Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

FTD: Διπλό νομισματικό σύστημα για την Ελλάδα;


Ένα διπλό νομισματικό σύστημα προτείνει ο κεντρικός τραπεζίτης της Πολωνίας Μάρεκ Μπέλκα για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση.

Σε συνέντευξη του που παραχωρεί σήμερα στη γερμανική έκδοση των Financial Times, ο τραπεζίτης συνιστά στην Ελλάδα να καθιερώσει ένα διπλό νομισματικό σύστημα, για να ξεπεράσει την κρίση. «Η χώρα φαίνεται ότι χρειάζεται έναν ειδικό διακανονισμό, ίσως για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Μπέλκα.

«Δεν εισηγούμαι την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ. Αλλά για εσωτερικούς σκοπούς θα μπορούσε κανείς π.χ. να σκεφτεί την καθιέρωση ενός εργαλείου πληρωμών, το οποίο θα χρησιμοποιούνταν εντός της χώρας, ιδιαίτερα από τον δημόσιο τομέα».

Με την πρότασή του ο Μπέλκα σπάει ένα ‘ταμπού’, σημειώνει η εφημερίδα. Γιατί για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους η Τρόικα δεν υιοθέτησε μέχρι τώρα προτάσεις που αμφισβητούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Τέτοιες προτάσεις προέρχονται μέχρι τώρα μόνον από οικονομολόγους καθηγητές. Ο ίδιος τονίζει ότι η πρότασή του απορρέει από τη «μακρά πορεία του ως ακαδημαϊκού οικονομολόγου». Ο τραπεζίτης χαρακτηρίζει τα δάνεια δισεκατομμυρίων και το κούρεμα του ελληνικού χρέους μια «απέλπιδα» στρατηγική.

Σύμφωνα με τον Μπέλκα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά με ένα διπλό νομισματικό σύστημα. Σε αυτό οι τραπεζικές καταθέσεις των Ελλήνων πριν από την καθιέρωση του συστήματος, θα παραμείνουν σε ευρώ και δεν θα μειωθεί η αξία τους.

Αλλά οι μισθοί θα πληρώνονται στη συνέχεια με το νέο, υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ, νόμισμα. Ο πολωνός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι με αυτή τη «συγκεκαλυμμένη υποτίμηση» θα μπορέσουν να γίνουν φθηνότερα και ανταγωνιστικότερα τα αγαθά και οι υπηρεσίες στην Ελλάδα.

«Οι Έλληνες πρέπει να προετοιμαστούν για πρόσθετες θυσίες, αλλά έτσι θα ήταν πιο πολιτισμένα τα πράγματα», δήλωσε ο Μπέλκα. «Πρέπει να κάνουν ελκυστικότερο τον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες. Η Ελλάδα πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό της».

newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου