Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Τα «γεμάτα πορτοφόλια» του Χ.Α.


olthΣε μια συγκυρία όπου η ρευστότητα αποτελεί είδος προς... εξαφάνιση, αποτελεί ζητούμενο για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, σε μια εποχή όπου ο δανεισμός αποτελεί «θηλιά» για τις εισηγμένες που «αιμορραγούν» οικονομικά υπό το βάρος των ζημιών, αναδεικνύεται ο ρόλος των «γεμάτων πορτοφολιών», ή αλλιώς, όπως λένε οι
αναλυτές, των εταιρειών που διακρίνονται για τα ισχυρά ταμειακά διαθέσιμά τους.

Και σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι αναλυτές μετά την πρώτη αποκρυπτογράφηση των ισολογισμών 9μήνου των εισηγμένων, η γενική εικόνα είναι αρνητική, τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα των ομίλων φθίνουν συνεχώς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι σαφές ότι εν μέσω κρίσης παίζει σημαντικό ρόλο η διατήρηση σημαντικών ταμειακών διαθεσίμων και πάνω από 30 εταιρείες εμφανίζονται με γεμάτα ταμεία, καθώς αν αφαιρεθεί ο δανεισμός τους διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα.

Η καπνοβιομηχανία Καρέλιας (210 εκατ. ευρώ), η Aegean Airlines (168 εκατ. ευρώ), η ΕΧΑΕ (117 εκατ. ευρώ), ο ΟΛΘ (82 εκατ. ευρώ), η Eurobank Proreties, ο Ηρακλής, ο ΟΠΑΠ, η ΜΕΤΚΑ, το Πλαίσιο, η ΕΥΑΘ εμφανίζονται στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας. Πάντως, και άλλες εταιρείες έχουν υψηλά ταμειακά διαθέσιμα όπως οι ΟΤΕ (1 δις ευρώ), Ελλάκτωρ (865 εκατ. ευρώ), ΕΛΠΕ (310 εκατ. ευρώ), ΔΕΗ (233 εκατ. ευρώ), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (242 εκατ. ευρώ) κ.λπ., απλά επειδή υπάρχει και ο ανάλογος τραπεζικός δανεισμός οι εν λόγω όμιλοι δεν εμφανίζονται στον πίνακα με το «καθαρό ταμείο».

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Merit ΑΧΕΠΕΥ, σημαντικά προβλήματα ρευστότητας εμφανίζουν ακόμα πιο πολλές εταιρείες με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν κίνδυνο υπαγωγής στο άρθρο 99.

Ενδεικτικό της πολύ άσχημης κατάστασης από πλευράς ρευστότητας που βρίσκονται οι ελληνικές εταιρείες είναι ότι 62 εταιρείες έχουν ταμείο κάτω από 1 εκ. ευρώ. Στον αντίποδα 33 εταιρείες έχουν καθαρό ταμείο, ενώ αξιοσημείωτη είναι η μείωση του καθαρού δανεισμού του ΟΤΕ.

Ο δανεισμός στο σύνολο εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένος από τα επίπεδα της 31/12/2011, καθώς πολλές εταιρείες έχουν ακόμα πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό λόγω μεγέθους, ενώ η πλειοψηφία των εταιρειών προβαίνει σε αναδιάρθρωση δανεισμού αφού δεν είναι δυνατόν να αποπληρώσει το βραχυπρόθεσμο δανεισμό λόγω ταμειακών δυσχερειών.

Πάντως αρκετές εταιρείες κατάφεραν και μείωσαν το δανεισμό τους λόγω καλύτερης διαχείρισης κεφαλαίου κίνησης.
Συγκεκριμένα, ο συνολικός δανεισμός σε σχέση με τις 31/12/2011 μειώθηκε στα €40,38 δις από €41,74 δις (-3,3%) χάρη σε εταιρείες όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, ο Τιτάν και η Coca Cola 3E. Το ταμείο στις 30/9/2012 ανήλθε σε €7,7 δις και επομένως ο καθαρός δανεισμός σε €32,68 δις κοντά στα επίπεδα της 30/06/2012.

απο το  exipno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου