Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

FORTHNET: Στην κόψη του ξυραφιού…


Ρίγη ανατριχίλας έχει προκαλέσει η ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της FORTHNET σε επενδυτές, προμηθευτές και λοιπούς εμπλεκόμενους με την εταιρία.
Αρχικά οι συγκεντρωτικές ζημιές της χρήσης ανήλθαν σε 198 εκατομμύρια ευρώ, μετά από διάφορες απομειώσεις που έκανε στη χρήση η εταιρία. Το εξαιρετικά υψηλό αυτό νούμερο που έχει ως αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας να κατρακυλήσουν στα 65 εκατομμύρια ευρώ έναντι 260 εκατομμυρίων ευρώ την προηγούμενη χρήση σε ενοποιημένη βάση.
Ταυτόχρονα όμως δέος προκαλούν οι υποχρεώσεις της εταιρίας οι οποίες όπως φαίνεται από... το δημοσιευμένο ισολογισμό της φθάνουν συνολικά στα 750 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 330 εκατομμύρια ευρώ είναι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες.

Συνεπώς η εταιρία χρωστάει στις τράπεζες και στην αγορά περίπου δώδεκα φορές τα ίδια κεφάλαια της γεγονός όχι και ιδιαίτερα ευοίωνο υπό τις παρούσες συνθήκες ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτό το ζοφερό τοπίο θα πρέπει να προστεθούν και οι κάτωθι κίνδυνοι:

Οι προοπτικές ανάπτυξης της Forthnet εξαρτώνται από τη διαρκή αύξηση της ζήτησης για ευρυζωνικές υπηρεσίες, την ικανότητά της να αποδεσμεύει όλο και μεγαλύτερο αριθμό τοπικών βρόχων και από τη γενική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Η αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό ο οποίος δημιουργεί ισχυρές πιέσεις στις τιμές και τη μετακίνηση της πελατειακής βάσης μεταξύ παρόχων.
Το δίκτυο πωλήσεων και διανομής της Forthnet εξαρτάται και από την επιτυχία των συνεργατών-δικαιοδόχων σύμβασης δικαιόχρησης (franchising).
Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Nova ενδέχεται να υποστεί πλήγμα εάν δεν μπορέσει να αποκτήσει ή να διατηρήσει ελκυστικό περιεχόμενο στα προϊόντα που παρέχει.
Η οικονομική κρίση μπορεί να έχει δυσμενή αντίκτυπο στα έσοδα και στην κερδοφορία της Nova λόγω μείωσης τιμών, μη ικανοποιητικής αύξησης συνδρομητών, υψηλών ποσοστών απενεργοποίησης ή συνδυασμού των ανωτέρω.

Ταυτόχρονα, πολλές από τις δανειακές υποχρεώσεις εταιρίας αντιμετωπίζουν ορισμένα προβλήματα που αναφέρονται εκτενώς στην σημείωση 4 των ορκωτών ελεγκτών για την οποία παραθέτουμε αυτούσια:


Κατά την 31 Δεκεμβρίου 2011 η Εταιρεία και η θυγατρική της Forthnet Media Holdings Α.Ε. δεν ήταν σε συμμόρφωση με ορισμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες που απορρέουν από τις συμβάσεις των ομολογιακών δανείων (βλέπε Σημείωση 24) και συγκεκριμένα με τους δείκτες του Συνολικού Καθαρού Τραπεζικού Δανεισμού προς το Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων και του Συνολικού Καθαρού Τραπεζικού Δανεισμού προς το Προσαρμοσμένο EBITDA όσον αφορά στα Υφιστάμενα Ομολογιακά Δάνεια (ΥΟΔ) και με το δείκτη του Συνολικού Καθαρού Τραπεζικού Δανεισμού προς το Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων αναφορικά με τα Νέα Ομολογιακά Δάνεια (ΝΟΔ). Ως εκ τούτου, κατά την 31 Δεκεμβρίου 2011 το σύνολο των ομολογιακών δανείων ύψους € 330,7 εκατ. και € 109,2 εκατ. για τον Όμιλο και την Εταιρεία, αντίστοιχα, απεικονίστηκαν ως βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Η απεικόνιση των ομολογιακών δανείων ως βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είχε – μεταξύ άλλων – ως συνέπεια το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ομίλου και της Εταιρείας να υπερβαίνουν κατά € 376,1 εκατ. περίπου και € 130 εκατ. περίπου, αντίστοιχα, τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις τους.
Σχετικά με τους οικονομικούς δείκτες των ΥΟΔ, η Διοίκηση έχει ξεκινήσει διαδικασία ώστε να επιτευχθεί η εναρμόνιση αυτών με τους δείκτες των ΝΟΔ και έχει αποδεχθεί τα συμβατικά κείμενα που έχουν προταθεί από τις δανείστριες τράπεζες. Η σύγκλιση αυτή, θα θεραπεύσει τη μη συμμόρφωση για τον Όμιλο του χρηματοοικονομικού δείκτη Συνολικού Καθαρού Τραπεζικού Δανεισμού προς το Προσαρμοσμένο EBITDA για τα ΥΟΔ. Η μη συμμόρφωση στον χρηματοοικονομικό δείκτη του Συνολικού Καθαρού Τραπεζικού Δανεισμού προς το Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων που αναφέρεται ανωτέρω, είναι άμεσο επακόλουθο της απομείωσης της υπεραξίας που προέβηκε ο Όμιλος κατά την τρέχουσα χρήση - μία μη ταμιακή προσαρμογή στα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα και στην καθαρή του θέση. Η απομείωση αυτή της υπεραξίας επηρεάστηκε σημαντικά από την επιδείνωση της μακροοικονομικής κατάστασης και των προοπτικών της Ελλάδας και της Ευρωζώνης κατά την χρήση 2011 – όπως αυτή αντικατοπτρίστηκε στα προεξοφλητικά επιτόκια που χρησιμοποιήθηκαν κατά την άσκηση απομείωσης της υπεραξίας (βλέπε Σημείωση 12). Για τον παραπάνω λόγο, η Διοίκηση θα ζητήσει παρέκκλιση (waiver) από την τήρηση του δείκτη. Επιπλέον, θα ζητήσει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του συγκεκριμένου χρηματοοικονομικού δείκτη, ώστε να εξαιρείται η επίδραση της απομείωσης της υπεραξίας στο Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων.
Μέχρι την 13 Ιανουαρίου 2012, η Εταιρεία (με την ιδιότητά της ως εκδότης ΝΟΔ και εγγυητής των ΝΟΔ της Forthnet Media Holdings A.Ε.), δεν είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους €30 εκ., παρά την θετική Εισήγηση της Διοίκησης προς την Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας για την πραγματοποίηση της εν λόγω αύξησης, επί τη βάσει ελκυστικής δομής αύξησης, όρων έκδοσης και προϋποθέσεων (βλέπε Σημείωση 21). Η Διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες ώστε να εξασφαλίσει την κατάλληλη και αμοιβαία αποδεκτή παρέκκλιση (waiver) από την εν λόγω υποχρέωση.
Η Διοίκηση θεωρεί πως τα παραπάνω γεγονότα δεν θα πρέπει να έχουν επίδραση στις εμπορικές προοπτικές και δυνατότητες του Ομίλου, κυρίως δεδομένου ότι αφορούν σε ζητήματα εκτός του ελέγχου της Διοίκησης. Η Διοίκηση έχει εκτιμήσει ότι θα δύναται να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της (ήτοι λειτουργικές υποχρεώσεις και αποπληρωμή τόκων), όπως αυτές θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες από την ημερομηνία των οικονομικών καταστάσεων. Η εκτίμηση στηρίχθηκε στις προβλέψεις ταμειακών ροών και των παραδοχών που χρησιμοποιήθηκαν και στην άσκηση απομείωσης της υπεραξίας, κατά τα αναφερόμενα στην Σημείωση 12.
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, οι οικονομικές καταστάσεις της Εταιρείας και του Ομίλου έχουν ετοιμαστεί στη βάση της δυνατότητας ομαλής συνέχισης των δραστηριοτήτων τους. Ως εκ τούτου, οι συνημμένες οικονομικές καταστάσεις δεν περιλαμβάνουν προσαρμογές σχετικές με την ανακτησιμότητα και την ταξινόμηση των περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού, τα ποσά και την ταξινόμηση των υποχρεώσεων ή άλλες προσαρμογές οι οποίες τυχόν θα απαιτούνταν.

sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου