Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Οι αλλαγές αρχίζουν από την Κύπρο


Η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβεί σε κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο έχει θέσει υπό απειλή το χρηματοπιστωτικό σύστημα του νησιού.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες βλέπουν σ΄ αυτή την κατάσταση ιδεολογική κρίση του καπιταλισμού ως συστήματος, βασιζόμενου στις αρχές της ελεύθερης αγοράς.
Πάρα πολλοί ειδικοί υποδεικνύουν ότι πρόκειται για άνευ προηγουμένου βήμα. 

Σύμφωνα με τα λόγια του Ρώσου πολιτικού και επιχειρηματία Μιχαήλ Πρόχοροφ, "η
Ευρωπαϊκή Ένωση, ουσιαστικά, άνοιξε το "κουτί της Πανδώρας", δημιουργώντας επικίνδυνο προηγούμενο σε ό,τι αφορά την επίλυση των προβλημάτων της κεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος στις προβληματικές χώρες. Επικίνδυνο έστω και μόνο διότι επιβουλεύεται τη βάση του δυτικού πολιτισμού – του απαραβίαστου της ατομικής ιδιοκτησίας».

Όμως, πολλοί εμπειρογνώμονες προτιμούν να μη δραματοποιούν υπερβολικά την κατάσταση. Στο θέμα αναφέρεται Αντρέι Σούζνταλτσεφ:
- Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Πρέπει να ληφθεί υπόψη τι είναι η Κύπρος. Είναι υπεράκτια ζώνη στο πλαίσιο του Κοινού Οικονομικού Χώρου της ΕΕ. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενδιαφερόμενη όπως όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λειτουργούν βάσει κοινών κανονισμών, κοινών προτύπων. Και να μην υπάρχουν μέρη, στα οποία θα μπορούσε κανείς να «παίξει» με τους φόρους. Από την άλλη, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτό, προκαλεί έκπληξη.

Κατά την άποψη πολλών αναλυτών, αυτή η τόσο πρωτότυπη απόφαση δεν έχει χρησιμοποιηθεί στις αναπτυγμένες χώρες εδώ και πολλές δεκαετίες και γενικά από ιστορική άποψη είναι ανοησία. Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς ότι έχει έλθει η κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία οι ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα έχουν βρεθεί σε προφανή και ανοικτή αντίθεση, γι΄αυτό κάτι πρέπει να θυσιαστεί. Και φυσικά δεν θα θυσιαστούν τα συμφέροντα, πιθανότατα θα θυσιαστούν οι αξίες, πιστεύουν πολλοί εμπειρογνώμονες.

Επιπλέον, η Κύπρος έχει γίνει το "πρώτο χελιδόνι» της επικείμενης μαζικής απαλλοτρίωσης των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών και των απλών πολιτών. Το παράδειγμά της μπορεί κάλλιστα να το ακολουθήσουν και άλλες χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Πρώτα απ 'όλα, εννοούνται η Ελβετία, η Ολλανδία και η Μάλτα.
Και η αιτία, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, μπορεί να είναι η πίεση από μέρους των αρμόδιων Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Αδιαμφισβήτητα μπορούμε να έχουμε να κάνουμε με πολύ ιδιόμορφη εκκίνηση μιας πανευρωπαϊκής αντι-υπεράκτιας εκστρατείας. Προφανώς, στις συνθήκες, στις οποίες οι φορολογικοί συντελεστές στα κορυφαία κράτη της ΕΕ έχουν οδηγηθεί στο κρίσιμο σημείο, πέραν του οποίου μπορεί να αρχίσει μαζική φυγή κεφαλαίου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απομένει άλλη λύση, από το να κλείσει όλα τα υφιστάμενα «παραθυράκια». Η Κύπρος απλώς είναι το πρώτο από αυτά.

απο το «Η Φωνή της Ρωσίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου