Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ποιοι θα αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια

Φουντώνουν τα σενάρια για τα πρόσωπα που θα μετέχουν στην υπό διαπραγμάτευση κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

 Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι έχει «κλειδώσει» η θέση του πρωθυπουργού, στην οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα καθίσει ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

 Για τις άλλες θέσεις του κυβερνητικού σχήματος όλα είναι ανοιχτά με τα κόμματα να παζαρεύουν στελέχη για να αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει για τις δύο θέσεις
αντιπροέδρων, τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη, ενώ θα ζητήσει να παραμένει στην θέση του Προέδρου της Βουλής ο Βύρων Πολύδωρας.

 Στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να συμμετάσχουν και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. 

Ένα από το ονόματα που ενδέχεται να κρατήσει την υπουργική του καρέκλα είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου.
  Ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα να αναλάβει το υπουργείο αυτό ο καθηγητής εγκληματολογίας και βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.

  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φέρονται έτοιμοι να στηρίξουν τον κ. Οικονόμου, καθώς με την εμπειρία του μπορεί να δώσει λύση στα ζητήματα της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης.

 Εξωκοινοβουλευτικός ενδέχεται να είναι και ο υπουργός Οικονομικών, με το όνομα του Γιώργου Ζανιά να φιγουράρει πρώτο στη λίστα. Ωστόσο, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δείχνουν διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν σκληρά τη νευραλγική θέση του «τσάρου» της Οικονομίας, προτείνοντας ο καθένας τα δικά του στελέχη.
 Από το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να προταθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ η ΝΔ θα προτείνει τον υφυπουργό επί κυβερνήσεως Λ. Παπαδήμου κ. Γιάννη Μουρμούρα. 

 Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει ο δικαστικός και βουλευτής επικρατείας της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου. 

 Στο υπουργείο Εσωτερικών πιθανότατα να επιλεγεί πρόσωπο από τη ΔΗΜΑΡ, με το όνομα του κ. Νίκου Τσούκαλη να είναι πρώτο στη λίστα καθώς γνωρίζει αρκετά καλά τα θέματα δημόσιας διοίκησης και έχει συμμετάσχει και σε επιτροπές της βουλής για θέματα που αφορούν το υπουργείο εσωτερικών.

 Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πιθανότατα δεν θα αλλάξει χέρια, καθώς η θητεία του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου θεωρείται άκρως επιτυχημένη, ενώ και ό ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν έχει αντίρρηση να παραμείνει στο Πεντάγωνο.
 Για τον έτερο αντιπρόεδρο της ΝΔ, τον κ. Σταύρο Δήμα, δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρει κάποιο υπουργείο καθώς υπάρχει δυσαρέσκεια στη Συγγρού για τη στάση την προεκλογική περίοδο, όπου έλαμψε διά της απουσίας του.

 Αλλαγή δεν αναμένεται να γίνει ούτε στο υπουργείο Μεταφορών, καθώς η θετική διαχείριση σημαντικών ζητημάτων από τον κ. Μάκη Βορίδη, συνηγορεί στο να διατηρήσει ο πρώην υπουργός το χαρτοφυλάκιό του.

 Αυτό που ακούγεται εντόνως είναι το γεγονός ότι δεν θα πάρει υπουργείο η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μετάσχει για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 Στο υπουργείο Παιδείας αναμένεται να τεθεί επικεφαλής ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, 
στο υπουργείο Τουρισμού η Όλγα Κεφαλογιάννη ενώ αναμένεται να αξιοποιηθεί και το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης. 

 Στο Υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκονται κοντά ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ στο υπουργείο Υγείας δεν αποκλείεται να παραμείνει ο Ανδρέας Λοβέρδος. 

 Στο κυβερνητικό σχήμα και πιθανόν στο υπουργείο Εργασίας υπάρχει περίπτωση να τοποθετηθεί ο κ. Νίκος Νικολόπουλος ή ο κ. Νότης Μηταράκης. 

 Τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου πιθανόν να αναλάβει ο κ. Γιάννης Μιχελάκης, ενώ στο νέο υπουργικό συμβούλιο ενδέχεται να είναι ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο κ. Κώστας Γκιουλέκας.

 πηγη:newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου