Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Το παράδοξο της Ευρωζώνης - Η Ελλάδα ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή τώρα που είναι πιο αδύναμη από ποτέ - Γιατί οι Ευρωπαίοι θα ''υποχρεωθούν'' να μας κρατήσουν στο ευρώ

Πως γίνεται η Ελλάδα να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή τώρα, απ' ότι στο προηγούμενο διάστημα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους;

 Γιατί ποτέ πριν δεν ήταν τόσο πολιτικά και οικονομικά αδύναμη.

 Αυτό είναι το παράδοξο φαινόμενο που κινεί τα νήματα στην Ευρωζώνη.

 Μερικές φορές είσαι πιο δυνατός όταν είσαι πιο αδύναμος.
 Αυτό είναι το παράδοξο που συμβαίνει αυτό το διάστημα εντός της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον καθηγητή Rajan Menon, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Lehigh.
'Οπως γράφει στην Huffington Post, μέχρι πρόσφατα η ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων ήταν απορριπτέα ως μη πολιτικά εφικτή, καθώς θα οδηγούσε τα πιο ισχυρά μέλη της ευρωζώνης να
εγγυώνται το δανεισμό των πιο αδύναμων.

 Αυτά τα ευρωομόλογα θα μείωναν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας κι έτσι όλη η συζήτηση για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ θα έμπαινε σε δεύτερη μοίρα. 

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και άρα αυτή που είχε το μεγαλύτερο συμφέρον να μη συμβεί αυτό ήταν βεβαίως η Γερμανία - και πίστευε ότι θα έχει εσαεί και τη στήριξη τνω άλλων 'μεγάλων' σε αυτό το ζήτημα.

 Τώρα, όμως, λιγότερο από ένα μήνα μετά τις (πρώτες) ελληνικές και γαλλικές εκλογές, αυτή η ιδέα πέφτει ξανά στο τραπέζι μαζί με άλλες - είναι όμως και η πιο αμφιλεγόμενη. 

'Ανεμος αλλαγής πνέει στην Ευρώπη μετά την εκλογή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ αλλά και το αδιέξοδο της ύφεσης που επέβαλε για μεγάλο διάστημα η Γερμανία. 

Η λιτότητα χάνει έδαφος, ενώ ιδέες όπως η έκδοση των ευρωομολόγων κερδίζουν υποστηρικτές.
 Γιατί; 
Σύμφωνα με τον Menon, η πολιτική απάντηση είναι η πλέον προφανής αλλά αληθεύει μόνο εν μέρει.
 Ο αληθινός λόγος, υποστηρίζει, για την αλλαγή στον οικονομικό διάλογο δεν είναι η δύναμη της Γαλλίας - είναι η αδυναμία της Ελλάδας.

 Και εξηγεί: "'Οσο μη δημοφιλής κι αν είναι η ιδέα των ευρωομολόγων για τη Γερμανία και τους ομοϊδεάτες βορειότερους εταίρους, δεν μπορεί να αγνοηθεί ένα βασικό γεγονός, ότι στο πλαίσιο της σύστασης του ευρώ το 1999, τα προβλήματα της Ελλάδας έγιναν προβλήματα και για κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ειδικά εάν είναι στην ευρωζώνη. 'Οσο συσσωρεύονται λοιπόν τα προβλήματα της Ελλάδας, το ίδιο θα γίνεται παντού''.

 Σχετικά με την εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή την ενορχήστρωση της εξόδου της, ο καθηγητής επισημαίνει ότι κανένας αξιωματούχος της ένωσης ή ειδικός πιστεύει ότι μπορούν οι συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου να προβλεφθούν, να υπολογιστούν και να ελεγχθούν.

 Αντίθετα είναι κοινώς αποδεκτό ότι μια αποχώρηση ή εκδίωξη της Ελλάδας θα είναι απρόβλεπτη, ανεξέλεγκτη και με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, τονίζει. Εν τω μεταξύ, η τάση της ''αντι - λιτότητας'' που αποτυπώνεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα έχει αρχίσει και επηρεάζει και άλλες προβληματικές χώρες της ζώνης του ευρώ.

 Ο Menon παραθέτει κι ένα παράδειγμα που αποτυπώνει τη σχέση της Ελλάδας με την υπόλοιπη ευρωζώνη. "Εάν κάποιος σου οφείλει 1.000 δολάρια, τον κρατάς από το λαιμό - εάν σου οφείλει ένα εκατ. δολ. σε κρατάει εκείνος''...
 Το χρέος της Ελλάδας εκτιμάται γύρω στα 356 δισ. ευρώ. 
'Αρα, συμπεραίνει ο καθηγητής, εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες και χώρες θα χάσουν πολλά λεφτά, το bank run θα πολλαπλασιαστεί, το κόστος δανεισμού για άλλες προβληματικές χώρες θα πάει στα ύψη, ενώ και η ΕΕ θα πρέπει να ξοδέψει πολλά έξτρα για να ελέγξει τις επιπτώσεις. 

Τι χρειάζεται λοιπόν; 
'Οχι μόνο προτάσεις, αλλά και νέες πολιτικές. 'Αμεσα.

 www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου