Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Στα δίχτυα της απάτης


undefined

Σε μέσο βιοπορισμού φέρεται να έχει αναγάγει την παροχή «ονείρων και ελπίδας» ένας -κατά δήλωσή του- μάνατζερ ποδοσφαιριστών, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ολλανδία και προσεγγίζει νεαρούς αθλητές «τάζοντάς τους φύκια για μεταξωτές
κορδέλες». Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση παρόμοιας απάτης που καταγγέλλεται στη zougla.gr.

Ο εν λόγω άνθρωπος, ονόματι Χ.Κ., εκμεταλλευόμενος την ελπίδα, τη φιλοδοξία και το όνειρο νεαρών αθλητών να ασχοληθούν επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο και να αγωνιστούν σε ευρωπαϊκές ομάδες, προσεγγίζει ανυποψίαστους και κυρίως ανήλικους αθλητές, και τους αναγκάζει να μεταναστεύσουν στην Ολλανδία, να συμμετάσχουν σε ομάδες μικρής δυναμικής και εν συνεχεία να επιστρέψουν άπραγοι στο σπίτι τους.

Ο Χ.Κ., σύμφωνα με πλήθος καταγγελιών, αυτοπαρουσιάζεται στα επίδοξα «θύματά» του ως σκάουτερ της ολλανδικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και, υποστηρίζοντας ότι έχει διασυνδέσεις με ομάδες όπως η Φίτεσε ή η Ντβέντερ, πουλάει εκδούλευση και εισπράττει μεγάλα χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους γονείς, οι οποίοι πείθονται πως βρίσκονται απέναντι σε μια μεγάλη ευκαιρία για το μέλλον των παιδιών τους.

Τάζει λαγούς με πετραχήλια

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι πράγματι ο Χ.Κ. κατά το παρελθόν -και για μικρό χρονικό διάστημα- εργαζόταν στην ολλανδική ομοσπονδία ως σκάουτερ, η συνεργασία τους όμως δεν κράτησε πολύ, καθώς έπειτα από καταγγελίες η ομοσπονδία αποφάσισε να τον διώξει, αφαιρώντας του παράλληλα την άδεια.

Η απόλυση, ωστόσο, δεν κατέστη ικανή να αναστείλει τις δραστηριότητες του μάνατζερ, ο οποίος συνέχισε να προσεγγίζει αθλητές, να διοργανώνει camp ανεύρεσης ταλέντων στην Ελλάδα και να διατείνεται ότι εργάζεται στην ολλανδική ομοσπονδία, αποκρύπτοντας, φυσικά, το γεγονός ότι η άδεια τού έχει αφαιρεθεί.

«Εκτός των άλλων, λέει ότι είναι προπονητής της Εθνικής Ομάδας Νέων της Ολλανδίας, ενώ απ' ό,τι μάθαμε δεν έχει περάσει ούτε απέξω. Σε site που κατέχει και παρουσιάζει το βιογραφικό του προκειμένου να προσεγγίσει πελάτες, τα κείμενα αλλιώς τα γράφει στα ολλανδικά και αλλιώς τα μεταφράζει στα ελληνικά. Εμφανίζεται ως ειδήμων του ποδοσφαίρου με πτυχίο Α της UEFA, το οποίο δεν κατέχει, και διοργανώνει camp στην Ελλάδα για ανεύρεση παιχτών ζητώντας χρήματα. Η μόνη αλήθεια είναι ότι προπονεί μια ομάδα, η οποία όμως είναι πολύ μικρής δυναμικής» αναφέρει ένα από τα θύματά του μιλώντας στη zougla.gr.

«Μετακομίσαμε στην Ολλανδία για το τίποτα»

Ακόμη χειρότερη είναι η εμπειρία ενός άλλου θύματος του μάνατζερ, ονόματι Ε.Κ., η οποία, εμπιστευόμενη τα λόγια του περί της λαμπρής καριέρας που περιμένει τον γιο της, τον πήρε και «μετανάστευσαν» στην Ολλανδία προκειμένου να κάνει το όνειρο του παιδιού της πραγματικότητα.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η γυναίκα ενημερώθηκε ότι στο νησί όπου ζει πρόκειται να κάνει την εμφάνισή του ένας Ολλανδός σκάουτερ ελληνικής καταγωγής, ο οποίος αναζητά ταλέντα για να τα προωθήσει στη Φίτεσε και στην Ντβέντερ.

Ο ανήλικος γιος της γυναίκας, που εκείνη την περίοδο αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό Κέρκυρας, στο άκουσμα της είδησης αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του. Πράγματι, έλαβε μέρος στο τουρνουά και τελικά «επιλέχτηκε». Το όνειρο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Ή, τουλάχιστον, έτσι νόμιζε…

«Ένα από τα παιδιά που επιλέχτηκαν ήταν και ο γιος μου. Για τα camp που διοργανώθηκαν, κάθε γονέας έδωσε 180 ευρώ για το τουρνουά της Ελλάδας και 750 ευρώ για εκείνο της Ολλανδίας. Όταν ο γιος μου "ξεχώρισε" και μας είπε να πάμε στην Ολλανδία, δεν ζήτησε χρήματα, απλώς είπε ότι θα μας φιλοξενήσει στο σπίτι του για 20 μέρες. Πήγαμε στην Ολλανδία πιστεύοντας ότι όλα θα πάνε καλά. Τελικά ούτε τη Φίτεσε είδαμε πουθενά ούτε την Ντβέντερ. Μετά μας είπε ότι ετοιμάζει ένα συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, αλλά και πάλι τίποτα. Μας κορόιδευε διαρκώς. Πράγματι, μας φιλοξένησε στο σπίτι του, ωστόσο όταν αποχωρήσαμε από αυτό μας ζήτησε 1.000 ευρώ» αναφέρει η Ε.Κ.

«Μας έκλεβε χρήματα»

Πέρα όμως από τα όνειρα που τάιζε την Ε.Κ., ο Χ.Σ, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η γυναίκα, της υφάρπαξε χρήματα με την πρόφαση ότι θα κανόνιζε τις οικονομικές της εκκρεμότητες με το σχολείο του παιδιού, την αγορά ενός αυτοκινήτου κ.ά.

«Μου είπε να του δώσω χρήματα για να πληρώσει το σχολείο του γιου μου. Τον εμπιστεύτηκα και τελικά το μετάνιωσα. Δεν είχε πληρώσει τίποτα. Μου είπε ότι επειδή οι μετακινήσεις θα είναι μεγάλες θα χρειαστώ ένα αυτοκίνητο. Του έδωσα χρήματα να μου αγοράσει ένα παλιό και τελικά το μεταβίβασε στο δικό του όνομα. Του ζήτησα την απόδειξη αγοράς και μου είπε ότι θα μου τη δώσει. Δεν την είδα όμως ποτέ… Από μια άλλη οικογένεια είχε πάρει 2.000 ευρώ για να κλείσει δωμάτια σε ένα ξενοδοχείο, και τα 1.000 τα κράτησε για τον εαυτό του. Τώρα τελευταία έμαθα ότι λόγω πολλών καταγγελιών τον ψάχνει η ολλανδική ομοσπονδία, αλλά αυτός κρύβεται, ενώ, απ' ό.τι έμαθα, ετοιμάζει ένα camp για προπονητές και αθλητές στο Ξυλόκαστρο» καταλήγει η Ε.Κ. εκνευρισμένη.
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου