθηκαν σε ένα σημείο με πολύ κόσμο. 

Οι ερευνητές, πάντως, θα ψάξουν επίμονα τον τόπο του εγκλήματος για πειστήρια που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναγνώριση του κατασκευαστή των εκρηκτικών μηχανισμών. Θα ψάξουν για θραύσματα του μηχανισμού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ώστε να ανιχνεύσουν την προέλευσή τους. Θα ψάξουν επίσης για αποδείξεις που θα μπορούσαν να δείξουν και τον κατασκευαστή, όπως για παράδειγμα δακτυλικά αποτυπώματα και ίχνη DNA.

Αν είναι αληθείς οι αναφορές που κάνουν λόγο γιανεύρεση πολλών μηχανισμών που δεν εξερράγησαν -και μπορεί να μην είναι αληθείς αφού μετά από μια έκρηξη τα πάντα τείνουν να μοιάζουν με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς- τότε οι μηχανισμοί που δεν εξερράγησαν θα δώσουν έναν θησαυρό πειστηρίων στους ερευνητές της υπόθεσης. 

Αν και οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει κάνει αυτήν την επίθεση, με βάση το πόσο απλοί ήταν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί, χρειάστηκε κάποιος βαθμός σχεδιασμού για να δημιουργηθούν και να τοποθετηθούν πολλοί από αυτούς. Υπάρχουν πολλές ομάδες που έχουν χρησιμοποιήσει πολλούς εκρηκτικούς μηχανισμούς σε τρομοκρατικές επιθέσεις, και έτσι αυτό το γεγονός από μόνο του δεν βοηθά στην αναγνώριση του ενόχου (ή των ενόχων). Όμως, αν βρεθούν μηχανισμοί που δεν εξερράγησαν σε διάφορες περιοχές της Βοστώνης, σε συνδυασμό με τους δύο που εξερράγησαν, αυτό θα δείχνει ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από περισσότερα από ένα άτομα και θα σημάνει ότι εμπλέκεται κάποια οργανωμένη ομάδα. 

Μηχανισμοί που δεν έχουν εκραγεί θα μπορούσαν να υποδηλώσουν κάποια τακτική ανικανότητα των επιτιθέμενων. Αγώνες όπως ο μαραθώνιος της Βοστώνης σημαίνουν επίσης εξάπλωση των μέσων ασφάλειας σε μεγάλες εκτάσεις, γεγονός που πιθανότατα έδωσε στους επιτιθέμενους το περιθώριο να τοποθετήσουν πιο εύκολα πολλούς μηχανισμούς σε όλη την πόλη, χωρίς να εντοπιστούν. 

Η ταυτότητα του δράστη (ή των δραστών) θα είναι κρίσιμης σημασίας για τον καθορισμό της αντίδρασης των ΗΠΑ στην επίθεση. Μια εγχώρια ομάδα, ή ακόμα και μια πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα χωρίς άμεσους δεσμούς με το εξωτερικό θα προκαλούσε διαφορετική αντίδραση από αυτήν που θα προκαλούνταν αν ο δράστης ή οι δράστες έχει άμεσους δεσμούς με μια ξένη τρομοκρατική οργάνωση όμως για παράδειγμα η αλ Κάιντα

Πρέπει όμως να περιμένουμε γι' αυτήν την απάντηση. 

απο το lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου