Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Φυλάκιση 15 μηνών στον Ψωμιάδη για την Κορώνεια


Picture 0 for Φυλάκιση 15 μηνών στον Ψωμιάδη για την Κορώνεια
Ένοχο έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τον πρώην περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη για την υπόθεση της λίμνης Κορώνεια, καταδικάζοντάς τον σε 15 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας.

 Ο κ.Ψωμιάδης κρίθηκε αθώος για τα
αδικήματα της ρύπανσης και για το θέμα της σύστασης των αρμόδιων επιτροπών.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, δύο υπάλληλοι της πρώην νομαρχίας και η τότε δημοτική σύμβουλος Λαγκαδά καταδικάστηκαν σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ενώ η πρώην πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου, Αθηνά Αηδονά και ένας ακόμη υπάλληλος κρίθηκαν αθώοι.

Την ενοχή του πρώην περιφερειάρχη είχε προτείνει νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας. Κατά την απολογία του ο κ. Ψωμιάδης αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν μείωσε κανένα πρόστιμο, απλά επέβαλλε τα πρόστιμα που εισηγήθηκαν οι υπηρεσίες.
«Παίρναμε την πιο αυστηρή αλλά δίκαιη απόφαση. Προχωρήσαμε ακόμη και σε κλείσιμο επιχειρήσεων που, σε καιρούς κρίσης, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι και το πιο εύκολο. Η δίωξή μου δεν είναι τυχαία.
Θεωρώ ότι δεν διέπραξα κανένα παράπτωμα. Εφήρμοζα πάντα το νόμο. Δεν είχα κανένα όφελος. Ακούστηκε ότι η λίμνη Κορώνεια είναι "πτώμα" και ότι τη "δολοφόνησε" ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Θέλω να σας πω ότι, τα τελευταία 8 χρόνια, "πτώμα" που δολοφονείται, καθημερινά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά, είναι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης» υπογράμμισε ο πρώην περιφερειάρχης μόλις ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των 6 κατηγορουμένων.

«Στα 10 χρόνια που ήμουν στη Νομαρχία και στην Περιφέρεια ποτέ δεν μείωσα πρόστιμα. Είμαι έκπτωτος για αυτό το πράγμα. Πάντα έβαζα τα πρόστιμα που εισηγούνται οι υπηρεσίες» σημείωσε.

απο το voria.gr

Παραμένει έκπτωτος για λόγους δημοσίου συμφέροντος!

Το Συμβούλιο της Επικρατείας για λόγους δημοσίου συμφέροντος, με την υπ΄ αριθμ. 111/2013 απόφασή του απέρριψε την αίτηση του τέως περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη που ζητούσε να ανασταλεί η από 2.1.2013 απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης με την οποία κρίθηκε έκπτωτος του αξιώματός του, μετά την οριστική καταδίκη του από τα ελληνικά δικαστήρια.
Υπενθυμίζεται ότι με αμετάκλητη απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης ο κ. Ψωμιάδης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης των 12 μηνών, με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος.
Η παράβαση καθήκοντος ανάγεται στο ότι καθ’ υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του μείωσε σε 5.000 ευρώ πρόστιμο των 89.000 ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί σε βάρος πρατηριούχου υγρών καυσίμων, που φέρεται ότι νόθευσε καύσιμα.
Ο τέως περιφερειάρχης υποστηρίζει στην αίτησή του στο ΣτΕ, ότι η απόφαση του γενικού γραμματέα με την οποία κρίθηκε έκπτωτος του αξιώματός του είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθεση στη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν στην απορριπτική απόφασή τους, ότι η αυτοδίκαιη έκπτωση αιρετών οργάνων των ΟΤΑ από το αξίωμα τους (Ν. 3852/2010) αποτελεί «διοικητικό μέτρο και όχι ποινική ή πειθαρχική ποινή, το οποίο δεν απόκειται στην διακριτική ευχέρεια του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά επιβάλλεται κατά δέσμια αρμοδιότητα, εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες αντικειμενικές προϋποθέσεις».
Το διοικητικό αυτό μέτρο, συνεχίζει η δικαστική απόφαση, «αποσκοπεί, με την απομάκρυνση του αιρετού οργάνου το οποίο καταδικάστηκε αμετακλήτως για ποινικό αδίκημα, στην προστασία του Δημοσίου συμφέροντος που συνίσταται στην διαφύλαξη του κύρους και στην διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των δημοτικών αρχών».
Κατόπιν αυτών, καταλήγει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, η πράξη του γ.γ. με την οποία διαπιστώνεται η αυτοδίκαιη έκπτωση αιρετού οργάνου των ΟΤΑ, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δεν επιδέχεται αναστολής, όπως ζητάει στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Ψωμιάδης.

απο τη karfitsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου