Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Εκτός ΙΚΑ Καλλιθέας οι 3 επίορκοι

euros_handcuffs
Με 11 μήνες καθυστέρηση, δηλαδή στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης για τους τρεις υπαλλήλους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Καλλιθέας, που προκάλεσαν ζημία 11 εκατομμυρίων ευρώ. 
 Στο διάστημα που μεσολάβησε από από τις 8 Μαρτίου του 2012, οπότε
περιήλθε στο ϊδρυμα το ενημερωτικό σημείωμα της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις παρανομίες, τούς καταβαλλόταν το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών, καθώς αυτό ορίζει ο νόμος.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έγγραφο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καράμπελα, ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί αν έχουν βάση δημοσιεύματα, σύμφωνα με το οποία το πειθαρχικό συμβούλιο καθυστέρησε δραματικά να επιβάλει την πειθαρχική ποινή στη συμμορία του ΙΚΑ Καλλιθέας, η οποία αμειβόταν με βάση τον νόμο με το 50% των μηνιαίων αποδοχών.
Όπως ειδικότερα προκύπτει από το έγγραφο του υπουργού Εργασίας:

- Στις 8.3.2012 υπεβλήθη στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ ενημερωτικό σημείωμα και στις 9.3.2012 υπεβλήθη και η δικογραφία της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τα οποία γινόταν γνωστή η προσαγωγή ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών επτά (7) ατόμων, μεταξύ των οποίων και οι τριών υπαλλήλων του ΙΚΑ Καλλιθέας.

- Στις 12.3.2012 διαβιβάστηκε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών με το οποίο έγινε γνωστή η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των τριών υπαλλήλων.
- Στις 11.4.2012, μετά από σύμφωνη γνώμη του Α΄ Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις του διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με τις οποίες οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι τέθηκαν σε αργία, με καταβολή του 1/3 των μηνιαίων αποδοχών (κατ΄ εφαρμογή του Ν. 3528/07) και παράλληλα ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις σε βάρος τους.

- Για την υπόθεση αυτή δεν διενεργήθηκε ΕΔΕ, καθώς με έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, με θέμα «πειθαρχικός έλεγχος-λήψη διοικητικών μέτρων», έγινε γνωστό στη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ότι παρέλκει η διενέργειά της, καθόσον τα πραγματικά περιστατικά, όπως θα προέκυπταν από τα στοιχεία της ποινικής δίωξης, θα ήταν επαρκή. Παράλληλα βρισκόταν σε εξέλιξη έλεγχος από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Υπηρεσιών Ασφάλισης Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε εκτέλεση εντολής του υποδιοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

- Ο υπουργός επικαλείται έγγραφο της 4ης ειδικής ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών, με ημερομηνία 20.11.2012 από το οποίο προκύπτει ότι την περίοδο εκείνη η διενεργούμενη κύρια ανάκριση βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, εν αναμονή του πορίσματος της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ασφάλισης ΙΚΑ, διότι από το περιεχόμενο του θα ήταν δυνατό να εξειδικευθούν οι κατηγορίες και το ακριβές ύψος τις ζημίας που προκλήθηκε. Την ίδια ημέρα, στις 20.11.2012 υποβάλλεται στη Διεύθυνση Διοικητικού Προσωπικού η έκθεση ελέγχου από την οποία προέκυπτε ότι είχαν ταμειακά εκτελεστεί 7.991 αποφάσεις παροχών για 1.213 ασφαλισμένους με αποτέλεσμα οικονομική ζημία για το Ίδρυμα ποσού 11.058.540 ευρώ.

- Μετά την υποβολή της έκθεσης αυτής, η υπόθεση εισάγεται στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Υπαλλήλων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στις 21.12.2012 οι εμπλεκόμενοι κλήθηκαν σε απολογία. Όμως στις 28.01.2013 και στις 29.01.2013, η πρόεδρος και ένα μέλος του Α΄ Υπηρεσιακού Συμβουλίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Στις 18 Φεβρουαρίου 2013 το ΔΣ του ΙΚΑ ΕΤΑΜ όρισε νέα μέλη στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο το οποίο δίκασε την υπόθεση και στις 28.02.2013 επέβαλε την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης στους τρεις επίορκους υπαλλήλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου