Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Νέος πρόεδρος του Eurogroup o Γιέρεν Ντάισελμπλουμ


Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιέρεν Ντάισελμπλουμ εξελέγη επισήμως τη Δευτέρα πρόεδρος της Ευρωομάδας, όπως ανακοίνωσαν υψηλόβαθμες πηγές στις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί Οικονομικών των 17, που συνεδρίαζαν τη Δευτέρα στη βελγική πρωτεύουσα, επέλεξαν τον Ντάισελμπλουμ για να διαδεχθεί τον
Λουξεμβούργιο συνάδελφό του κ.Γιούνκερ στην κεφαλή του σημαίνοντος οργάνου για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης.
Ο Ντάισελμπλουμ εξελέγη στη θέση του προέδρου της Ευρωομάδας «παρά μία ψήφο ομοφώνως», ανακοίνωσε, ο εκπρόσωπος του Eurogroup Γκι Σουλέρ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να προσθέσει άλλες λεπτομέρειες.

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε τη Δευτέρα στους συναδέλφους του πως φιλοδοξεί να μεταφέρει τις αποφάσεις και τη δράση της Ευρωομάδας από την απλή αντιμετώπιση των κρίσεων σε πιο μακρόπνοες πολιτικές για την αποκατάσταση της τρωθείσας εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και στην αναθέρμανση της ανάπτυξης και προς την κατεύθυνση αυτή βλέπει αναβάθμιση του νέου ρόλου του.
Απο κει και πέρα, στην συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, όπως αναμενόταν, δόθηκε το "πράσινο φως" για την παροχή της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα συνολικού ύψους 9,2 δισ. ευρώ.

Το θέμα της Κύπρου δεν είχε περιληφθεί επισήμως στην ατζέντα του Eurogroup και δεν αναμενόταν κάποια απόφαση.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Βάσος Σιαρλή, προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε ότι η Κύπρος έχει ικανοποιήσει όλες τις εισηγήσεις της τρόικας.

Ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι η Κύπρος έχει ανταποκριθεί πλήρως στις επιταγές του μνημονίου όσον αφορά το δημόσιο τομέα, τις διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και τις αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «εικασίες» τα περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τονίζοντας πως «είμαστε ικανοποιημένοι τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας όσο και σε επίπεδο εκτέλεσης όπου έχουμε κάνει όλα όσα ζητούνται».

Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχει ακόμη το θέμα της συγκεκριμενοποίησης του ποσού που χρειάζεται για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο όμως είναι υπό εξέλιξη και «αναμένουμε ότι σύντομα και αυτό θα είναι γνωστό».
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές σε γερμανικά ΜΜΕ ότι ενδεχομένως η Κύπρος να μπορεί να δημιουργήσει συστημικό πρόβλημα στην ευρωζώνη παρά το μικρό της μέγεθος, ο κ. Σιαρλή είπε ότι αυτό χρήζει μεγάλης συζήτησης.

Εξάλλου, ερωτηθείς για το λόγο καθυστέρησης έγκρισης της δανειακής σύμβασης, υπογράμμισε ότι η Κύπρος βρίσκεται στη διαδικασία καθορισμού των κεφαλαιακών αναγκών του τραπεζικού τομέα, η οποία χρειάζεται κάποιο χρόνο.

Σε ερώτηση αν η δανειακή συμφωνία θα υπογραφεί μετά τις εκλογές, ο κ. Σιαρλή ανέφερε πως «εμείς θα κάνουμε ό,τι εξαρτάται από εμάς. Από 'κεί και πέρα χρειάζεται χρόνος».

Πηγή:Α.Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου