Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Kyle: Οι πολιτικές που επιβάλλονται στην Ελλάδα οδηγούν κατ’ ευθείαν τη χώρα εκτός ευρώ


Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, που ξεκίνησε από την Ελλάδα και έχει επεκταθεί σταδιακά στην υπόλοιπη ευρωζώνη, απειλεί να «κάψει» πλέον και την αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cornell, Steve Kyle.
Ο Kyle θεωρεί ότι οι πιθανότητες να κλιμακωθεί η ελληνική κρίση και να βγει η χώρα από την ευρωζώνη παραμένουν υψηλές. Αν και η ΕΚΤ με την παροχή της επιπλέον ρευστότητας κατάφερε να αποκλιμακώσει τις πιέσεις, οι Ευρωπαίοι είναι μακριά, πολύ μακριά, από την επίλυση της κρίσης, αναφέρει ο Kyle.
Μπορεί η Ελλάδα να είναι πολύ μικρή για να επηρεάσει άμεσα την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο, η λιτότητα και το haircut δεν επίλυσαν τα προβλήματα της χώρας. Το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο, εξέλιξη που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης.
Οι προσπάθειες να επιβάλεις κι άλλα μέτρα λιτότητας σε μία χώρα που ήδη έχει υψηλή ανεργία, είναι απλά αναποτελεσματικές. Είναι επομένως περισσότερο πιθανό η Ελλάδα να οδηγηθεί στη στάση πληρωμών, στην έξοδο από το ευρώ και στην υποτίμηση, ώστε να επανέλθει στην ανάπτυξη. Μία τέτοια εξέλιξη σαφώς θα επηρεάσει την ευρωζώνη, αν και δεν αποκλείεται ένα ισχυρό κραχ στη Γηραιά Ήπειρο.
Οι ακριβείς επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί, αλλά κανένας δεν γνωρίζει που μπορεί να φτάσει.
Ο Kyle επισημαίνει δύο σοβαρά προβλήματα:
Πρώτον, η ΕΚΤ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία την κρίση, και αυτό το απέδειξε όλο αυτό το διάστημα, με αποτέλεσμα τα προβλήματα του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού κλάδου να επηρεάζουν σημαντικά τις συνδεδεμένες αμερικανικές τράπεζες. Γι’ αυτό διαπιστώνουμε την προθυμία της Fed να στηρίξει την οικονομία της ανά πάσα στιγμή.
Δεύτερον, είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ εισέρχεται σε μία νέα φάση ύφεσης. Αυτή μπορεί να επιδεινωθεί εξαιτίας της εμμονής της Γερμανίας, και άλλων, στην πολιτική της λιτότητας. Αν λάβουμε υπόψιν ότι η αμερικανική ανάπτυξη είναι εύθραυστη, δεν αποκλείεται να παρασυρθεί σε νέο καθοδικό κύκλο.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου