Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Χαλκιδική: Ο επίγειος παράδεισος

Αμέτρητες οι παραλίες στην αγαπημένη μας Χαλκιδική, με τις τρεις της χερσονήσους, την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και το Αγιον Ορος.
 Πανέμορφα φυσικά τοπία, πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, γραφικά χωριά και κοσμοπολίτικοι οικισμοί.
 Η Χαλκιδική μας περιμένει για μακροβούτια στα υπέροχα νερά της, διασκέδαση στα μπαράκια της και τα κλαμπ, συμμετοχή σε τοπικά πανηγύρια αλλά και πολιτιστικά φεστιβάλ, διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία και σ' επιπλωμένα διαμερίσματα και «ταξίδια» μέσα από τοπικές αλλά και μεσογειακές γεύσεις!

 Σήμερα, απολαμβάνουμε το οδοιπορικό μας στη χερσόνησο Κασσάνδρα.

 Στη χερσόνησο Κασσάνδρα

 Η Κασσάνδρα, που παλιά λεγόταν Παλλήνη ή Φλέγρες, αποτελεί το πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής. Εκεί έγινε η περίφημη Γιγαντομαχία ανάμεσα στους Γίγαντες, γιους του Ουρανού και της Γης, και τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου.
 Από Θεσσαλονίκη στο 50ο περίπου χλμ. συναντούμε ταμπέλα για Νέα Μουδανιά. Οι κάτοικοι της ιδιαίτερα ανεπτυγμένης πόλης της Δυτικής Χαλκιδικής είναι πρόσφυγες που ήρθαν το 1922 από τη Μικρά Ασία. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο αμφιθέατρο Ν. Μουδανιών πραγματοποιείται το «Φεστιβάλ Θάλασσας» παρουσιάζοντας αξιόλογες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Πραγματοποιείται επίσης και η γιορτή σαρδέλας, κ.ά. (τηλ. 23730 65804). Στα Νέα Μουδανιά λειτουργεί και το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων (τηλ. 23730 26166). Αρχαίες άγκυρες, βαμβακερά δίκτυα, καμάκια για
αχινούς, αγκίστρια και παραγάδια, μπαλότσες και μακαράδες, μπούσουλες, φανοί, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις τεχνικών αλιείας όπως το νταλιάνι, η πεζότρατα, το γρι-γρι, ομοιώματα σκαφών καθώς και πλούσιο εικονογραφικό υλικό εκτίθενται στο μουσείο.
 Αξίζει να σταθούμε στον μπουγιαντέ, ένα παραδοσιακό αλιευτικό σκαρί που χρησιμοποιούνταν στη θάλασσα του Μαρμαρά και στη χώρα μας έγινε γνωστό από τους πρόσφυγες. Μαγευτικός είναι και ο κόσμος του βυθού με τις υποβρύχιες πολιτείες και τους θαλάσσιους οργανισμούς, από φύκη μέχρι μεγαλόσωμα ζώα. 
 Υστερα από 15 χλμ. φτάνουμε στην Ποτίδαια, σημαντική πόλη κατά την αρχαιότητα. Εκεί θα δούμε την διώρυγα, η οποία εξυπηρετεί το Θερμαϊκό κόλπο και τον Τορωναίο. Από την ανατολική της πλευρά υπάρχει μεγάλη παραλία, καθώς και ταβερνάκια και καφετέριες κατά μήκος αυτής. Υστερα από 9 χλμ. ο δρόμος δεξιά οδηγεί προς Σάνη (9 χλμ.), μια μικρή «πολιτεία» με πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μαρίνα για τα ιστιοπλοϊκά σκάφη, εστιατόρια με Χρυσούς Σκούφους, ουζερί και καφέ, θερινό κινηματογράφο, εκκλησάκι, καταστήματα κ.ά. Μάλιστα στο λόφο με το βυζαντινό πύργο πραγματοποιούνται φέτος το 18ο Sani Festival με μεγάλη γκάμα αξιόλογων καλλιτεχνών απ' όλον τον κόσμο. Η παραλία της Σάνη διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο, ενώ τα νερά της είναι αρκετά ρηχά.
Ενα χιλιόμετρο μετά την διασταύρωση της Σάνης βρίσκεται η Νέα Φώκαια με το γραφικό της λιμανάκι και το βυζαντινό πύργο του Αγίου Παύλου. 
Υστερα από 6 χλμ. φτάνουμε στη γραφική Αθυτος με τα πλακόστρωτα δρομάκια της και τα πέτρινα σπίτια. Θυμίζει...νησί η Αθυτος (ή Αφυτος) και κει θα βρρούμε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, ταβέρνες και εστιατόρια, μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης, μπαράκια κ.ά. Στις παραλίες της Αθύτου θα συναντήσουμε και πολλά beach bars με ξαπλώστρες, ομπρέλες και πολλά...ντεσιμπέλ!
Η πολύβουη Καλλιθέα αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τη νεολαία και όλους όσους αγαπούν τη διασκέδαση μέχρι...νωρίς το πρωί, αφού εκεί είναι συγκεντρωμένα τα μπαρ και τα κλαμπ το ένα πλάι στ' άλλο. Μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και ουζερί κ.ά. είναι το σκηνικό που συναντάμε στην Καλλιθέα.
Συνεχίζουμε για Κρυοπηγή, η οποία διαθέτει παραλία με ψιλή άμμο, πεύκα και ένα κάμπινγκ. Το συγκεκριμένο χωριό φημίζεται για τις ταβέρνες του που σερβίρουν πολύ νόστιμα σουβλάκια. Πολύ όμορφη και η πλατειούλα της Κρυοπηγής από την επάνω πλευρά του δρόμου. 
 Το Πολύχρονο διαθέτει παραλία οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, και κατά μήκος αυτής υπάρχουν ψαροταβέρνες, καφετέριες και μίνι μάρκετ. 
Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στις παραλίες της Χανιώτης και του Πευκοχωρίου (Καψόχωρας). Στη συνέχεια ο Γλαρόκαβος, ένα φυσικό λιμανάκι, μια τοποθεσία γεμάτη πεύκα. Από εκεί, χωματόδρομοι οδηγούν σε παραλίες με μπαράκια πάνω στην άμμο, ξαπλώστρες και ομπρέλες, όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται κοσμοσυρροή!
 Λίγο πριν το Παλιούρι, συναντούμε ταμπέλα προς «Ξενία». Στρίβουμε αριστερά και οδηγούμαστε στην παραλία της Χρούσω. Εκεί θα βρούμε κάμπινγκ, μπαράκι, ξαπλώστρες, ομπρέλες και καταπληκτική θάλασσα με υπέροχα τυρκουάζ νερά! Δυτική πλευρά της Κασσάνδρας

 Εχουμε φτάσει στην μύτη του πρώτου ποδιού, και αφού περάσουμε το Παλιούρι, συνεχίζουμε προς τα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής και τη Νέα Σκιώνη με την μεγάλη παραλία της. Λίγο πριν τη Σκιώνη, αξίζει να κάνουμε στάση στο ξωκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης του 16ου αιώνα
Στη διασταύρωση που θα συναντήσουμε (33 χλμ. από το Παλιούρι), στρίβουμε αριστερά για Καλάνδρα (αρχαία Μένδη) και Ποσείδι, που το όνομα του οφείλεται πιθανόν στο θεό Ποσειδώνα. Η παραλία στο Ποσείδι είναι μεγάλη σε μήκος, διαθέτει ψαροταβέρνες, ξενοδοχεία, μίνι μάρκετ και μπαρ πάνω στην άμμο. Χαρακτηριστικός είναι ο φάρος κατευθύνσεως ο οποίος χτίστηκε το 1864, καθώς και η μύτη όπου όταν φυσάει από την μια πλευρά από την άλλη έχει νηνεμία.
 Στρίβοντας για τα Αιγαιοπελαγίτικα, θα συναντήσουμε άλλη μια μεγάλη σε μήκος παραλία με βαθιά νερά, μπαράκια πάνω στην άμμο και ξενοδοχειακό συγκρότημα.
 Αλλο ένα «καυτό» σημείο της Κασσάνδρας για τη νεολαία είναι η Σκάλα της Φούρκας με έντονη τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες.
 Απολαμβάνουμε το ηλιοβασίλεμα, το ίδιο και από την παραλία της Σίβηρης. Στη Σίβηρη βρίσκεται και το ομώνυμο αμφιθέατρο στο οποίο κάθε χρόνο φιλοξενούνται αξιόλογα πολιτιστικά δρώμενα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κασσάνδρας που πραγματοποιείται εδώ και 18 έτη.
 Περνάμε και από την Ελάνη και καταλήγουμε και πάλι στη διασταύρωση της Καλλιθέας. Συνολικά για τον κύκλο της Κασσάνδρας, έχουμε διανύσει 168 χλμ. πηγη:agelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου