Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Οι δύο αναγνώσεις της συμφωνίας στο Eurogroup


Στην επόμενη ημέρα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα αναφέρεται σε άρθρο του ο Zsolt Darvas, ερευνητής του think tank Bruegel. Ο Darvas αφού αναφέρεται στα όσα συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια του Eurogroup, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία έχει δύο αναγνώσεις.
Η πρώτη ανάγνωση είναι η απαισιόδοξη, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλο ρίσκο σε
ότι αφορά την επιτυχία της πρωτοβουλίας για την επαναγορά των ομολόγων, μια και ο στόχος που τίθεται για μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020 δεν είναι αρκετά φιλόδοξος. Επιπλέον, επισημαίνεται πως δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας για την επαναγορά των ομολόγων, πέραν της ευχής – όπως αναφέρει ο σχολιαστής Zsolt Darvas του think tank Bruegel –αυτή να πραγματοποιηθεί σε τιμές που δεν θα είναι υψηλότερες των τιμών της 23ης Νοεμβρίου του 2012 (από 25 έως 34 λεπτά στο ευρώ για διάφορες λήξεις ελληνικών ομολόγων).
Από τη στιγμή που τα νέα ελληνικά ομόλογα διέπονται από το Βρετανικό νόμο και διαφυλάσσονται με μια συμφωνία συγχρηματοδότησης με τον EFSF, ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι τα κίνητρα που δίνονται στους ομολογιούχους να πουλήσουν τα ομόλογα σε τόσο χαμηλές τιμές, πιθανότατα θα είναι λίγα. Ακόμα αναφέρει ότι ο πρότερος στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 έχει αποδειχθεί ανεπαρκής για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και συνεπώς τον περιορισμό της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ότι η επανάληψη παρόμοιων στόχων όχι μόνο δεν θα βοηθήσει, αλλά θα παρατείνει την οικονομική και κοινωνική μιζέρια και την αβεβαιότητα σε ότι αφορά τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Η δεύτερη ανάγνωση λέει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν ισχυρά την αποφασιστικότητα τους να κρατήσουν την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Επιπλέον, ανακοίνωσαν ότι θα εξεταστούν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, όταν η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα και τηρήσει την εκπλήρωση των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας που της έχουν ζητηθεί. Σε αυτό το σημείο ο Darvas τονίζει ότι αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει το κλίμα στην αγορά και να στηρίξει μια ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, διότι όπως υποστηρίζει, οι μεγάλες συρρικνώσεις ακολουθούνταν από ταχείες ανακάμψεις και το ελληνικό ΑΕΠ έχει «βουτήξει» κατά σχεδόν ένα τέταρτο.
Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι ποια από τις δύο αναγνώσεις θα επιλέξει να «διαβάσει» ο ιδιωτικός τομέας. 
Η απάντηση-εκτίμηση του Darvas είναι απαισιόδοξη. «Φοβάμαι πως η πρώτη ανάγνωση θα είναι αυτή που θα κυριαρχήσει. Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσαν να αποθαρρυνθούν ακόμα περισσότερο οι επενδύσεις, να συνεχιστεί η σταδιακή φυγή κεφαλαίων, οι οικονομικές επιδόσεις θα μπορούσαν να παραμείνουν ισχνές, η απασχόληση να μειωθεί περισσότερο και να αυξηθεί η κοινωνική πίεση στην κυβέρνηση και στη Βουλή με συνέπεια την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού, την πολιτική παράλυση και μια αλυσίδα γεγονότων που θα οδηγήσουν σε έξοδο από το ευρώ, με καταστροφικές συνέπειες εντός και εκτός Ελλάδας» υπογραμμίζει ο Darvas, ο οποίος σημειώνει πως για να «αλλάξει» το κλίμα προς τη δεύτερη ανάγνωση θα απαιτηθεί μια «τέλεια εφαρμογή» των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων και κυρίως αρκετή τύχη.

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου