Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Πισσαρίδης: Κανείς δεν μιλά για το τραπεζικό σύστημα του Λουξεμβούργου - Η Ευρωζώνη βάζει εμπόδια στην Κύπρο

«Να μην δεχτούμε την άποψη ότι πρέπει να μειώσουμε κατά το ήμισυ το τραπεζικό μας σύστημα, επειδή κάποιοι στο Eurogroup το βρήκαν καλή ιδέα.

Το Λουξεμβούργο είναι ακόμη πιο εξαρτημένο από εμάς στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και δεν άκουσα κανέναν να μιλάει για αυτό», δήλωσε σε υψηλούς τόνους ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας της Κύπρου κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος με δεδομένη τη
στάση της Ευρωζώνης τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης των κυπριακών καταθέσεων ως της καλύτερης δυνατής λύσης.

Μιλώντας σήμερα σε συνέδριο του Εconomist στην Κύπρο ο κ. Πισσαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σχέδιο διαχωρισμού της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» δεν θα γίνει αποδεκτό από την Ευρωζώνη. «Δεν ζητάμε δάνεια από τη Γερμανία αλλά από το ευρωσύστημα, το οποίο οφείλει να βοηθήσει τις τράπεζές μας. Δεν είναι δυνατό να συμβαίνουν αυτά επειδή εκείνοι που τις χρησιμοποιούν περισσότερο είναι οι Ρώσοι, τους οποίους δεν θέλουν», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την άποψη ότι η στάση του Eurogroup απέναντι στην Κύπρο θα έπρεπε να προσβάλλει μία χώρα - μέλος της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, η πηγή του προβλήματος στην Κύπρο, όπως και ευρύτερα στην Ευρώπη, είναι το θέμα της τραπεζικής εποπτείας, «το οποίο ουδέποτε διευθετήθηκε, απλώς ανατέθηκε στο εκάστοτε κράτος προκαλώντας κρίση εμπιστοσύνης».
Ο ίδιος χαρακτήρισε ανεξήγητο, όπως είπε, το γεγονός ότι η Ευρωζώνη βάζει εμπόδια στη χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας την ώρα που οι αδυναμίες της αφορούν μόνο στο τραπεζικό της σύστημα, στοιχείο που τη διαφοροποιεί και από την ελληνική περίπτωση, η όποια έτυχε αδράς χρηματοδότησης.

 *
Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης (γεν. 20 Φεβρουαρίου 1948) είναι Κύπριος οικονομολόγος. Τιμήθηκε το 2010 με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Ντ. Μόρτενσεν και Π. Ντάιαμοντ για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών και στη μακροοικονομία. Κατέχει την Έδρα Norman Sosnow στα Οικονομικά στο London School of Economics.

Ο Πισσαρίδης γεννήθηκε στην Κύπρο. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Έσεξ, όπου πήρε το πτυχίο του το 1970 και τον επόμενο χρόνο το μεταπτυχιακό του. Ακολούθως γράφτηκε στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, το 1973, υπό την επίβλεψη του μαθηματικού οικονομολόγου Michio Morishima. Σήμερα κατέχει την έδρα οικονομικών Norman Sosnow του Τμήματος Οικονομικών και διευθύνει το ερευνητικό πρόγραμμα στην Μακροοικονομία στο Κέντρο Οικονομικής Απόδοσης της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, όπου υπηρετεί από το 1976.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου