Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η αρπαγή των κυπριακών τραπεζών - Η κρίση γιγαντώνει την Πειραιώς που έσωσε ο ... ELA! Εμπλοκή στη συμφωνία;


Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια για τη εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών Τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς.

Για τον σκοπό αυτό έχει μεταβεί αντιπροσωπεία της Πειραιώς στην Μεγαλόνησο. Να σημειώσουμε ότι η τράπεζα Πειραιώς ήταν η πρώτη που ουσιαστικά οδηγείτο σε πτώχευση και είχε δανειστεί από
τον ELA(μηχανισμός παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance – ELA) ένα ποσό περί τα 650 εκατ. ευρώ το 2011, χωρίς μάλιστα αυτό να ανακοινωθεί ούτε καν στο Χρηματιστήριο όταν έγινε.

Μετά την εξαγορά δημιουργείται ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος στην ελληνική αγορά με ενεργητικό της τάξης των 100 δισ. ευρώ και 22.000 εργαζομένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες που απορροφά η Τράπεζα Πειραιώς αφορούν καταθέσεις 16 δισ. ευρώ και δάνεια μετά από προβλέψεις 16 δισ. ευρώ επίσης.
Η έκθεση των δύο κυπριακών τραπεζών στην εγχώρια αγορά μέσω δανείων ανέρχεται σε 24 δισ. ευρώ, ωστόσο οι μέτοχοί τους έχουν ήδη προχωρήσει στην διενέργεια προβλέψεων συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, το κόστος ανακεφαλαιοποίησης Κύπρου και Λαϊκής έχει υπολογιστεί στα 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί κατά 1 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ και κατά 500 εκατ. ευρώ από την Κύπρο.


Εμπλοκή στη συμφωνία για τις κυπριακές τράπεζες;

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013, 15:00

Εμπλοκή φαίνεται να παρουσιάστηκε στην υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης των κυπριακών τραπεζών επί ελληνικού εδάφους στην Πειραιώς. Η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, μετά την άτεγκτη στάση της τρόικας στις διαπραγματεύσεις παγώνει την όλη διαδικασία.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, η κίνηση της κυβέρνησης έχει προφανή σκοπό να πιέσει για συνολικό πακέτο διάσωσης της χώρας και να μην «κόψει» τη διασύνδεση του τραπεζικού της συστήματος με άλλη χώρα, χαρίζοντας στην τρόικα τον όποιο συστημικό χαρακτήρα έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου