Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Εγκαταλείπουν την Ελλάδα μεγάλα ονόματα του φαρμάκου

Σε άγονο έδαφος έχει μετατραπεί το ελληνικό περιβάλλον για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του φαρμάκου.

Πρόσθετοι φόροι, πολύμηνες καθυστερήσεις στην εξόφληση παραγγελιών και τα συσσωρευμένα χρέη του ελληνικού δημοσίου «ακρωτηριάζουν» κάθε επιχειρηματική κίνηση. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι πως μια από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές
εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η Bristol-Myers Squibb, αποφάσισε να διακόψει την προώθηση ενός πρωτότυπου καινοτόμου αντιπηκτικού φαρμάκου με βάση τη δραστική ουσία apixaban (απιξαμπάνη).

 Το σκεύασμα εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει μπει «στον πάγο», λόγω της πρωτοφανούς καθυστέρησης της έκδοσης δελτίου τιμών για νέα φάρμακα, γεγονός που στερεί από την εταιρεία τη δυνατότητα να αποσβέσει τις επενδύσεις στις οποίες προέβη για την έρευνα και την παραγωγή του σκευάσματος.

 Είναι χαρακτηριστικό, πως ενώ το δελτίο τιμών για νέα φάρμακα θα πρέπει να εκδίδεται κάθε 90 ημέρες, η έκδοσή του εκκρεμεί εδώ και 19 μήνες.

 Σύμφωνα με πληροφορίες από το φαρμακευτικό χώρο, η Bristol-Myers Squibb αποφάσισε τελικά να μην επενδύσει στην Ελλάδα για την προώθηση και τη διανομή του συγκεκριμένου σκευάσματος, αφού οι προοπτικές πλέον στη χώρα μας κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι. 

Επιπλέον οι οριζόντιες μειώσεις τιμών που επιβάλλει το υπουργείο Υγείας στα πρωτότυπα φάρμακα με σκοπό την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, καθιστούν σε αρκετές περιπτώσεις την προώθηση νέων φαρμάκων οικονομικά ασύμφορη.

 Η Bristol-Myers Squibb για την προώθηση του συγκεκριμένου αντιπηκτικού φαρμάκου επρόκειτο να συνεργαστεί σε εθνικό επίπεδο με την άλλη μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, τη Pfizer. 

Μετά την αποχώρησή της, την προώθηση αναλαμβάνει εξʼ ολοκλήρου η Pfizer Ελλάδος. Ωστόσο, η απόφαση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να απολυθούν τα 55 άτομα, τα οποία αποτελούσαν την ομάδα προώθησης του φαρμάκου.

 Το Capital.gr ζήτησε την επίσημη θέση της Bristol-Myers Squibb για την εξέλιξη αυτή, όμως μέχρι αργά χθες το βράδυ αυτό δεν κατέστη εφικτό.
 Ωστόσο, σήμερα η εταιρεία έστειλε γραπτή επίσημη απάντηση στην οποία αναφέρει: «Στο πλαίσιο του σημερινού σύνθετου, συνεχώς μεταβαλλόμενου, και γεμάτου προκλήσεις περιβάλλοντος στην Ελλάδα, αποφασίσαμε από κοινού, με τους δύο διαφορετικούς συμμάχους μας, την AZ και τη Pfizer, να απλοποιήσουμε το τοπικό μοντέλο λειτουργίας μας στην Ελλάδα, από τις 13 Ιουλίου 2012. Όλα τα προϊόντα της BMS συνεχίζουν να παραμένουν διαθέσιμα στην Ελλάδα μέσω της BMS Eλλάδας Α.Ε. και η Ελλάδα παραμένει μια σημαντική αγορά για την BMS». 

 «Εχθρική για επενδύσεις η Ελλάδα» 

 «Είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα πλέον δεν είναι ελκυστική και φιλόξενη χώρα για να γίνουν επενδύσεις και να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα. Αντίθετα είναι εχθρική σε ό,τι αφορά το κομμάτι του φαρμάκου» αναφέρει στέλεχος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας.
 Ήδη έχουν γίνει σημαντικές μειώσεις προσωπικού σε πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ αναμένονται να γίνουν και άλλες, πιο δραστικές περικοπές, στο αμέσως προσεχές διάστημα.

 Μόνο από δύο κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες απολύθηκαν πρόσφατα 170 άτομα. Στέλεχος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο, που δραστηριοποιείται κυρίως στα γενόσημα, εκτιμά από την άλλη πως τους επόμενους μήνες θα γίνουν μεγάλες αναταράξεις στον τομέα των θυγατρικών μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και σημειώνει πως οι μητρικές παρατηρούν τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα με έντονο σκεπτικισμό και προβληματισμό. «Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να κλείσουν σύντομα πολλές τέτοιες θυγατρικές στη χώρα μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 Τα χρέη «πνίγουν» τις φαρμακευτικές 

 Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, μόνο για το 2012, ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών που έχουν τα ταμεία και τα δημόσια νοσοκομεία, αγγίζει το 1,6 δισ. ευρώ. 

Η δυσμενής αυτή κατάσταση για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, επιδεινώνεται περαιτέρω από το «κούρεμα» των ομολόγων που είχαν δοθεί, έναντι χρεών παλαιότερων ετών. Μόνο η ζημία από το «κούρεμα» αγγίζει το 1 δισ. 

 «Δεν είναι δυνατόν να καλύπτουμε πάντα εμείς την όποια υστέρηση εσόδων του κράτους και την αδυναμία της πολιτείας να τα εισπράττει. Η πολιτεία οφείλει να ΄σεβαστεί΄ τη φαρμακοβιομηχανία, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είναι αυτονόητο, αν αναλογιστούμε τα συσσωρευμένα χρέη που έχουν δημιουργηθεί και όλα τα δυσμενή και μονομερή μέτρα που έχουν ληφθεί την τελευταία διετία σε βάρος του φαρμάκου» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Κωνσταντίνος Φρουζής. 

 Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η πρόθεση του υπουργείου Υγείας να ζητήσει από τις εταιρείες να πληρώσουν για τα αʼ τρίμηνο 105 εκατ. clawback. Πρόκειται για μηχανισμό αυτόματων επιστροφών που έχει θεσμοθετηθεί από τον εφαρμοστικό νόμο και επιβάλλεται στις φαρμακευτικές εταιρείες όταν γίνεται υπέρβαση της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης.

 απο το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου