Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ- Ο θάνατος του Οζάλ ήταν δολοφονία


Δημοσίευμα της «Bugun» αποκαλύπτει ότι στη σορό του βρέθηκε μεγάλη ποσότητα δηλητηρίου που είχε ως βάση τη στρυχνίνη. Η εκταφή είχε γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου ύστερα από πιέσεις της οικογένειάς του

Στοιχεία που ενισχύουν την εκδοχή της δολοφονίας του Οζάλ προκύπτουν και από την εισαγγελική έρευνα που έχει ήδη ξεκινήσει
Στοιχεία που ενισχύουν την εκδοχή της δολοφονίας του Οζάλ προκύπτουν και από την εισαγγελική έρευνα που έχει ήδη ξεκινήσει

Σάλο έχει προκαλέσει στην Τουρκία δημοσίευμα της εφημερίδας «Bugun», σύμφωνα με το οποίο κατά τη νεκροψία που διεξάγεται στη σορό του πρώην Τούρκου ηγέτη Τουργκούτ Οζάλ βρέθηκε στο σώμα του νεκρού μεγάλη ποσότητα δηλητηρίου με βάση
τη στρυχνίνη.

Η υπόθεση του θανάτου του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Τουρκίας Οζάλ επανήλθε στο φως της δημοσιότητας πρόσφατα, καθώς η Εισαγγελία της Αγκυρας αποφάσισε να εξετάσει τους ισχυρισμούς της οικογένειας περί δολοφονίας του Τουργκούτ Οζάλ και έδωσε εντολή στις αρχές του προηγούμενου μήνα να ανοιχθεί ο τάφος του και να μεταφερθεί η σορός του για εξέταση στα εργαστήρια του Ιατροδικαστικού Ινστιτούτου της Κωνσταντινούπολης (ATK).

Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλλε και η σχετική έκθεση του Συμβουλίου Κρατικού Ελέγχου, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν στοιχεία που καθιστούν τον θάνατο του Οζάλ από καρδιακή προσβολή το 1993 «ύποπτο».
Την ημέρα που ο Οζάλ πέθανε, ο προσωπικός του γιατρός και η προσωπική του νοσοκόμα έλειπαν από την προεδρική οικία, ενώ οι οδηγοί του ασθενοφόρου καθυστέρησαν, γιατί το όχημα δεν έπαιρνε μπρος
 
Την ημέρα που ο Οζάλ πέθανε, ο προσωπικός του γιατρός και η προσωπική του νοσοκόμα έλειπαν από την προεδρική οικία, ενώ οι οδηγοί του ασθενοφόρου καθυστέρησαν, γιατί το όχημα δεν έπαιρνε μπρος

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα στο δημοσίευμά της, οι ειδικοί εξέτασαν δείγματα από τον μυελό των οστών, μερών των εσωτερικών οργάνων και άλλων μερών του σώματος του όγδοου προέδρου της Τουρκίας και σε αυτά βρήκαν μεγάλες ποσότητες δηλητηρίου που έχει σαν βάση του τη στρυχνίνη και παλιότερα χρησιμοποιούταν στη γείτονα για μυοκτονίες.

Μάλιστα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το δηλητήριο εισήλθε στον οργανισμό του θανόντος είτε μαζί με φαγητό, είτε μαζί με ποτό. Σημειώνεται ότι δηλητηρίαση με τη συγκεκριμένη ουσία προκαλεί μέσα σε 15-20 λεπτά αναπνευστική ανεπάρκεια και καρδιακή προσβολή.
Επιπλέον στοιχεία, που ενισχύουν την εκδοχή της δολοφονίας του Οζάλ, προκύπτουν και από την εισαγγελική έρευνα για το θέμα, καθώς σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αυτή επικεντρώνεται σε «περίεργες συμπτώσεις» την ημέρα του θανάτου του πρώην προέδρου.

Καταθέσεις

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι την ημέρα που ο Οζάλ πέθανε, ο προσωπικός του γιατρός και η προσωπική του νοσοκόμα έλειπαν από την προεδρική οικία, ενώ οι οδηγοί του ασθενοφόρου καθυστέρησαν γιατί το όχημα δεν έπαιρνε μπρος.
Επίσης παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε είδη πρώτων βοηθειών εντός της οικίας, ενώ υπάρχουν αντικρουόμενες καταθέσεις του προσωπικού γιατρού του Οζάλ και της οικογένειάς του για το εάν ζητήθηκε ή όχι να πραγματοποιηθεί αυτοψία.
Ο γιατρός είχε ισχυριστεί ότι δεν ζητήθηκε, ενώ η οικογένεια του πρώην Τούρκου προέδρου ισχυρίστηκε το αντίθετο.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας, πάντως, διέψευσε ο επικεφαλής του Ιατροδικαστικού Ινστιτούτου της Κωνσταντινούπολης Χαλούκ Ιντζέ, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει από πού άντλησε αυτά τα στοιχεία η «Bugun».
 Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Η έκθεσή μας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Η έρευνά μας συνεχίζεται. Εχουμε εξαγάγει κάποια συμπεράσματα, αλλά βρισκόμαστε στη διαδικασία επαλήθευσης χιλιάδων αποτελεσμάτων. Δεν έχουμε δώσει σε κανέναν καμία αναφορά ακόμη. Δεν ξέρουμε πώς προέκυψε αυτό το ρεπορτάζ. Δεν βρήκαμε την ουσία που ισχυρίζεται ότι βρέθηκε. Δεν είμαστε η πηγή αυτού του ρεπορτάζ».

Η διαδρομή του
 
Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Τουρκίας

Ο κουρδικής καταγωγής Χαλίλ Τουργκούτ Οζάλ διατέλεσε πρωθυπουργός της Τουρκίας από το 1983 έως το 1989 και πρόεδρος της χώρας από το 1989 μέχρι τον θάνατό του το 1993. Ο Οζάλ υπήρξε στενός συνεργάτης του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ μέχρι το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980 και μετά κατά τη διάρκεια της χούντας υπό τον Κενάν Εβρέν τοποθετήθηκε στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική.
Το 1983 ίδρυσε το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας και εξελέγη πρωθυπουργός. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του προώθησε μεταρρυθμίσεις που προσάρμοσαν την οικονομία της Τουρκίας στην οικονομία της αγοράς, πραγματοποιώντας μεγάλες αποκρατικοποιήσεις.
Επίσης ήταν ο πρώτος Τούρκος πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την μεταδικτατορική Ελλάδα το 1988 και μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου προσπάθησαν να θέσουν τα νέα πλαίσια γειτνίασης των δύο χωρών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

απο το ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου