Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Με 178 έδρες που θα αντιστοιχούν στο 47% με 48% του εκλογικού σώματος η νέα κυβέρνηση υπό την ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά – Ισχυρή αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ με 27%

Το πιθανότερο σενάριο θεωρείται ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με την ΝΔ να αποτελεί τον βασικό κορμό και να συμμετάσχουν το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά.

Η ΝΔ με ποσοστό 29,5% και 129 έδρες, το ΠΑΣΟΚ με 12,2% και 32 έδρες και η Δημοκρατική Αριστερά με 6,3% και 17 έδρες θα διαθέτουν 178 έδρες και ποσοστό επί του εκλογικού
σώματος 47% με 48%. 

 Η νέα κυβέρνηση εφόσον σχηματιστεί από αυτά τα 3 κόμματα θα έχει νομιμοποίηση και από το εκλογικό σώμα και βεβαίως κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
 Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σταθερή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο καθώς ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν έχει εκλείψει.

 Ωστόσο η ισχυροποίηση της ΝΔ σε ποσοστά αλλά και σε απόλυτο αριθμό ψήφων αλλάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων.
 Η ΝΔ κατάφερε να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους των εκλογών στις 6 Μάιου σε νευραλγικές εκλογικές περιφέρειες ειδικά σε Α και Β Αθηνών και στον Πειραιά. 

Ειδικά στην Β Αθηνών η ανάκτηση χαμένων ψήφων ήταν εντυπωσιακή και μαζί με την καθολική αύξηση των ποσοστών της σε όλη την Ελλάδα την έφεραν στην πτώση θέση. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αύξηση των ποσοστών του αλλά και των ψήφων που έλαβε.

 Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είδαν από σημαντική μείωση έως συντριβή. 

Το ΚΚΕ έχασε σχεδόν το 50% της εκλογικής του δύναμης.

 Η Χρυσή Αυγή επέδειξε αξιοσημείωτη σταθερότητα. Πήρε περίπου τους ίδιους ψήφους που είχε λάβει στις 6 Μαΐου και στις 17 Ιουνίου.

 Το κλειδί της νέας κυβέρνησης θα είναι το ισχυρό ποσοστό της ΝΔ, η συνευθύνη του ΠΑΣΟΚ και η αριστερή πινελιά της κυβέρνησης. 

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί το πανίσχυρο αντίπαλο δέος που σημαίνει ότι θα ασκεί σκληρή αντιπολίτευση ως αξιωματική αντιπολίτευση. 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου