Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

NY Times για τον Κώστα Βαξεβάνη: "H Ελλάδα συλλαμβάνει τον αγγελιοφόρο"



Στο κύριο άρθρο των The New York Times υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα συλλαμβάνει τον αγγελιαφόρο», η αμερικάνικη εφημερίδα επιτίθεται στους Έλληνες πολιτικούς και κριτικάρει με σκληρό τρόπο τη μεταχείριση του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη από τις ελληνικές διωκτικές αρχές, μετά την αποκάλυψη των ονομάτων της λίστας Λαγκάρντ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.

«Οι Ελληνες πολιτικοί έσπευσαν, με αισχρό τρόπο, να κόψουν βασικές κοινωνικές υπηρεσίες από τους πιο φτωχούς και ευάλωτους πολίτες της χώρας. Και άργησαν, με αισχρό τρόπο, να διερευνήσουν πιθανή φοροδιαφυγή από τους πλούσιους και διαπλεκόμενους. Οι εκλεγμένοι ηγέτες της Ελλάδας πρέπει να ενδιαφερθούν περισσότερο για τις έρευνες σε πιθανά οικονομικά εγκλήματα και λιγότερο για την δίωξη δημοσιογράφων», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.


«Η αργή και δυσκίνητη ελληνική Δικαιοσύνη κινήθηκε με εκπληκτική ταχύτητα το σαββατοκύριακο για την σύλληψη και την απαγγελία κατηγοριών σε έναν έγκυρο για τις έρευνές του δημοσιογράφο, ο οποίος δημοσίευσε μια λίστα με ονόματα πολιτών που διατηρούν λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες. Συγκρίνετε αυτό με τα δύο χρόνια στα οποία οι ελληνικές φορολογικές αρχές είχαν αυτή την λίστα και δεν έκαναν τίποτα.


Η διατήρηση λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες είναι νόμιμη, αρκεί τα ποσά να είναι δηλωμένα στην εφορία. Και όμως, διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες είχαν δεσμευθεί να αυξήσουν τα έσοδα από την είσπραξη φόρων, απέτυχαν να διερευνήσουν αυτό το θέμα.
Χάρη, κυρίως, στην απόφαση του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη να δημοσιεύσει την λίστα στο περιοδικό του Hot Doc, αρκετοί πρώην υπουργοί Οικονομικών πασχίζουν να δώσουν εξηγήσεις.

Αυτή η λίστα και άλλες με λογαριασμούς σε offshore εταιρείες που βρίσκονται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να εξετασθούν πλήρως για πιθανή φοροδιαφυγή. Αλλά, προς το παρόν, ο μόνος άνθρωπος που κατηγορείται είναι ο κ. Βαξεβάνης. Αντιμετωπίζει φυλάκιση ενός έτους όταν θα εκδικαστεί η υπόθεση, την Πέμπτη.

Η υπόθεση φαίνεται σε εμάς, και σε πολλούς άλλους δημοσιογράφους, σαν επιλεκτική και εκδικητική δίωξη. Το πραγματικό σκάνδαλο είναι τα δύο χρόνια της κυβερνητικής αδράνειας», γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου