Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Βearish για το μέλλον της Ευρωζώνης δηλώνουν τα hedge funds - Βλέπουν νέα επιδείνωση της κρίσης και λένε όχι στα ευρωπαϊκά ομόλογα - Τι εκτιμούν Brevan Howard, John Paulson και Liongate....

Μια νέα, βαθύτερη και άκρως απαισιόδοξη στάση για την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης αποδεικνύουν οι θέσεις των ισχυρότερων hedge funds του κόσμου έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων.
 Οι περιορισμένες θέσεις τους ακόμη και στα ομόλογα των χωρών του βασικού πυρήνα της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία μαρτυρούν ένα αβέβαιο και κατ' επέκταση δυσοίωνο μέλλον για τις προοπτικές του ευρώ.
Πράγματι, οι πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες
(LTROs) παρείχαν μια μεγάλη ανάσα για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις αγορές στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, αλλά δεν αρκούν για να μπει τέλος στα θεμελιώδη προβλήματα της Ευρωζώνης. 
"Τα βαθύτερα ζητήματα της Ευρωζώνης παραμένουν ακόμη άλυτα.
 Η λύση τους δεν μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από ενέσεις ρευστότητας", εκτιμούν στελέχη της Brevan Howard, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού hedge fund. Δεν είναι όμως μόνο η Brevan Howard που προβλέπει πως τα τρέχοντα προβλήματα των ευρωπαϊκών χωρών θα οδηγήσουν σε νέα, μεγαλύτερης ισχύρος κρίση εντός των ερχόμενων μηνών.
 Aκόμη και ο διάσημος John Paulson, διεμήνυσε πρόσφατα προς τους πελάτες του να προετοιμαστούν, καθώς επίκειται σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αν και στην τρέχουσα συγκυρία η Ισπανία είναι η χώρα που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, ο Paulson δηλώνει πως τα ομόλογα που αποφεύγει είναι εκείνα των χωρών του βασικού πυρήνα της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία. Κατά τα hedge funds, η κατάσταση της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον βιώσιμη. Σύντομα, προβλέπουν, έρχεται νέα επιδείνωση. "Το πρόβλημα στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, εδώ και δύο χρόνια, έγκειται στη μεγάλη αστάθεια και μεταβλητότητα που παρατηρείται", δηλώνουν στελέχη άλλων hedge funds.
 Οι φόβοι αυτοί ακόμη και για τις χώρες του βασικού πυρήνα της Ευρωζώνης δεν είναι υπερβολικοί, καθώς προκύπτουν από τα ίδια τα στοιχεία της ΕΚΤ. Ο δανεισμός των ισπανικών και ιταλικών τραπεζών, τους τελευταίους μήνες, από την ΕΚΤ έχει πάρει την ανιούσα και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, την ώρα μάλιστα που ο δανεισμός των ελληνικών, ιρλανδικών και πορτογαλικών τραπεζών δείχνει μια κάποια σταθεροποίηση. H τάση αυτή αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη πως οι διαφορές μεταξύ των υποτιθέμενων ασφαλών και μη ασφαλών ευρωπαϊκών κρατών είναι σχετικές.... "Τα δάνεια της ΕΚΤ πρόσφεραν ανακούφιση στις τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης που δεν διαθέτουν την άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ. Η ανακούφιση αυτή δεν είχε αντίκτυπο σε χώρες όπως Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο, που διαθέτουν την κορυφαία αξιολόγηση", ανέφερε πρόσφατα σε ανάλυσή της η Deutsche Bank.
 "Tα hedge funds έπαιξαν με τη φωτιά και κάηκαν τον περασμένο χρόνο, όσον αφορά στις θέσεις τους στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα", σχολιάζει ο Ben Funk, επικεφαλής ερευνών στο fund Liongate. 

 www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου