Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Οι "δέκα εντολές" για την πάταξη της φοροδιαφυγής


foroapallagesΚόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής βγάζει με έκθεσή της η τρόικα, κάνοντας λόγο για σημαντικές αστοχίες ως προς την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων, για έλλειψη διοικητικής ικανότητας αλλά και αδράνεια του ελεγκτικού μηχανισμού.

Οι κυριότερες ενστάσεις έχουν να κάνουν με τις
καθυστερήσεις στον έλεγχο των πλούσιων φορολογουμένων, των ελεύθερων επαγγελματιών, την είσπραξη του ΦΠΑ αλλά κυρίως την τακτοποίηση των ληξιπροθέσμων χρεών που έχουν εκτοξευθεί ήδη στα 53 δισ. ευρώ!

Από το ποσό αυτό η τρόικα εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος είναι ανείσπρακτο, ενώ μόλις ένα 10%-20% μπορεί να εισρεύσει στα ταμεία του κράτους και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει συμπεριφορά ο ελεγκτικός μηχανισμός.

 Ενδεικτικό της αποδοτικότητας των φορολογικών Αρχών είναι το γεγονός ότι από τις 567 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών που αντιπροσωπεύουν συνολικές οφειλές ύψους 13 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν μόλις 29 εκατ. ευρώ!

Στην έκθεση μάλιστα εκφράζονται ανησυχίες ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση ούτε οι εισπρακτικοί στόχοι του 2013 θα επιτευχθούν, καθώς παρατηρείται απραγία από τις Αρχές και η διάθεση για τον έλεγχο της ομάδας υψηλού πλούτου έχει εξασθενήσει! Στο πλαίσιο αυτό καταγράφονται οι κυριότερες ελεγκτικές αδυναμίες ανά κατηγορία φορολογουμένων και απευθύνονται δέκα συστάσεις για την καλύτερη αποδοτικότητα των φορολογικών Αρχών.
VIP ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
Δεδομένης της υψηλής φοροδιαφυγής από ελεύθερους επαγγελματίες, ο στόχος του 2013 όσον αφορά στον αριθμό των ελέγχων πρέπει να είναι κατ' ελάχιστον ίδιος με το πρόγραμμα του 2012 (1.500 φορολογούμενοι υψηλού πλούτου), ενώ ο στόχος για τα έσοδα πρέπει να είναι υψηλότερος από αυτόν που επιτεύχθηκε εφέτος. Επαναπροσδιορίστε τονίζεται χαρακτηριστικά το πρόγραμμα ελέγχων ΠΥΠ / ΕΕΥΕ (Πρόσωπα Υψηλού Πλούτου / Ελεύθεροι Επαγγελματίες Υψηλού Εισοδήματος) ώστε οι προσπάθειες το 2013 να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένους τομείς ελεύθερων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος (π.χ. γιατροί και δικηγόροι).
ΦΠΑ
Η τρόικα αναφέρει ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος από τις απάτες που σχετίζονται με τον ΦΠΑ. Από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 35,5 δισ. ευρώ που οφείλουν στο Δημόσιο οι 1.500 μεγαλύτεροι οφειλέτες, περίπου το 21% αφορά τον ΦΠΑ. Οι περισσότερες από αυτές εκτιμάται ότι δεν είναι εισπράξιμες και σχετίζονται με ψεύτικες εταιρείες ή εταιρείες που δεν μπορούν να εντοπιστούν. Οπως σημειώνει η τρόικα, υπάρχουν μόνο λίγα μέτρα για τον εντοπισμό και την πρόληψη απάτης ΦΠΑ.
Η τρόικα διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει περιορισμένες δυνατότητες να ανακτήσει απώλειες εσόδων του ΦΠΑ και προτείνεται μεταξύ άλλων να καταστούν, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, οι πελάτες που γνώριζαν ή -βάσει μαχητών τεκμηρίων - που έπρεπε να γνωρίζουν ότι ήταν συνεργοί σε απάτη ΦΠΑ, συλλογικά και ατομικά υπόχρεοι για την καταβολή του ΦΠΑ που είναι πληρωτέος από τον προμηθευτή.
ΟΦΕΙΛΕΣ
Τραβήξτε τα λεφτά από τις τράπεζες. Αυτό προτείνει στην ουσία η τρόικα, αφού προηγηθούν βεβαίως οι νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα από την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οπως διαπιστώνει η έκθεση, από τα 53 δισ. οφειλές είναι πιθανόν να εισπραχθεί το 10%-15%. Μεγάλα ποσά δεν είναι δυνατόν να μπουν στα ταμεία του κράτους και πρέπει να διαγραφούν για να στραφεί ο μηχανισμός εκεί όπου υπάρχει προοπτική είσπραξης.
Η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει σύστημα τηλεφωνικών κλήσεων για τα ποσά έως 3.000 ευρώ (ύψους 1,1 δισ. ευρώ), αλλά και να υπάρξει «άμεση χρέωση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών», κάτι που απαιτεί νομοθετικές αλλαγές αλλά και διαδικασίες που θα συμφωνηθούν με τις τράπεζες.
Καλείται επίσης να διαθέσει το 10% των εργαζομένων στις ΔΟΥ στο κυνήγι των οφειλών, κάτι που σήμερα δεν γίνεται.

Οι δέκα εντολές

- Κάντε σημαντικές αλλαγές στα συστήματα αναγκαστικής είσπραξης, ιδιαίτερα στους τομείς αυτοματοποιημένων υπενθυμίσεων, στο τηλεφωνικό κέντρο πραγματοποίησης τηλεφωνημάτων και στην απευθείας χρέωση τραπεζικών λογαριασμών.
- Διασφαλίστε ότι οι μελλοντικές εργασίες για την είσπραξη οφειλών θα ενσωματωθούν στις μεγαλύτερες ΔΟΥ.
- Διευρύνετε το φάσμα των υποθέσεων της μονάδας μεγάλων οφειλετών.
- Επαναπροσδιορίστε το πρόγραμμα ελέγχων ΠΥΠ / ΕΕΥΕ (Πρόσωπα Υψηλού Πλούτου / Ελεύθεροι Επαγγελματίες Υψηλού Εισοδήματος) ώστε οι προσπάθειες το 2013 να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένους τομείς ελεύθερων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος (π.χ. γιατροί και δικηγόροι).
- Διασφαλίστε ότι τα άτομα υψηλού πλούτου και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα προτεραιότητας και δημιουργήστε δυνατότητες σε μία ειδική μονάδα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στην ομάδα αυτή.
- Δρομολογήστε ένα υποχρεωτικό ελάχιστο όριο για την εγγραφή μικροεπιχειρήσεων.
- Δώστε σε μία συγκεκριμένη μονάδα στη διοίκηση, την αρμοδιότητα για την παρακολούθηση των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ, για την ανάλυση τάσεων και δυνητικών κινδύνων των εσόδων και για την υποβολή εισηγήσεων για ενέργειες βελτίωσης στις επιδόσεις του ΦΠΑ.
- Δημιουργήστε μία μονάδα στη διοίκηση με αρμοδιότητα εντοπισμού περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμού δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.
- Εφαρμόστε το αυτοματοποιημένο σύστημα επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ που βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου (risk-based).
- Αναπτύξτε μνημόνιο συνεργασίας με τον γενικό εισαγγελέα ώστε να δίνεται άμεση προτεραιότητα σε σοβαρές υποθέσεις με φοροδοτικό ενδιαφέρον.

πηγή: Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου