Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Μετά το Πάσχα η δίκη του Άκη

Αναβολή για τις 8 Μαΐου πήρε η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και των 18 συγκατηγορούμενών του, η οποία ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Από τους 19 κατηγορούμενους, αθώοι δήλωσαν ο
πρώην υπουργός Άμυνας και άλλοι 17 κατηγορούμενοι, ενώ μόνο ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου Νικόλαος Ζήγρας δήλωσε ένοχος για όσα ο ίδιος έχει ομολογήσει.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου:
«Αρνούμαι κατηγορηματικά και απόλυτα το κατηγορητήριο σε βάρος μου.Με αυτό επιχειρείται να δημιουργηθεί οργάνωση με σκοπό να ξεπλυθεί χρήμα και ότι πίσω από αυτή βρίσκεται ο πρώην υπουργός Άμυνας. Το κατηγορητήριο είναι κατάπτυστο. Μήπως υπάρχει μια καθοδηγούμενη πορεία για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα;»
1366614481330
338f1895acda199b4a345751ef4966e6 XL

Το χρονικό τηε δίκης
Ξεκίνησε  η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, μετά από διακοπή όπου και διαπιστώθηκε ότι δεν είχανε μεριμνήσει για καρέκλες ώστε να καθίσουν οι κατηγορούμενοι. Κατόπιν αυτού διεκόπη η δίκη για δύο ώρες για να αναζητήσουν καθίσματα για τους κατηγορουμένους.
Αφού βρέθηκαν καρέκλες και τραπέζια για τους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους η δίκη ξαναξεκίνησε.
Υπήρξε και άλλο πρόβλημα. Δεν είχανε προβλέψει ανάλογο χώρο για τους πολλούς συνηγόρους της δίκης.
 Ο πρόεδρος του δικαστηρίου για να εξευρεθεί χώρος ζήτησε να αποχωρήσουν οι μάρτυρες και θα καλούνται όταν έρθει η σειρά τους να καταθέσουν.
Δεν είχαν υπολογίσει της καρέκλες των κατηγορουμένων και ήταν κατά δύο λιγότερες. Ο γνωστός δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος είπε ότι φρόντισα να έρθω πολύ πρωί για να βρω καρέκλα να κάτσω.
Η πρωτοφανής αυτή ανοργανωσιά έχει προκαλέσει πικρόχολα σχόλια σε παράγοντες της δίκης.
Υπενθιμίζεται ότι με βάση νόμο του 2011 η δίκη δεν μπορεί να αναβληθεί για οποιοδήποτε λόγο.
Το μόνο που επιτρέπει ο νόμος είναι ολιγόωρες διακοπές της δίκης αν συντρέχει σοβαρός λόγος όπως ασθένεια κατηγορουμένου ή δικηγόρου.

karekels
1920090
Χρηματική ικανοποίηση ζητά το Δημόσιο, παριστάμενο ως πολιτική αγωγή, στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και των υπολοίπων 18 συγκατηγορουμένων του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Χρηματική ικανοποίηση ζητά το Δημόσιο, παριστάμενο ως πολιτική αγωγή, στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και των υπολοίπων 18 συγκατηγορουμένων του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που άρχισε το πρωί στο Εφετείο Αθηνών.
Συγκεκριμένα, η πολιτική αγωγή κάνει λόγο για παθητική δωροδοκία που προήλθε από προμήθεια για τις ένοπλες δυνάμεις. Επανέλαβε ότι θα αξιώσει ένα εκατομμύριο ευρώ από κάθε κατηγορουνενο ισχυριζόμενη ότι η περιουσία που δημιουργήθηκε από τους εν λόγω κατηγρουμένους ανήκει στο ελληνικό δημόσιο

Τί λένε οι συνήγορι του Νίκου Ζήγρα και της Βίκης Σταμάτη
Το ότι τις προμήθειες των εξοπλιστικών συστημάτων δεν τις αποφάσισε μόνος του ο Άκης Τσοχατζόπουλος διεμήνυσε ο συνήγορός του Γιάννης Παγουρόπουλος στο δικαστήριο.
"Οι αποφάσεις λαμβάνονταν από όλο το ΚΥΣΕΑ" είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο συνήγορος του ξαδέρφου του πρώην υπουργού, του Νίκου Ζήγρα ήρθε σε αντιπαράθεση με την Πολιτεία, για το αίτημα της να πληρώσουν από ένα εκατομμύριο ευρώ ο κάθε κατηγορούμενος.
Από την άλλη, ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος της Βίκης Σταμάτη, χαρακτήρισε ως αβάσιμη την κατηγορία που βαραίνει την πελάτισσσά του, λέγοντας: " Η πελάτης μου δεν λέγεται Βίκη Σταματη αλλά Βίκη Τσοχατζόπουλου.. Η κατηγορία έιναι νομικά αβάσιμη. Η κατηγορούμενη δεν ήταν ποτέ υπουργός αλλά σύζυγος"
20130422 tsoxatzopoulos diki

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας θα καθίσει σήμερα ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Μαζί με τον κ. Τσοχατζόπουλο στο εδώλιο θα καθίσουν και άλλοι 18 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων η νυν σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου και ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιάννης Σμπώκος.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος, την περασμένη Παρασκευή, απέστειλε εξώδικα σε κορυφαίους συναδέλφους του Υπουργούς κατά την περίοδο διακυβέρνησης Κώστα Σημίτη, αλλά και στον πρώην Πρωθυπουργό, ζητώντας τους να καταθέσουν στη δίκη σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τις αγορές για τα υποβρύχια και για τα TOR-M1, οι οποίες λήφθηκαν σε συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ και για τις οποίες κατηγορείται σήμερα ο ίδιος.

Εξώδικα, ο κ. Τσοχατζόπουλος απέστειλε, εκτός από τον κ. Σημίτη, στους πρώην Υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Κώστα Λαλιώτη, Θεόδωρο Πάγκαλο, Βάσω Παπανδρέου, Γιώργο Παπανδρέου, Γιάννο Παπαντωνίου, Γιώργο Ρωμαίο, Αλέκο Παπαδόπουλο. Έστειλε επίσης στους τότε επικεφαλής του στρατεύματος.
Ο πρώην Υπουργός, που συνελήφθη πριν από περίπου ένα χρόνο και έκτοτε κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, είχε προβεί σε αίτηση αναίρεσης του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη, κάτι που απέρριψε ο Άρειος Πάγος. Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης, η κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος επισείει ποινή μέχρι και 20 χρόνων.

απο το  spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου