Σάββατο 13 Απριλίου 2013

"Δώστε μας 3 δις για να πάρετε τα υποκαταστήματά μας"

Επιβεβαιώνεται το αποκλειστικό ρεπορτάζ του
Εκ-κεντρικού δελτίου και του spirospero.gr από προχθές ότι ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζητά από την Ελλάδα τουλάχιστο 3 δις για να ολοκληρωθεί η πώληση των καταστημάτων Κύπρου και λαϊκής στην Ελλάδα στη τράπεζα Πειραιώς.
Υπενθυμίζεται μετά το προχθεσινό νυχτερινό τηλεφώνημα του κύπριου πρόεδρου στον Αντώνη Σαμαρά την επόμενη απεσύρθη η σχετική τροπολογία με την δικαιολογία ότι θα παρακατατεθεί σε πρόσεχες νομοσχέδιο του υπ. οικονομικών

Σήμερα το news.gr γράφει για την αποκάλυψη του εκ-κεντρικού Δελτίου και στου spirospero.gr

Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο, η Λευκωσία θα ζητήσει τα χρήματα αυτά από τα ποσά, που έχουν δοθεί στη χώρα μας για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα, εξετάζεται το αίτημα να αφορά όχι σε όλο το ποσό, αλλά περί τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως είναι φυσικό, αν ο Αναστασιάδης προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση, αυτό θα έχει άμεσες συνέπειες και στην τύχη των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας, που ήδη έχουν περάσει υπό τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το news.gr, η πρόταση αυτή έχει πέσει στο τραπέζι από έμπειρους οικονομολόγους και ανθρώπους της αγοράς, με τους οποίους συνομιλεί τακτικά - σε συμβουλευτικό επίπεδο - ο Κύπριος πρόεδρος.

Ο υπουργός υγείας της Κύπρου, Πέτρος Πετρίδης, μιλώντας στο news.gr, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση : "Ας το αφήσουμε εδώ το θέμα. Δεν θέλω να επεκταθώ", δήλωσε, προσθέτοντας με νόημα ότι "τα 7,2 δισ. ευρώ, που έχουμε δώσει από τον ELA στα εν Ελλάδι υποκαταστήματα, είναι ήδη πολλά".

Ο κύριος Πετρίδης επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες ότι το προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας αναζητεί την άκρη του νήματος στο θέμα του κουρέματος των καταθέσεων και των κινήσεων του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, στο διάστημα μεταξύ των δύο Eurogroup, δηλαδή μεταξύ 15 και 25 Μαρτίου, λέγοντας ότι "γίνεται διερεύνηση για να έχουμε μια σωστή εικόνα και να ξεκαθαρίσει το τοπίο... για το τι συνέβη εκείνες τις μέρες με τις αποφάσεις για τις αποκοπές)".

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στις 21 Μαρτίου, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, είχε δηλώσει πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, είχε απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της Κύπρου για επιστροφή περίπου 2 δισ. ευρώ από την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου