Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Τα αφρικανικά ομόλογα κερδίζουν γρήγορα μεγάλη δημοτικότητα


funds stocksΤα τελευταία χρόνια οι επενδυτές έχουν στραφεί στο Λάγος και στο Ναϊρόμπι σαν να ήσαν η Φρανκφούρτη και το Τόκιο.

 Η αναιμική ανάπτυξη στον ανεπτυγμένο κόσμο έχει μετατρέψει την υποσαχάρια Αφρική σε ελκυστικό προορισμό τόσο για τα κεφάλαια όσο και για τους διαχειριστές τους.
 Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% από το 2005.

Οι τοπικές αγορές κεφαλαίου, που άλλοτε αντιμετωπίζονταν σαν καζίνο, σήμερα
φαίνονται λιγότερο επισφαλείς.

 Η JPMorgan μόλις προσέθεσε τη Νιγηρία στον δείκτη των κρατικών ομολόγων αναδυόμενων αγορών.
 Η Νότια Αφρική ήταν ώς τώρα η μοναδική αφρικανική χώρα στον κατάλογό της. Η αμερικανική τράπεζα, που είναι και ο πρώτος στον κόσμο ανάδοχος χρέους των αναδυόμενων αγορών, εκτιμά πως προσθέτοντας τα ομόλογα της Νιγηρίας στον δείκτη της θα προσελκύσει επιπλέον κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. δολαρίων στη χώρα. Τα νέα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής που ώς τώρα λείπουν από μια ήπειρο με εκτάσεις ανάλογες μαζί της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, του Μεξικού και της Ευρώπης.

Μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου εξακολουθεί να εκφράζει επιφυλάξεις για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Αφρικής.
 Οι περισσότεροι Αφρικανοί εξακολουθούν να είναι φτωχοί, έστω κι αν τα στελέχη των τοπικών επιχειρήσεων κυκλοφορούν με εντυπωσιακά αυτοκίνητα.
 Πολλές κατεστραμμένες χώρες παραμένουν παγιδευμένες στη μιζέρια και δεν πρόκειται να επιτύχουν ούτε μια μέτρια ευημερία στο εγγύς μέλλον.

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε πως εννέα στις 11 χώρες που διατρέχουν «ακραίο κίνδυνο» διατροφικής κρίσης είναι στην Αφρική.
 Ακόμη και οι πλέον επιφυλακτικοί, όμως, δέχονται πως η εικόνα της Αφρικής είναι καλή τελευταία.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ της ηπείρου θα σημειώσει ανάπτυξη 5% φέτος, ποσοστό χαμηλότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη για 5,4% αλλά και πάλι πολύ υψηλότερο από σχεδόν κάθε άλλης χώρας. Το 2013 η ανάπτυξη ενδέχεται να φθάσει στο 5,7%. Ισως ορισμένα άλλα οικονομικά προβλήματα να πλήξουν τη νότια Αφρική αλλά οι χώρες στη βόρεια Αφρική φαίνεται πως θα τα πάνε καλά.

Μια νέα έρευνα δύο οικονομολόγων της Παγκόσμιας Τράπεζας τονίζει πως αν η Αφρική ήταν μια ενιαία χώρα, θα είχε ήδη «μεσαίο εισόδημα», όπου ως μεσαίο εισόδημα ορίζεται το άνω των 1.000 δολαρίων κατά κεφαλήν. Ο μέσος όρος εισοδήματος στην Αφρική είναι 1.700 δολάρια. Στην υποσαχάρια Αφρική 22 χώρες πληρούν αυτό το κριτήριο, που παραμένει βέβαια αρκετά χαμηλό. Στο σύνολό του, ο πληθυσμός των χωρών αυτών ανέρχεται σε 400 εκατoμμύρια. Σε αυτούς συγκαταλέγονται χώρες όπως η Ανγκόλα και το Σουδάν, που πλήττονταν μέχρι προσφάτως από αιματοχυσία ετών και η ανισότητα είναι ακραία.
 Ο Βόλφγκανγκ Φένγκλερ, ένας εκ των δύο οικονομολόγων που εξεπόνησαν την εν λόγω έρευνα, έχει εντοπίσει τέσσερις αιτίες της οικονομικής βελτίωσης στην Αφρική.
 Πρώτον, η ήπειρος έχει το σωστό είδος αύξησης του πληθυσμού: οι περισσότεροι Αφρικανοί ζουν όλο και περισσότερο ενώ αρχίζουν να κάνουν λιγότερα παιδιά. Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν πως η Νιγηρία ενδέχεται να εκτοπίσει τις ΗΠΑ το 2055 από την τρίτη θέση στις χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό μετά την Ινδία και την Κίνα, ενώ παράλληλα θα έχει περιορίσει τον ρυθμό των γεννήσεών της.
Δεύτερον, η ραγδαία αστικοποίηση αποφέρει κέρδη σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα και προσελκύει επενδυτές στις πρωτεύουσες που έχουν αρχίσει να ευημερούν και όπου η αυξανόμενη πυκνότητα του πληθυσμού περιορίζει τους χρόνους μετακίνησης και προωθεί εκβιομηχάνιση μικρής κλίμακας.
Τρίτον, η τεχνολογία επιφέρει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Αφρική από οπουδήποτε αλλού καθώς άρχισε από τόσο χαμηλή βάση. Την περασμένη δεκαετία το ποσοστό του πληθυσμού που είχε πρόσβαση στις τηλεπικοινωνίες αυξήθηκε από το 0,7%, στο οποίο ανερχόταν όταν ακόμη τα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας ήταν προβληματικά, στο 70% μετά την ανάδυση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Η Αφρική σημειώνει παγκόσμια πρωτοπορία στις τραπεζικές υπηρεσίες μέσω κινητών και όχι μόνον, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί δεν έχουν πρόσβαση στις συμβατικές τραπεζικές υπηρεσίες. Και τέταρτον, η διακυβέρνηση και η οικονομική διαχείριση έχουν βελτιωθεί και πάλι από τα αρκετά χαμηλά επίπεδα. Ολα αυτά αντανακλώνται στην αυξανόμενη δημοτικότητα των αφρικανικών κρατικών ομολόγων.

Κεφάλαια και ταλέντα

«Αν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις, το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής θα έχει μεσαίο εισόδημα το 2025», εκτιμά ο Βόλφγκανγκ Φένγκλερ, ένας εκ των δύο οικονομολόγων της Παγκόσμιας Τράπεζας που εξεπόνησαν έρευνα σχετική με την οικονομία της Μαύρης Ηπείρου.
 Ο ίδιος προειδοποιεί, πάντως, πως τα πράγματα θα δυσκολέψουν.
 Σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη των τελευταίων ετών είναι συνέπεια εφαρμογών των ιδεών και των πρακτικών που είναι γνωστές στη Δύση και στην Ασία. Τώρα η Αφρική πρέπει να οικοδομήσει την υποδομή της και να διαφοροποιήσει τις επιχειρήσεις της αν θέλει να σημειώσει ταχεία ανάπτυξη.

Γι' αυτό και χρειάζεται επειγόντως δύο πράγματα: περισσότερα κεφάλαια και εξειδικευμένους εργαζομένους.
Οι δύο αυτοί παράγοντες αφθονούν στη Δύση, όπου τα επιτόκια είναι χαμηλά και οι επαγγελματικές ευκαιρίες περιορισμένες.
Γι' αυτό και αυξάνονται σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη τα συνέδρια με θέμα τις επενδύσεις στην Αφρική.
Πολλά λέγονται για τα εργοστάσια που μπορεί να οικοδομήσει κανείς στην Αφρική και τα ομόλογα χωρών της που μπορεί να αγοράσει.
Εξίσου σημαντική είναι, όμως, η αναζήτηση ταλέντων από όλα τα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Αφρικής.

απο το  exipno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου