Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

H λίστα των "χρυσών" εμβασμάτων



Φως στην αναζήτηση των υπαιτίων και στον καταλογισμό ευθυνών, όπου υπάρχουν, σχετικά με την προνομιακή πληροφόρηση που ενδεχομένως υπήρξε ώστε κάποιοι να προλάβουν να βγάλουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εκτός Κύπρου πριν από το κούρεμα των καταθέσεων, ρίχνει η απόρρητη λίστα των 6.000 ατόμων που ήδη βρίσκεται στη διάθεση της Επιτροπής Θεσμών της κυπριακής Βουλής.

Στη λίστα, την οποία δημοσιεύει το
«Έθνος της Κυριακής», περιλαμβάνονται 3.291 καταχωρίσεις αναλήψεων που έγιναν από την Τράπεζα Κύπρου και 132 από τη Λαϊκή Τράπεζα, οι οποίες αφορούν το αστρονομικό συνολικό ποσό των 3 δισ. ευρώ για το διάστημα 1-15 Μαρτίου 2013.

Η μαζική απόσυρση των καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες το κρίσιμο δεκαπενθήμερο έφερε πιο κοντά την κατάρρευση και οδήγησε στο μεγαλύτερο κούρεμα όσων καταθέσεων παρέμειναν στην Κύπρο.

Η λίστα με τα 6.000 ονόματα παραδόθηκε από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών στην Κεντρική Τράπεζα κατόπιν αιτήματος της κυπριακής Βουλής, ενώ αναμένεται να παραδοθεί και στην Ερευνητική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να εξετάσει εάν υπάρχουν υπόγειες διαδρομές και προνομιακή ενημέρωση σε επιχειρηματίες και καταθέτες από ανθρώπους που λόγω της θέσης τους γνώριζαν για το κούρεμα.

Άλλωστε, ήδη έχει αποκαλυφθεί η διασύνδεση του δικηγορικού γραφείου του κ. Αναστασιάδη με μια από τις εταιρείες που αναφέρονται στη λίστα. Η κόρη του, ωστόσο, δήλωσε ότι επρόκειτο για ποσά που έφτασαν στην Κύπρο και την επόμενη ημέρα αποσύρθηκαν και μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό στο πλαίσιο συνήθους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Όσον αφορά την εμφάνιση εταιρείας όπου μέλος του Δ.Σ. ήταν ο τέως υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής, ο τελευταίος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι είχε παραιτηθεί από την εν λόγω θέση.

Οι... επώνυμοι των εμβασμάτων

Στη λίστα περιλαμβάνονται δεκάδες φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων φιγουράρουν γνωστοί επιχειρηματίες, πολιτικά στελέχη της Κύπρου, Ρώσοι ολιγάρχες, αλλά ακόμα και στελέχη της Τράπεζας Κύπρου.

Όσο για τους Έλληνες, συναντούμε το ονοματεπώνυμο δύο πρώην υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή που απασχόλησαν την κοινή γνώμη με την εμπλοκή τους σε σκανδαλώδεις υποθέσεις.

Χαρακτηριστικά, μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου και η σύζυγός του εμφανίζονται στις 12 Μαρτίου να αποσύρουν από την τράπεζα 500.000 ευρώ, και εταιρεία συμφερόντων Κύπριου επιχειρηματία, που δραστηριοποιείται στο real estate και στην Ελλάδα, φαίνεται να κάνει αναλήψεις 1.000.000 και 198.000 ευρώ.

Τηλεοπτική δημοσιογράφος της ΕΡΤ προέβη σε ανάληψη 400.000 ευρώ, ενώ εντύπωση προκαλεί ο κοινός λογαριασμός που διατηρούσαν στην Τράπεζα Κύπρου δύο στελέχη μεγάλης ελληνικής κρατικής εταιρείας, η οποία μάλιστα είναι υπό αποκρατικοποίηση.

Διαβάστε ολόκληρη τη λίστα πατώντας εδώ Μέρος Α και Μέρος Β

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου