Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Σε ιστορικό χαμηλό η ανεργία στη Ρωσία

Οι άνεργοι στη Ρωσία αποτελούν σήμερα το 5,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
 Η ανεργία «έπιασε πάτο», και από εδώ και μπρος το μόνο που μπορεί να συμβεί, είναι να αυξάνεται, λέγουν οι αναλυτές.
 Πάντως, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρέμβει στην αγορά εργασίας, ξοδεύοντας για  το διάστημα 2013 έως 2020, περίπου 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τον Αύγουστο, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 15,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2011 και κατά 4,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2012. 


Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2012, στη Ρωσία βρίσκονταν σε αναζήτηση εργασίας
3.955.000 άτομα, ή το 5,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, βεβαιώνουν οι αναλυτές της ρώσικης στατιστικής υπηρεσίας Rosstat.
«Το ποσοστό αυτό, είναι ένα ιστορικό χαμηλό», λέει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Προβλέψεων της αγοράς εργασίας, της Ρώσικης Ακαδημίας Επιστημών, Αντρέι Κορόβκιν. 
Το προηγούμενο ρεκόρ στην Ρωσία, ήταν τον Μάιο 2008, με τους ανέργους στη χώρα να ανέρχονται στα 4.097.000 άτομα. Κατά συνέπεια, ο Αύγουστος του 2012, μπορεί να θεωρηθεί ως ο μήνας ρεκόρ για την απασχόληση στην Ρωσία.


«Η ανεργία, δεν μπορεί να πέσει πιο κάτω. Το ποσοστό αυτό είναι το μίνιμουμ», λέει ο Κορόβκιν. Ο ερευνητής δεν βλέπει τίποτα το θετικό σε ένα τόσο χαμηλό ποσοστό. Το θέμα δεν είναι τόσο ποσοτικό, όσο στην ποιότητα της απασχόλησης. «Αυτό σημαίνει, ότι οι εταιρείες δεν βιάζονται να εκσυγχρονιστούν, αναβαθμίζοντας την παραγωγή και αυξάνοντας την παραγωγικότητα της εργασίας. Κατά συνέπεια, η αγορά εργασίας θα αντιμετωπίζει άμεσα έλλειψη σε εξειδικευμένα στελέχη». Σύμφωνα με τον Κορόβκιν, θα έχουμε σύντομα εποχική αύξηση της ανεργίας στη Ρωσία και ο μέσος ετήσιος ρυθμός θα επανέλθει στα προ της κρίσης (2007 – 2008), επίπεδα. Αν στην αρχή του έτους, η υπηρεσία προέβλεπε για το 2012, ανεργία της τάξης των πέντε εκατομμυρίων ατόμων, σήμερα τα επικαιροποιημένα στοιχεία δείχνουν, ότι ο ετήσιος μέσος όρος ανέργων θα κυμανθεί μεταξύ των 4,5 - 4,8 εκατ. ατόμων, στην περίπτωση που η εποχιακή αύξηση της ανεργίας το φθινόπωρο, θα είναι αμελητέα.

Ανησυχητικές προβλέψεις

«Η ανεργία θα αυξηθεί. Είτε από τον Σεπτέμβριο και αν όχι το μήνα αυτό, θα πάρει σίγουρα την ανηφόρα, από τον Οκτώβριο», λέει ο Πολιακόφ.  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Πολιακόφ, στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, η ανεργία στην Ρωσία, θα ανέλθει στο 5,7%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2013, θα αυξηθεί στο 5,9%. 


Το υπουργείο Εργασίας, πάντως, εκτιμά ότι ακόμη και στην περίπτωση μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η αγορά εργασίας στην Ρωσία δεν θα ταρακουνηθεί ιδιαίτερα.

Τον Αύγουστο 2012, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν 8,1%, ενώ στη ζώνη του ευρώ τον ίδιο μήνα ο δείκτης ανεργίας κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ. Αυτή τη φορά είχαμε ιστορικό μέγιστο για την ανεργία στην ευρωζώνη, με το δείκτη να αγγίζει το 11,3%, ενώ αντίστοιχα το μέσο ποσοστό της συνολικής ανεργίας στην ΕΕ κυμαίνεται στο 10,4%.


 Το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας καταγράφηκε στην Ισπανία (25,1%), και το χαμηλότερο στην Αυστρία (4,5%). 

Στη Γαλλία επίσης, ήταν 10,3%,
στο Ηνωμένο Βασίλειο, 8%, και 
στη Γερμανία, 5,5%. 
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης για το Μάϊο του 2012, ήταν 23,1%.
 

 απο το  defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου