Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΣΕΡΓΚΕΙ ΛΑΒΡΟΦ: "Θα κάνουν πως ψάχνουν όπλα μαζικής καταστροφής"


Με το επιχείρημα της αναζήτησης όπλων μαζικής καταστροφής ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών,  Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο επανάληψης του ιρακινού σεναρίου στη Συρία, με στόχο την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με
την πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ενκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμα, ο κ.  Λαβρόφ εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στην έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι - μουν προς τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει σε ομάδα του ΟΗΕ να διενεργήσει έρευνα σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς τον Δεκέμβριο.

«Το αίτημα αυτό του γενικού γραμματέα αναφορικά με ένα γεγονός το οποίο ξεχάστηκε στη συνέχεια μάς θυμίζει προσπάθειες να επαναληφθεί στη Συρία μια ανάλογη πρακτική με εκείνη στο Ιράκ, όταν διεξάγονταν έρευνες για όπλα μαζικής καταστροφής», τόνισε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει πάντα βάση στις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων».

Τέλος υποστήριξε πως «υπάρχουν μάλλον κυβερνήσεις και κάποιοι εξωτερικοί παίκτες που πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο για να ανατρέψουν το συριακό καθεστώς. Αλλά η κατηγορία της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής είναι υπερβολικά σοβαρή και δεν μπορούμε να αστειευόμαστε σχετικά με αυτήν. Το να την εκμεταλλευόμαστε για να προωθούμε γεωπολιτικούς στόχους δεν είναι αποδεκτό».

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου