Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΙΟΒΕ: Ο στόχος για τις ΑΠΕ δεν θα επιτευχθεί

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου και η μελέτη που εκπόνησε ο ΙΟΒΕ κατ΄εντολή του ΣΕΗΕ με θέμα την προώθηση των επενδύσεων στον τομέα του ηλεκτρισμού στο σημερινό περιβάλλον της κρίσης.

Μια μελέτη, που όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΗΕ κ. Ν. Χατζηαργυρίου είχε σαν στόχο της τη διερεύνηση των δημόσιων, ιδιωτικών και κοινοτικών πηγών χρηματοδότησης των ενεργειακών επενδύσεων και καταλήγει σε επτά εναλλακτικές προτάσεις.

Παρουσιάζοντας τη μελέτη, ο κ. Γιώργος Μανιάτης, Υπεύθυνος Τμήματος Κλαδικών Μελετών ΙΟΒΕ, περιέγραψε τα βασικά στοιχεία της ελληνικής αγοράς ενέργειας που
χαρακτηρίζεται από τον εθνικό στόχο για συμμετοχή ΑΠΕ στην ακαθάριστη ενέργεια που παράγεται στην Ελλάδα στο 20% ως το 2020, τη μεγέθυνση της ισχύος των θερμικών μονάδων με φυσικό αέριο, τις εξελίξεις στα μεγέθη των ΑΠΕ, όπου το επιχειρηματικό ενδιαφέρον διαπιστώνεται πολύ ισχυρό παρά την κρίση λόγω του ευνοϊκού πλαισίου στήριξης και τη μεγάλη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών έναντι της υστέρησης των αιολικών πάρκων.

Έσπευσε να προσθέσει όμως ότι παρά τη σημαντική πρόοδο, ο εθνικός στόχος δεν φαίνεται δυνατό να επιτευχθεί ως το 2020, λόγω του έντονα αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος, όπου τον τόνο δίνουν η ύφεση, η ανεργία, η επενδυτική καθίζηση, ο υψηλός κίνδυνος της χώρας, η μειωμένη πρόσβαση σε κεφάλαια με αποτέλεσμα ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια και αυξημένες εγγυήσεις και απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων, ενώ ισχυρά προβλήματα παραμένουν η αβεβαιότητα σε σχέση με τις εγγυημένες τιμές και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Στο αρνητικό αυτό πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Μανιάτης, οι επενδύσεις ΑΠΕ καλούνται να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης από τις αγορές, το δημόσιο και τις κοινοτικές πηγές.

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα, η ελκυστικότητα των χρηματιστηρίων έχει υποχωρήσει αρκετά και μπορούν να αποτελέσουν κανάλι συγκέντρωσης κεφαλαίων μόνο για τις μεγάλες και εδραιωμένες επιχειρήσεις, ακόμη και γι’ αυτές όμως κάθε τέτοια προσπάθεια σήμερα δυσκολεύει εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στις τιμές των ενεργειακών μετοχών.

Παρομοίως, περιορισμοί υπάρχουν και στη λύση της άντλησης κεφαλαίων δια έκδοσης εταιρικών ομολόγων αφού λόγω του υψηλού δανεισμού οι σχετικές εκδόσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ το 2011 δεν εκδόθηκαν καθόλου ομόλογα από ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες.

απο το 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου