Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Ο ΟΗΕ ΠΑΡΕΤΕΙΝΕ ΓΙΑ 30 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα την παράταση της αποστολής των παρατηρητών στη Συρία για 30 ημέρες, διατηρώντας ζωντανό ένα βασικό στοιχείο του ειρηνευτικού σχεδίου του κοινού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι 'Αναν για τον
τερματισμό της κρίσης στη χώρα αυτή. 

 Το 15μελές Συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα που κατέθεσε η Βρετανία, παρατείνοντας την εντολή των παρατηρητών η οποία έληγε τα μεσάνυχτα (07:00 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας).

 Η Ρωσία, που μαζί με την Κίνα είχαν θέσει βέτο σε άλλη πρόταση, την Πέμπτη, θεωρώντας ότι θα άνοιγε την πόρτα για την επιβολή κυρώσεων στη συριακή κυβέρνηση, ήρε τις αντιρρήσεις της για το νέο ψήφισμα στο οποίο ζητείται τόσο από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις όσο και από τους αντάρτες να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να σταματήσει η βία. 

 Στο ψήφισμα τονίζεται ότι το Συμβούλιο θα εξετάσει την ενδεχόμενη νέα παράταση της εντολής των παρατηρητών "εφόσον ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει και το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώσει" ότι έχει σταματήσει η χρήση βαρέων όπλων και έχει περιοριστεί το επίπεδο της βίας και από τις δύο πλευρές.

 Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Λονδίνο χαρακτήρισαν το νέο ψήφισμα ως την τελευταία ευκαιρία για τους παρατηρητές. "Εάν κατά τις επόμενες 30 ημέρες υπάρξει αλλαγή στη δυναμική και εκπληρωθούν αυτοί οι όροι, τότε φυσικά το Συμβούλιο Ασφαλείας, κατόπιν σύστασης του γενικού γραμματέα, θα επανεξετάσει το μέλλον" της αποστολής, είπε ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μαρκ Λάιαλ Γκραντ μιλώντας στους δημοσιογράφους. 

Διευκρίνισε όμως ότι αν η κατάσταση δεν αλλάξει, τότε "προφανώς" οι παρατηρητές θα αποχωρήσουν. Οι περίπου 300 άοπλοι στρατιωτικοί παρατηρητές έχουν εντολή να παρακολουθούν την εφαρμογή της —αποτυχημένης έως τώρα— εκεχειρίας στη Συρία. Οι περισσότερες δραστηριότητές τους διακόπηκαν στις 16 Ιουνίου καθώς κρίθηκε ότι λόγω της αύξησης της βίας διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο.

απο το ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου