Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

H Travel Times Publishing ανοίγει των φάκελο των γενόσημων φαρμάκων

Η νέα πρόκληση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας μέσα από τις εκδόσεις της Travel Times Publishing



 Μία έννοια που απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο την επιστημονική και την επιχειρηματική κοινότητα αλλά και την κοινή γνώμη έρχεται να φωτίσει η παρούσα έκδοση της TRAVEL TIMES PUBLISHING.

Πρόκειται για τα γενόσημα που δεν αποτελούν απλώς μια ακαδημαϊκή έννοια αλλά μία παράμετρο που έχει άμεση σχέση με την υγεία, την φαρμακευτική δαπάνη και την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

 «Πλοηγός» στην διερεύνηση των γενόσημων είναι ο κ. Νίκος Μανιαδάκης, Καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και Διευθυντής του αντίστοιχου τομέα στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

 Ο κ. Μανιαδάκης μελέτησε επισταμένα την αγορά και τις
πολιτικές που αφορούν τα γενόσημα φάρμακα στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και παρουσιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον όρο γενόσημα εννοούμε φάρμακα όμοια σε σύνθεση και αποτελεσματικότητα με τα πρωτότυπα φάρμακα που έχουν χάσει το δικαίωμα αποκλειστικής κυκλοφορίας. Συνεπώς μιλάμε για δραστικές ουσίες, που κυκλοφόρησαν ως πρωτότυπα φάρμακα πριν από τουλάχιστον 15 χρόνια. Τα γενόσημα φάρμακα αποτελούν ελκυστική επιλογή των συστημάτων υγείας λόγω της χαμηλότερης τιμής τους. 

 Η προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων, μέσω της αύξησης της κατανάλωσης των γενόσημων, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι νεότερες θεραπείες και η “καινοτομία” αποτελεί σημείο σύμπτωσης των επιδιώξεων των κυβερνήσεων και της διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας.
 Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν τόσο οι κυβερνήσεις χωρών με ισχυρή παραγωγική βάση φαρμακευτικών προϊόντων και κουλτούρα χρήσης γενόσημων, όσο και οι διεθνείς πολυεθνικές εταιρείες έρευνας άλλα και οι πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής γενόσημων. 
Είναι δε σύνηθες τα τελευταία χρόνια οι πολυεθνικοί όμιλοι έρευνας είτε να δημιουργούν, είτε να εξαγοράζουν εταιρείες παραγωγής γενόσημων. Στη χώρα μας, τα γενόσημα δεν αξιοποιήθηκαν γεγονός που έχει οδηγήσει σε ιδιαίτερα χαμηλή διείσδυσή τους.
 Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι παρά την χαμηλή διεισδυτικότητα των γενοσήμων στην εγχώρια αγορά φαρμάκου, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν να επιδείξουν μία σημαντική παραγωγική δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα. Μία δραστηριότητα που τις βοηθά να εδραιώνουν ολοένα και περισσότερο την παρουσία τους σε δεκάδες αγορές του εξωτερικού.

 Οι πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις στον τομέα των γενοσήμων αποτελούν ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και της απασχόλησης. Η δημιουργία ωστόσο ενός ολοκληρωμένου πλαισίου κατάλληλων κινήτρων σε γιατρούς και φαρμακοποιούς καθώς επίσης και η συστηματική ενημέρωση των ώστε να καλλιεργηθεί η κατάλληλη κουλτούρα χρήσης μπορούν να αυξήσουν το ποσοστό των γενοσήμων στη χώρα μας. Μία πρώτη προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και η παρούσα έκδοση της TRAVEL TIMES PUBLISHING

 Σ. Κτενάς 

πηγη:statbank.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου