Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Οι Ομοιότητες στην Οικονομία με το… 1936


Όταν άρχισε να πέφτει η τιμή των ομολόγων (war Bonds)


Η σημερινή εποχή στην οικονομία δεν βρίσκεται σε αντίθεση με το 1936, αλλά έχει σημαντικές ομοιότητες, γράφει σε άρθρο του ο Fund Manager κ. Jonathan Ruffer στο περιοδικό το του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.


«Ήταν μια εποχή όπου τα επιτόκια έπεσαν σχεδόν στο τίποτα και πολλοί από τους
Αμερικανούς επενδυτές θυμούνται με νοσταλγία το επιτόκιο 1% που έδιναν τα επιτόκια από τα ομόλογα του πολέμου», λέει
ο κ. Ruffer που μας θυμίζει κάτι ακόμα που μόνο οι παλιότεροι το θυμούνται.

Οι αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο στις 31/12/1936 υποδείκνυαν  ότι η μοναδική περίπτωση που είχε πιθανότητα να επενδύσεις σε δείκτη του χρηματιστηρίου του Λονδίνου και να αποτύχεις να πάρεις πίσω τα λεφτά σου για πενήντα χρόνια- ήταν όταν τη τιμή του πολεμικού δανείου ήταν στο άρτιο ( stood at par ). «Πραγματικά, η μεγάλη πτώση ξεκίνησε μέσα στο 1936, συμπληρώνει ο κ. Suffer.

Για τον  κ. Suffer ένα καλό μέρος για να ξεκινήσεις να παρατηρείς ότι μια φτωχή απόδοση σε ακίνδυνα assets τις ελαφρώς πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις να μοιάζουν επικίνδυνες είναι οι εξελίξεις στα μέσα του 1930  :

Τα γεγονότα  που προκάλεσαν την παραμόρφωση  στα μέσα του 1930 μοιάζουν με την σημερινή εποχή :
  Αντιπληθωρισμός, και μια κρίση μερικά χρόνια νωρίτερα 1932- 2008 , και επιτόκια που χαμηλώνουν για να φέρουν εύθραυστες ανόδους και τιμές στα assets που ωθούνται από τα χαμηλά επιτόκια.
Και οι δυο εποχές, όμως, είχαν και πολιτική ένταση  : ο ισπανικός εμφύλιος, μια βαθιά σοσιαλιστική μη δημοφιλής στην Γαλλία και ολοκληρωτισμός  σ όλη την Ευρώπη ( όπως καλή ώρα Χρυσή Αυγή ).

Το αίνιγμα για τους επενδυτές – όπως και τότε – ήταν το ίδιο – η αδυναμία να πάρουν επιστροφή από μια επένδυση. 

απο το protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου