Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Οι καλύτερες προθεσμιακές καταθέσεις ανά τράπεζα


bankΣε καθοδική πορεία έχουν εισέλθει οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων.

Μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους αρκετές τράπεζες προχώρησαν σε περικοπές στα επιτόκια

των καταθετικών λογαριασμών τους και σε καταργήσεις προνομιακών προϊόντων που λειτουργούσαν ως «κράχτης» για την επιστροφή στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα αποταμιεύσεων που είτε βρίσκονταν σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού είτε σε... σεντούκια.
Η τάση αυτή ενισχύεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, καθώς εδραιώνεται ένα κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά, το οποίο μεταφράζεται σε εισροές κεφαλαίων στις εν Ελλάδι τράπεζες.

Τα νέα προγράμματα που λανσάρονται είναι προσαρμοσμένα στις εκτιμήσεις για σημαντική μείωση του κόστους χρήματος στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, τα τμήματα ανάπτυξης προϊόντων κινούνται προς δύο κατευθύνσεις.

Πρώτον, στα χαρτοφυλάκια λογαριασμών προθεσμίας αρκετών τραπεζών η καμπύλη αποδόσεων είναι πλέον αρνητική.
Δηλαδή όσο αυξάνεται η διάρκεια της κατάθεσης, τόσο χαμηλότερο είναι το επιτόκιο. Σε γενικές γραμμές τα υψηλότερα επιτόκια προσφέρονται σε προϊόντα 6 ή 12 μηνών, ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας, ενώ για μεγαλύτερα διαστήματα οι αποδόσεις είναι μειωμένες.
Δεύτερον, έχουν κάνει την εμφάνισή τους προγράμματα με επιτόκια που μειώνονται όσο περνούν οι μήνες της αποταμίευσης. Από την εποχή που οι τράπεζες προσέφεραν ως κίνητρο διατήρησης των πελατών τους μια αυξανόμενη απόδοση ανά περίοδο εκτοκισμού, πλέον περνάμε σε μια περίοδο κατά την οποία θα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Δηλαδή, τα υψηλά επιτόκια θα ισχύουν για τους πρώτους μήνες της κατάθεσης και η ανταμοιβή του αποταμιευτή θα περιορίζεται όσο πλησιάζουμε προς τη λήξη του προϊόντος.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το πρώτο κοινό προϊόν που προσφέρουν η Alpha Bank και η Emporiki Bank μετά την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, στη νέα προθεσμιακή κατάθεση «Alpha Νέα Εποχή», 24μηνης διάρκειας, τα επιτόκια ξεκινούν από υψηλά επίπεδα και μειώνονται ανά τρίμηνο, ώστε να είναι προσαρμοσμένα στην πτωτική τάση στην οποία έχει εισέλθει η αγορά.
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι μέσα στο 2013 οι αποδόσεις των «κλειστών» λογαριασμών θα καταγράψουν μια πτώση της τάξεως των 200 μονάδων βάσης από τα υψηλά της περυσινής χρονιάς. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλουν η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, οι δρομολογηθείσες συγχωνεύσεις και η περαιτέρω βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι είναι πιθανό, εφόσον δεν συμβεί κάτι που να αλλάξει δραματικά την ψυχολογία στην αγορά, η «οροφή» στις αποδόσεις να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 3% έναντι 5% κατά μέσον όρο τους προηγούμενους μήνες.
Εφόσον αυτή η πρόβλεψη επαληθευθεί, οι καταθέτες θα πρέπει να στραφούν σε άλλες μορφές επένδυσης για να πετύχουν υψηλότερες αποδόσεις. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται εκ νέου άνθηση της αγοράς των προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου, που θα προσφέρουν υπό προϋποθέσεις υψηλότερα κέρδη, χωρίς να υφίσταται κίνδυνος απώλειας της αρχικής αποταμίευσης.

Μικροκαταθέτες οι Ελληνες

Μικροκαταθέτες είναι η πλειονότητα των Ελλήνων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που επεξεργάστηκε και έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ).
Σύμφωνα με αυτά, την 30ή Ιουνίου 2012 το 93% των φυσικών προσώπων - καταθετών των ελληνικών τραπεζών διέθεταν καταθέσεις συνολικού ύψους ως 10.000 ευρώ.
Με βάση τα ίδια στατιστικά στοιχεία, το 81,5% των αποταμιευτών δεν διαθέτει στην τράπεζα περισσότερα από 2.000 ευρώ.
 Καταθέσεις από 10.000 ως 50.000 ευρώ έχει το 5,9% των πελατών των τραπεζών και από 50.000 ως 100.000 ευρώ το 0,9%.

Τέλος, μόλις το 0,4% αυτών είχαν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, ποσό που συνιστά και το ανώτατο όριο αποζημίωσης ανά καταθέτη από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).

απο το exipno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου