Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η επιδραση του τουρισμού στην οικονομία


Η επιδραση του τουρισμού στην οικονομία
Ο τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας όπως δείχνει μελέτη του ΙΟΒΕ με αντικείμενο: «Η επίδραση του τουρισμού στην ελληνική οικονομίας».

Τα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν ότι η συνολική επίδραση στην ελληνική οικονομία από την εσωτερική τουριστική δαπάνη -των αλλοδαπών και Ελλήνων τουριστών εντός της χώρας-, αλλά και τις επενδύσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό διαμορφώθηκε το το 2010 στα 34,4δισ ευρώ ή 15,1% του ΑΕΠ.

 Από αυτά τα 15,2δισ ευρώ αντιπροσωπεύουν την άμεση επίδραση από την ανάπτυξη του τουρισμού.
Όπως αναφέρει η μελέτη του ΙΟΒΕ:
 εκτιμάται ότι για κάθε 1.000 ευρώ τουριστικής δαπάνης το ακαθάριστο προϊόν της
ελληνικής οικονομίας αυξάνεται περίπου κατά 2.220 ευρώ.

Επίσης η άμεση και έμμεση τουριστική απασχόληση στην Ελλάδα εκτιμάται σε 446.000 εργαζόμενους ενώ συνολικά 741.000 θέσεις απασχόλησης (ή 16% της συνολικής απασχόλησης της χώρας) υποστηρίζονται από την ανάπτυξη του τουρισμού.

Σχεδόν τα 2/3 στην άμεση επίδραση του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας είναι αποτέλεσμα της ζήτησης για υπηρεσίες καταλύματος και εστίασης.

Στον τομέα των μεταφορών τώρα, η συνεισφορά ξεπερνά τα 3,1 δισ.
ευρώ. Η επίδραση από τις οδικές μεταφορές εκτιμάται στο 7% του συνόλου της άμεσης επίδρασης και από τον κλάδο των αερομεταφορών επιβατών στο 5%.

Στις επιμέρους κατηγορίες που σχετίζονται με την τουριστική κατανάλωση η συνεισφορά από τις αγορές αγαθών λιανικού εμπορίου
εκτιμάται στο 5% επί του συνόλου. Σύμφωνα με τη μελέτη η έμμεση επίδραση εκτιμάται σε 5,2 δισ. ευρώ.
 
Οι κλάδοι που επωφελούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον τουρισμό είναι το εμπόριο, ο κλάδος της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Θετικά επηρεάζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα στις κατασκευές και τις τηλεπικοινωνίες ενώ σημαντική είναι η συνεισφορά του τουρισμού στον Πρωτογενή Τομέα (Γεωργία, Κτηνοτροφία και Αλιεία) και στην εγχώρια βιομηχανική παραγωγή.

Η προκαλούμενη επίδραση από την αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών εκτιμάται στα 13,9δισ ευρώ.

Σημαντική είναι και η συμβολή στα έσοδα από την έμμεση φορολογία
καθώς η συνολική επίδραση εκτιμάται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ ή στο 5% των εσόδων του κράτους από την έμμεση φορολογία το 2010.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η επίτευξη του στόχου των 20 εκατ. αφίξεων ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα θα είχε ως αποτέλεσμα οι τουριστικές εισπράξεις από το εξωτερικό να ανέλθουν τουλάχιστον στα 12,8 δισ. ευρώ ενώ σε όρους συνολικής επίδρασης θα ξεπερνούσε τα 7 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010 (οπότε οι αφίξεις ξένων έφθασαν σε 15 εκατ.), δηλαδή 3% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου