Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Σχηματίζεται η ντεμί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και πρωθυπουργό τον Σαμαρά - Στις 16:00 συνάντηση με Παπούλια - Με εξωκοινοβουλευτικούς το ΠΑΣΟΚ - Μόνο ψήφο εμπιστοσύνης από ΔΗΜΑΡ - Ο Ράπανος (ΕΤΕ) νέος Υπουργός Οικονομικών

Η τελευταία πράξη στο σίριαλ σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας της Ελλάδας αναμένεται να γραφτεί σήμερα, προκειμένου να μπει τέλος στην ακυβερνησία και τις πολιτικές περιπέτειες της χώρας.

 Στις 16:00 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαράς θα μεταβεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ώστε να καταθέσει την πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης με
βάση την αρχή της δεδηλωμένης, υπό τη στήριξη των κοινοβουλετικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

 Εκτός απροόπτου στις 18:00 θα ορκιστεί πρωθυπουργός, ενώ στις 19:00 θα συναντηθεί με τον κ. Γ. Ζανιά, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρας μας στο αυριανό Eurogroup, ώστε να του δοθούν οι βασικές διαπραγματευτικές γραμμές.

 Οι βασικοί στόχοι της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου και της αποτροπής της χρεοκοπίας της χώρας φαίνεται ότι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα για τα δύο κόμματα που θα στηρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς η συμμετοχή τους περιορίζεται σε... εξωκοινοβουλευτικούς για το ΠΑΣΟΚ και στην... ψήφο εμπιστοσύνης για τη ΔΗΜΑΡ

 Ίσως το πολιτικό κόστος μπήκε πρώτο στις προτεραιότητες και τις σκοπιμότητες σε ακόμη μία προσπάθεια δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με τις μεσοβέζικες, ή αλλιώς... ντεμί λύσεις, να προτιμώνται, σε αντίθεση με επιλογές που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.

 Φαίνεται ότι ο στόχος της αποτροπής της χρεοκοπίας υποβαθμίστηκε μπροστά σε αυτόν της διαχείρισης της κατάστασης που θα φέρουν τα σκληρά μέτρα του Ιουνίου. 

 Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν 162 έδρες ή το 41,94% του εκλογικού σώματος.
 Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα αυξάνει τις έδρες της κυβέρνησης στις 179 και στο 48,2%, ποσοστό που δίνει και την απαραίτητη κοινωνική νομιμοποίηση. 

Μετά από δύο 24ωρα πυρωτωδών διαβουλεύσεων οριστικοποιείται σήμερα ο σχηματισμός της κυβέρνησης.
 Οι αρχηγοί των τριών πολιτικών κομμάτων που θα μετάσχουν στην κυβέρνηση πραγματοποιούν τις τελευταίες επαφές σήμερα, προτού ο Αντ. Σαμαράς επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

        Σε εξέλιξη η δεύτερη σύσκεψη των εκπροσώπων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ

 Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις της άτυπης τρικομματικής επιτροπής, η οποία διαμορφώνει την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που θα μετάσχουν στην κυβέρνηση, και η οποία θα υπογραφεί εντός των επομένων 24ωρων.

 Σύμφωνα με διαρροές, το κείμενο που θα δοθεί προς συμφωνία θα είναι πάνω σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας, όπως αυτό της φορολογίας και των εργασιακών, καθώς και στις προτεραιότητες που θα δοθούν.
 Επιπλέον, έχει τεθεί ζήτημα διάρκειας της κυβέρνησης, αφού η Νέα Δημοκρατία θέλει να εξαντληθεί η τετραετία, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται να συμφωνούν στο ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν το 2014, παράλληλα με τις ευρωεκλογές.

 Στις συνομιλίες συμμετέχουν οι κ. κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Χρύσανθος Λαζαριδης από τη ΝΔ, Κώστας Σκανδαλίδης και Στέλιος Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Ανδρέας Παπαδόπουλος από την Δημοκρατική Αριστερά. "Αγκάθι" στις συνομιλίες αποτελεί το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και ειδικότερα η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η επαναφορά της μετενέργειας και τα προβλήματα γύρω από την ελαστικοποίηση της εργασίας.

                                              Ποιοι υπουργοποιούνται 

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος φέρεται ότι πρότειναν τον κ. Βασίλη Ράπανο για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. 

Στην πρόταση αυτή φαίνεται ότι ούτε ο κ. Φ. Κουβέλης, θα διατυπώσει αντιρρήσεις για την τοποθέτηση του προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας. 
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr ο κ. Ράπανος είπε "ναι" στην πρόταση να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

 Τα περισσότερα πρόσωπα που θα συνθέσουν το κυβερνητικό σχήμα θα προέλθουν κατά πλειονότητα από το πρώτο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία.

 Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος φαίνεται ότι θα λάβει καίρια θέση στο σχήμα, ενώ Ντόρα Μπακογιάννη, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης, θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προορίζενται για την ανάληψη της προεδρείας της Βουλής, ενώ για το υπουργείο Εσωτερικών πιθανότητα θα παραμείνει ο μέχρι πρότινος υπηρεσιακός υπουργός, Αντ. Μανιτάκης. 

Πληροφορίες από την Συγγρού αναφέρουν ότι ο Αντ. Σαμαράς προσανατολίζεται σε κυβέρνηση κυρίως τεχνοκρατών και με τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσώπων τόσο από την κεντροδεξιά, όσο και από την ευρύτερη αριστερά.

                                                Βενιζέλος: Εχουμε κυβέρνηση

 Μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της ΔημΑρ, Φ. Κουβέλη, ο κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε: Τα επιτελεία των τριών κομμάτων εργάζονται πάνω στη σύνταξη του κειμένου στο οποίο θα συμφωνήσουν για το σχηματισμό κυβέρνησης. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης θα είναι γνωστά μέχρι το βράδυ και πρόσθεσε ότι έχουν διαμορφωθεί οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνουν αναλογικά το βάρος της εθνικής συνευθύνης για αναθεώρηση της σύμβασης. Άλλοι δυστυχώς αρνήθηκαν» σημείωσε. «Το κρισιμότερο από όλα τα θέματα είναι η συγκρότηση, λειτουργία και επιτυχία της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης όπου ο ρόλος των αρχηγών των κομμάτων είναι κρίσιμος. Είναι κρίμα που αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τη χώρα. Άλλοι αρνήθηκαν να μετάσχουν στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής νεότητας.

                    ΔΗΜΑΡ: Θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση 

Μετά τη συνάντηση του Φ. Κουβέλη με τον Αντ. Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε: 
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ με πολύ μεγάλη πλειοψηφία θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στην οποία θα συγκροτηθεί. Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση των αρχών της προγραμματικής συμφωνίας με τη Δημοκρατική Αριστερά να επιμένει στο αίτημα της να συμπεριληφθεί η άρση των μέτρων που έχουν ματώσει την ελληνική κοινωνία. 

Πρέπει στην Ελλάδα να ασκηθεί η πολιτική που θα την βγάλει από το αδιέξοδο. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των δεσμεύσεων που θα συμφωνηθούν για τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Οι διαδικασίες επιταχύνονται. 


Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη Βενιζέλου - βουλευτών ΠΑΣΟΚ... εκρηκτική η κατάσταση... 

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ αποφάσισε στη σημερινή της σύσκεψη να στηρίξει την κυβέρνηση, χωρίς δικούς του εκπροσώπους, αλλά με πρόσωπα τα οποία έχουν πολιτικό περιεχόμενο και επάρκεια, πρόσωπα πολιτικά που προέρχονται από την περιφέρεια. 
Την ίδια ώρα, διαστάσεις φαίνεται ότι παίρνει η σύγκρουση των κορυφαίων στελεχών του ΠαΣοΚ με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, αναφορικά με τη συμμετοχή ή μη κορυφαίων στελεχών του Κινήματος στη νέα κυβέρνηση.

 Μετά την ένταση που επικράτησε στην απογευματινή σύσκεψη της Τρίτης, αυτή επαναλήφθηκε σήμερα το πρωί, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επιμένει στην άποψή του ότι οι κορυφαίοι δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. 

Οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Πέτρος Ευθυμίου διαφώνησαν με την άποψη του κ. Βενιζέλου, απειλώντας να προκαλέσουν ακόμα και κώλυμα στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
 Κατά τις πληροφορίες, στη διάρκεια της συνεδρίασης της γραμματείας του κόμματος το απόγευμα της Τρίτης κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ φέρεται να δήλωσαν πως "ψήφο εμπιστοσύνης σε Μαραβέγιες και Ζαννιάδες δεν δίνουμε", εξηγώντας ότι μια κυβέρνηση με αυτή τη σύνθεση θα είναι ευάλωτη.

 Φέρεται για άποψη που εξέφρασαν κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως οι Α. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Π. Ευθυμίου.

 Παρόμοια άποψη έχει εκφράσει πρόσφατα και η Άννα Διαμαντοπούλου.

 Μάλιστα ο κ. Χρυσοχοϊδης σε δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας "με τα καλύτερα στελέχη του". 

πηγη:bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου