Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Χειμώνας, ιώσεις και σωστή διατροφή




Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τον χειμώνα αρρωσταίνουμε πιο συχνά; 
Γιατί οι ιώσεις δεν ταλαιπωρούν όλους με την ίδια συχνότητα; 

Οι παράμετροι που καθορίζουν την κατάσταση της υγείας μας και τη νοσηρότητα είναι πολλοί, θα εξετάσουμε όμως δύο απ αυτούς.

 Πρώτον την επίδραση του στρες στη ζωή μας και δεύτερον την διατροφική μας κατάσταση…

Η έντονη σωματική κούραση, η κακή διατροφή, οι περιοριστικές δίαιτες, το αυξημένο
μικροβιακό φορτίο (όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους ), η μόλυνση του περιβάλλοντος και συναισθηματικές εντάσεις είναι στρεσογόνοι παράγοντες για τον οργανισμό.

 Για σκεφτείτε, πόσες φορές προσπαθήσαμε να αποφύγουμε την κατανάλωση παγωμένου νερού και υγρών ή να πιούμε κρύο νερό ιδρωμένοι, για να μην κρυολογήσουμε.

Το κρύο είναι στρεσογόνος παράγοντας για τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς και η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να ερεθίσει τον φάρυγγα ή τις αμυγδαλές μας με αποτέλεσμα να αρρωστήσουμε.
 Έχετε προσέξει ότι συνήθως μας πιάνει κάποια ίωση τα Σαββατοκύριακα μετά από μια πολύ δύσκολη εβδομάδα στη δουλειά;
Φαίνεται ότι το στρες μας κάνει πιο ευαίσθητους στις ιώσεις γιατί επιδρά δυσμενώς στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Σε πρόσφατη έρευνα από την Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, οι ερευνητές μελέτησαν δύο ομάδες ατόμων που εκτέθηκαν εθελοντικά σε ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και βρήκαν ότι η ομάδα που είχε εκτεθεί σε χρόνιο στρες είχε σημαντικά μεγαλύτερη νοσηρότητα.

Το χρόνιο στρες προκαλεί αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει την φλεγμονή.
Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπλοκάρουν την παραγωγή αντισωμάτων στον γαστρεντερικό σωλήνα ( την παραγωγή εκκριτικής ανοσοσφαιρίνης SIgA) δηλαδή την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού σε ιούς και βακτήρια.
Αποτέλεσμα είναι η εξάντληση του ανοσοποιητικού συστήματος , αύξηση της διαπερατότητας του γαστρεντερικού σωλήνα, ανάπτυξη φλεγμονών, ιώσεων αλλά και διαταραχή της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας.
 Επιπλέον τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μειώνουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων που καταπολεμούν τις μολύνσεις.

 Κατάσταση στρες είναι και μια διατροφή με μεγάλες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα ( πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές και σάκχαρα) ή με λίγα και αραιά γεύματα.
Οι υπογλυκαιμίες ( όταν έχουμε να φάμε πάνω από τέσσερις ώρες) που εναλλάσσονται με υπεργλυκαιμίες (λόγω κατανάλωσης γλυκών) οδηγούν με την πάροδο του χρόνου σε αντίσταση στην ινσουλίνη, αύξηση της κορτιζόλης και των ορμονών του στρες.

Είναι σημαντικό η διατροφή μας να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά) και σε σωστή αναλογία. Η ποικιλία, το μέτρο αλλά και η επιλογή ποιοτικότερων τροφών εξασφαλίζουν την ενεργειακή επάρκεια για την διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών παρέχουν στο οργανισμό βιταμίνες C, A και D που θεωρούνται απαραίτητες για την καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού. Τα λευκά αιμοσφαίρια χρειάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις βιταμίνης C στο εσωτερικό τους για να διαχειριστούν τα μικρόβια και τους ιούς. Ενώ σχετικές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα( κοντά στη βέλτιστη τιμή των 60-100 ngr/ml) τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να νοσήσουμε από κάποια ίωση.
 Με την καθημερινή έκθεση μας στον ήλιο (15 λεπτά) παράγεται βιταμίνη D στο δέρμα μας.
Τα λιπαρά ψάρια ( σολομός, γαύρος, σαρδέλα), το αυγό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσιες πηγές της.
Και επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από οποιαδήποτε θεραπεία, η σωστή διαχείριση κάθε είδους στρες, η θετική στάση ζωής( με την αλλαγή του τρόπου σκέψης), η τακτική σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή είναι βασικά στοιχεία για την υγεία μας.

Τι πρέπει να προσέξουμε:

Πολλά, μικρά και τακτικά γεύματα, 3 βασικά (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) και 2 ενδιάμεσα( ανά 3 ώρες ) ρυθμίζουν τα φυσιολογικά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Η καθιέρωση ενός πρωινού πλούσιο σε πρωτεΐνες (γαλακτοκομικά, αυγό), αμυλούχες τροφές ολικής αλέσεως (δημητριακά πρωινού, ψωμί, φρυγανιές) και φρέσκα φρούτα ή χυμό.

Κατανάλωση μιας σαλάτας σε κάθε κύριο γεύμα (μεσημέρι, βράδυ) με ποικιλία φρέσκων λαχανικών.
Ένα φρέσκο φρούτο ή χυμός για τα ενδιάμεσα γεύματα.

Κατανάλωση προβιοτικών (γιαούρτι, τυρί, κεφίρ) για την υγεία του πεπτικού μας.
Να τρώμε ήρεμα και να μασάμε καλά το φαγητό μας, να το απολαμβάνουμε.

Μείωση των αναψυκτικών, των γλυκών και των επεξεργασμένων τροφίμων.
Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού (8-10 ποτήρια νερό την ημέρα ) είναι ζωτικής σημασίας.
Επαρκής ύπνος και ξεκούραση.

www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου