Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Ο Α. Αναστασιάδης αισθάνεται προδομένος από τους συνεργάτες του – Πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί οι υπαίτιοι – Θα αναγκαστούμε σύντομα να εγκαταλείψουμε το ευρώ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αισθάνεται προδομένος από τους συνεργάτες του γιατί πήγαν «αδιάβαστοι και απροετοίμαστοι» στο Eurogroup δήλωσε στον τηλεπτικό σταθμό Sky Ελλάδας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος*. 
Εξάλλου σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στη Real News, o Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου υποστηρίζει
έξοδο από το ευρώ.
Πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για τα τραγικά αδιέξοδα, πολιτικοί και τραπεζίτες, να κάτσουν στο σκαμνί, όπως είπε χαρακτηριστικά και κάποιοι να πάνε και φυλακή.
Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος του ομολόγησε ότι νοιώθει πολύ προδομένος «από τους δικούς του και από το υπουργείο Οικονομικών και από την Κεντρική Τράπεζα γιατί πήγαν αμελέτητοι (στις Βρυξέλλες)».
Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, « ο Πρόεδρος πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες στηρίχθηκε πάνω στους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, δυστυχώς πήγαν εκεί αδιάβαστοι και βρέθηκαν προ φοβερών αδιεξόδων, τους απείλησαν, δεν είχαν εναλλακτική λύση και δέχθηκαν».
«Δεν ήθελε ο Πρόεδρος να κάνει ‘show’, να κάνει λαϊκισμό, αν ο Πρόεδρος δεν δεχόταν και επέστρεφε στην Κύπρο θα τον χειροκροτούσαν όλοι, θα τον ανέβαζαν στον τρίτο ουρανό, αλλά συνειδητοποιώντας την ευθύνη του είπε ‘θα πάω στην Κύπρο να δω τι γίνεται’ και εδέχθη την απόφαση την οποία και δεν εδέχθη η Βουλή», σημείωσε.
Eξάλλου σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real News, ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει να εξέλθει από την ευρωζώνη, εκφράζοντας την άποψη ότι το ευρώ δεν θα έχει διάρκεια.
«Δεν λέω ότι θα καταρρεύσει αύριο (το ευρώ) αλλά με τα μυαλά που κουβαλούν στις Βρυξέλλες είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα έχει μακρά διάρκεια και το καλύτερο για μιας είναι να βρούμε τρόπο να ΄δραπετεύσουμε», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.
Επίσης σε δηλώσεις του σήμερα, μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας στον ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο, ο Μακαριότατος ζήτησε να κάτσουν στο σκαμνί όσοι ευθύνονται. Όπως είπε, η απελθούσα Κυβέρνηση φέρει ασήκωτες ευθύνες, οι υπουργοί οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα αλλά και οι διοικήσεις των τραπεζών. «Πρέπει να τιμωρηθούν όλοι αυτοί», τόνισε ο Μακαριότατος.
Επίσης, ενημέρωσε ότι την Πέμπτη θα προσκαλέσει σε γεύμα επικεφαλής εταιρειών Ρωσικών Συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, με στόχο να τους πείσει να μην σηκώσουν τα κεφάλαια τους από το νησί μας, για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Θα τους επισημάνει ότι τα κεφάλαια τους τοκίζονταν τόσο καιρό, έχουν όφελος από την Κύπρο, ενώ αν βρίσκονταν σε άλλη χώρα θα έπαιρναν  επιτόκιο λίγο πιο πάνω από 0%.
Ο Μακαριότητας αναφερόμενος στο αποψινό Eurogroup ανέφερε πως αν οι απαιτήσεις των εταίρων μας είναι εξωπραγματικές και θα μας οδηγήσουν στην πτώχευση, θα πρέπει να τους εγκαταλείψουμε. Όπως είπε, ο κυπριακός λαός είχε μάθει να ζει με τα πολλά και τις υπερβολές, ωστόσο, πρόσθεσε, έχει τις αντοχές ώστε να μάθει να ζει και με τα λίγα.

www.bankingnews.gr


*Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄

Ο κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1941 στο χωριό Τάλα της Πάφου. Αμέσως μετά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έγινε δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 1963 και στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1968 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1972. Στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄.
Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη δια βοής Μητροπολίτης Πάφου. Μετά από μακροχρόνια, μη αναστρέψιμη ασθένεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄, συνήλθε Διευρυμένη Σύνοδος υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Σαμπεζύ της Γενεύης το Μάιο του 2006, η οποία κήρυξε τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κύπρου σε χηρεία. Έτσι, ξεκίνησαν οι διαδικασίες εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 5 Νοεμβρίου του ίδιου έτους με την εκλογή του Χρυσοστόμου Β΄. Η ενθρόνισή του έγινε στις 12 Νοεμβρίου και όπως αναφέρθηκε από τα Μ.Μ.Ε. είναι ο μοναδικός αρχιεπίσκοπος Κύπρου που τέλεσε την κηδεία αρχιεπισκόπου Κύπρου.


Σχέδιο Ανάν

Τον Απρίλιο του 2004 αντιτάχθηκε με σφοδρότητα στο σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, θεωρώντας ότι δεν είχε κανένα θετικό στοιχείο για τους Ελληνοκύπριους. Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα είπε:
    Διότι, σου λέει ο απλός πολίτης μας: πόσο θα τους ταΐζουμε ακόμα τους αχαΐρευτους; Δεν σταματά ποτέ [...] το τούρκικο ραχάτι. Μια ζωή τεμπέληδες ήταν. Θέλουν λύση οι Τουρκοκύπριοι για να απομυζούν την οικονομική ικμάδα των Ελληνοκυπρίων.    

Τραπεζικός τομέας Κύπρου

Τον Ιανουάριο του 2007 και εν μέσω προτάσεων εξαγοράς κυπριακών τραπεζών, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ έκανε δηλώσεις αναφορικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι επενδυτές. Συγκεκριμένα, είπε:
    
Κάλεσα το λαό να είναι σε εγρήγορση, κι αν οι μετοχές φουσκώσουν να μην τις πουλήσουν για να μην έλθει σε ξένα χέρια η Τράπεζα Κύπρου. [...] Αυτή είναι η συμβουλή της Εκκλησίας. [...] επιθυμία της Εκκλησίας Κύπρου είναι να αφεθούν ελεύθερες οι κυπριακές τράπεζες να διεξάγουν το έργο τους στην Κύπρο κι όταν λήξει το εθνικό θέμα ας κάνουν ό,τι θέλουν. Ό,τι δεν πέτυχαν οι εχθροί της Κύπρου με το δημοψήφισμα ή το Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν μπορούμε να ανεχθούμε να το καταφέρουν με το οικονομικό, γιατί αν μας υποδουλώσουν οικονομικά, το εθνικό μας θέμα θα πάει σε άλλα χέρια και ο λαός μας θα αναζητήσει πατρίδες αλλού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου