Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Συνέχεια στο ράλι του χρυσού βλέπει η Deutsche Bank


Θετική δυναμική, λόγω ζήτησης, παρουσιάζει και το καλαμπόκι, ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το πετρέλαιο στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες(Το άρθρο γράφτηκε πριν 6 μήνες)



Η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει λογικά να αυξάνεται, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο, εγκαταλείποντας τα επισφαλή νομίσματα, ενώ σε γενικές γραμμές η αγορά εμπορευμάτων βρίσκεται σε φάση ανόδου, επισημαίνει σε συνέντευξή της στο Reuters, η Τερέζα Γκούσμαν, επικεφαλής της RREEF Commodity Advisors της Deutsche Bank, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 4,5 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, τις καλύτερες επιδόσεις από όλα τα εμπορεύματα τους επόμενους τρεις με έξι μήνες αναμένεται να έχει το καλαμπόκι.

Η κ. Γκούσμαν εκτιμά ότι οι τιμές των εμπορευμάτων σε ένα δωδεκάμηνο θα είναι κατά μέσον όρο 6%-8% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, αν και είναι επιφυλακτική βραχυπρόθεσμα για τα βιομηχανικά μέταλλα και τα προϊόντα που συνδέονται με την ενέργεια.

"Βρισκόμαστε στο μέσον μιας ανοδικής αγοράς (bull market) στα εμπορεύματα, επειδή η προσφορά είναι περιορισμένη και η ζήτηση προέρχεται από την Κίνα, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή, δηλαδή από αναπτυσσόμενες αγορες", επισημαίνει, συμπληρώνοντας πως, βραχυπρόθεσμα, η ομάδα της είναι αισιόδοξη για τον χρυσό, αφού νομίσματα όπως το δολάριο, το ευρώ και το γεν αντιμετωπίζουν προβλήματα.

"Πιστεύουμε ότι η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά. Ο χρυσός εξακολουθεί να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο σε μια περίοδο υποτίμησης των χαρτονομισμάτων", ανέφερε σε συνέντευξή της στο Reuters η κ. Γκούσμαν, προσθέτοντας ότι η τιμή-στόχος που έχει θέσει η ομάδα της για το πολύτιμο μέταλλο είναι πολύ πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά.

Σημαντική αύξηση θα παρουσιάσει και η τιμή του καλαμποκιού, υποστηριζόμενη από τη μεγάλη ζήτηση της Κίνας τα τελευταία χρόνια, αλλά και από το γεγονός ότι τα αμερικανικά αποθέματα βρίσκονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η κρίση πιέζει χαλκό και πετρέλαιο

Ωστόσο, η κακή εικόνα που παρουσιάζει η αμερικανική αγορά ακινήτων και ο φόβος ύφεσης στις ΗΠΑ ασκούν
πιέσεις στον χαλκό, ένα μέταλλο που είναι πιο ευάλωτο στις οικονομικές προοπτικές, επισημαίνει.
Η κ. Γκούσμαν βλέπει επίσης το Brent να πιάνει... κορυφή στα 120 δολάρια/βαρέλι φέτος, αφού όταν φτάνουν σε αυτό το επίπεδο οι τιμές αρχίζει να μειώνεται κατακόρυφα η κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ.

Πιο μακροπρόθεσμα, όμως, η τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί προς τα 150 δολάρια/βαρέλι, λόγω της σφικτής προσφοράς και της μεγάλης ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές και, ειδικότερα, την Κίνα.


πηγη:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου