Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Η «πιο περίπλοκη σκηνή εγκλήματος» λέει το FBI για τη Βοστώνη


Εν μέσω ευρημάτων και διαψεύσεων για τα αίτια και τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης, οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ αναζητούν στοιχεία για την επίθεση. «Θα φτάσουμε στο τέλος της Γης» λένε εκπρόσωποι των διωκτικών αρχών.

Ο ειδικός πράκτορας του FBI, Ρικ Ντελόριε, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι «θα είναι
μία διεθνή έρευνα. Θα φτάσουμε στο τέλος της Γης για να εντοπίσουμε τους υπεύθυνους αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος.
Θα κάνουμε τα πάντα για να τους βρούμε». Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι διωκτικές αρχές συμπεραίνουν ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν τοποθετημένες στο έδαφος. Διαψεύστηκε η πληροφορία ότι υπήρχαν και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, εκτός από αυτούς που εξερράγησαν.
«Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε το γεγονός ότι μόνον δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν χθες» κοντά στην γραμμή τερματισμού του ετήσιου Μαραθωνίου της Βοστόνης και ότι δεν βρέθηκε στην συνέχεια κανένας άλλος εκρηκτικός μηχανισμός, σημείωσε ο κυβερνήτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από τις δύο εκρήξεις έχασαν την ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν 176, εκ των οποίων 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε παράλληλα σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας Εντ Ντέιβις, επικαλούμενος νεώτερο απολογισμό της αστυνομίας. «Σε αυτό το στάδιο, 176 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής. (...) Δεκαεπτά από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», σημείωσε ο Ντέιβις.

Η αστυνομία δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε καμία σύλληψη στο πλαίσιο της έρευνάς της για την χθεσινή επίθεση, πρόσθεσε ο Ντέιβις.
Δεν γνωρίζουμε για άλλες απειλές στην Βοστόνη, δήλωσε παράλληλα αξιωματούχος του FBI σε αυτήν την συνέντευξη Τύπου.
Οι έρευνες συνεχίζονται σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά «δεν είναι γνωστό να υπάρχουν άλλες απειλές», σημείωσε ο πράκτορας του FBI Ρικ Ντελόριε.

Το FBI δεν είχε στην διάθεσή του πληροφορίες για ενδεχόμενες απειλές πριν από τον χθεσινό Μαραθώνιο της Βοστόνης, πρόσθεσε ο ίδιος. «Δεν είμαι ενήμερος για απειλές πριν από τον Μαραθώνιο», πρόσθεσε ο Ντελόριε.
Οι αστυνομικές αρχές ζήτησαν κατά την συνέντευξη αυτή Τύπου από τους κατοίκους της Βοστόνης να τις προμηθεύσουν με «οποιαδήποτε φωτογραφία ή βίντεο» το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην έρευνα. «Έχουμε ήδη λάβει πάρα πολλές πληροφορίες», πρόσθεσε ο Ντελόριε, ο τοπικός υπεύθυνος του FBI, ο οποίος ηγείται εφεξής της έρευνας.

«Μελετούμε έναν μεγάλο αριθμό ενδείξεων και υποθέσεων», πρόσθεσε, αναλαμβάνοντας την δέσμευση ακόμη και για μια «παγκόσμια» έρευνα αν χρειαστεί, ενώ την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αστυνομίας Εντ Ντέιβις μίλησε για «την πιο περίπλοκη σκηνή εγκλήματος» που έχει δει ποτέ.

 Νωρίτερα, και το Ιράν καταδίκασε «απερίφραστα» την επίθεση αυτή, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. «Το Ιράν καταδικάζει απερίφραστα την δολοφονία Αμερικανών πολιτών στην Βοστόνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ, λέγοντας ότι η επίθεση αυτή αποτελεί «πηγή ανησυχίας». «Κανένας σε καμία περίσταση δεν πρέπει να υποστηρίζει την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό, είτε είναι στις ΗΠΑ είτε στην Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Έρευνες σε διαμέρισμα Άραβα στην στην περιοχή Ριβέρ, στην Μασαχουσέτη, βόρεια της Βοστώνης, πραγματοποίησαν αρμόδιες αστυνομικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων και ειιδκών για τις βόμβες, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNN.

Όπως έγινε γνωστό, το διαμέρισμα σχετίζεται με την επίσκεψη ενός Σαουδάραβα φοιτητή, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ με φοιτητική βίζα και ο οποίος ανακρίθηκε, σύμφωνα με επίσημο αξιωματούχο.

Ωστόσο, η αστυνομία της Βοστώνης απλώς επιβεβαιώνει ότι έχουν, σε κάθε περίπτωση, ανακριθεί πολλοί άνθρωποι και αρνείται ότι υπάρχει, ήδη, κάποιος ύποπτος.

Οι αρχές σχεδιάζουν επίσης να ερευνήσουν την υπόθεση μέσα από βίντεο που έχουν καταγραφεί στις κάμερες που βρίσκονται στην πλατεία Κόπλεί της Βοστώνης. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να παραπέμπει σε κάποιον να τοποθετεί τους μηχανισμούς.

Την ίδια ώρα το FBI, καλεί τους πολίτες να καταθέσουν οποιοδήποτε στοιχείο γνωρίζουν, όσο και να τους φαίνεται ασήμαντο καθώς, όπως ανέφερε ο ίδιος ο αρχηγός της υπηρεσίας, «καμία λεπτομέρεια δεν είναι μικρή σε αυτήν την φάση».

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου