Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Alpha Bank: Το κλειδί της εξόδου από την κρίση


Η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο της, τονίζει ότι «σταθμός και αφετηρία για την τελική προσπάθεια εξόδου από την κρίση αποτελεί η επιτυχής ολοκλήρωση των
διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας», διαμηνύοντας πως πλέον η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής.

Όπως σημειώνει η τράπεζα, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον πιο κοντά στην έξοδο από την κρίση και τονίζει: «Ένα εποικοδομητικό κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης φαίνεται πλέον να επικρατεί στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, όπως συνάγεται από την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του πρόσφατου κύκλου διαβουλεύσεων.

Διασφαλίζεται, έτσι, η απρόσκοπτη χρηματοδοτική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, με την καταβολή της δόσης των € 2,8 δις που εκκρεμούσε από την προηγούμενη εξέταση της Τρόικα και της δόσης των € 6,0 δις του 1ου 3μήνου’13, η οποία αναμένεται να καταβληθεί έγκαιρα εντός του Μαΐου 2013 για την εξόφληση από την Ελλάδα ενός ομολογιακού δανείου ύψους € 5,3 δις που λήγει στο 3ο 10ήμερο του Μαΐου.

Η επιτυχής αυτή κατάληξη των διαπραγματεύσεων απομακρύνει κάθε προοπτική επανόδου της χώρας μας σε πορεία άτακτης χρεοκοπίας, σηματοδοτεί την αμετάκλητη παραμονή της στο Ευρώ, ενώ συμβάλλει και διευκολύνει την προωθούμενη με εντατικούς ρυθμούς ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ενισχύει αποφασιστικά την ελκυστικότητα της Ελλάδος στον τομέα των επενδύσεων, ιδιαίτερα στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Ως εκ τούτου, οι συνεχιζόμενες αναφορές στην επερχόμενη καταστροφή της χώρας από την εφαρμογή των «Μνημονίων» πέφτουν πλέον στο κενό, καθώς το οικονομικό κλίμα στη χώρα βελτιώνεται σταθερά.
Παράλληλα, οι καταθέσεις επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες, μετά και από τις μεγάλες απώλειες αποδόσεων που υπέστησαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι τοποθέτησαν τα χρήματά τους σε διάφορους «ασφαλείς» χρηματοοικονομικούς παραδείσους (ακόμη και σε χρυσό στα $ 1.950 ανά ουγκιά τότε και στα $ 1.370 ανά ουγκιά σήμερα, ή και σε νομίσματα που υποτιμώνται ταχέως τους τελευταίους μήνες) ανά τον κόσμο.

Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν τη χώρα μας κοντύτερα στην έξοδο από τη μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, στην οποία μας οδήγησε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και οι αρτηριοσκληρωτικές καταστάσεις στον δημόσιο τομέα, την αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα στο παρελθόν.

Προϋπόθεση είναι να συνεχισθούν με αμείωτη ένταση οι προσπάθειες που οδήγησαν σε εντυπωσιακά μέχρι σήμερα επιτεύγματα, όσον αφορά στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των ελλειμμάτων στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών, καθώς και την ουσιαστική πρόοδο στους τομείς των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Αν και η προσαρμογή απαιτεί αναπόφευκτα την ανάληψη τεράστιου κόστους από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, είναι η μοναδική μας ευκαιρία για την απαλλαγή από τα Μνημόνια και τις εξαρτήσεις από ξένους», αναφέρει η τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου