Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ο Τζορτζ Σόρος βρίσκεται παντού


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Περίεργα, αν μη τι άλλο, πράγματα συμβαίνουν με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Υποπτες διαδρομές με διεθνή κερδοσκοπικά συμφέροντα, σύμβουλοι που προσλαμβάνονται ποιος ξέρει με ποιες διαδικασίες, κι όλα αυτά με φόντο τα «φιλέτα» του ελληνικού κράτους, σε μια Ελλάδα το μέλλον της οποίας φαίνεται ότι σχεδιάζεται από ορισμένους κύκλους με σκοπό την αρπαγή.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προσέλαβε στις αρχές του έτους ως αποκλειστικούς στρατηγικούς συμβούλους την Houlihan Lokey και την Axia Ventures. Κατ’ αρχάς τίθεται το ερώτημα με ποιες διαδικασίες και πώς επελέγησαν από τον κ. Κ. Μητρόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου και πρώην αφεντικό της Kantor (που επί Σημίτη κυριαρχούσε στις business συμβούλου σε ιδιωτικοποιήσεις, όπως της χρονίζουσας –επί Σημίτη– πώλησης της Ολυμπιακής…), οι συγκεκριμένες εταιρείες. Βεβαίως για την Houlihan Lokey γνωρίζουμε ότι πρόκειται ίσως για τον μεγαλύτερο οίκο παροχής συμβουλών σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις στις ΗΠΑ. Κάτι που δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς για την κυπριακή Axia Ventures.

Γιατί απολύθηκε η Houlihan Lokey

Στην πορεία, όμως, η Houlihan Lokey αποχώρησε και έμεινε αποκλειστικός στρατηγικός σύμβουλος του Ταμείου του κ. Μητρόπουλου η Axia Ventures. Ή μάλλον δεν αποχώρησε, αλλά απολύθηκε από τη διοίκηση του Ταμείου επειδή θεωρήθηκε ότι διατύπωσε δημοσίως την άποψή της και έσπασε τη συμφωνία εμπιστευτικότητας. Συγκεκριμένα, ο κ. Μax Ziff, κορυφαίο στέλεχος της Houlihan Lokey, είχε δηλώσει: «Μπορεί το Ταμείο να πουλήσει μερικά περιουσιακά στοιχεία σε πολύ χαμηλές τιμές; Μπορεί να φέρει μερικά έσοδα ώστε η τρόικα να αισθανθεί ευτυχής; Σίγουρα. Αλλά είναι πιο σημαντικό η μεγιστοποίηση της συνολικής αξίας».

Εμεινε μόνη της…

Κι έτσι έμεινε μόνη να συμβουλεύει σε θέματα στρατηγικής η Axia Ventures, των κ. Λινάτσα, Αθανασόπουλου και Αχιλλεούδη. H Axia Ventures έχει και μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα ιδιότητα. Είναι στενά συνδεδεμένη με την εταιρεία Dolphin Capital του κ. Μίλτου Καμπουρίδη. Αλλωστε ο κ. Α. Αχιλεούδης, συνδιευθύνων σύμβουλος της Axia Ventures, είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Dolphin Capital Investors. Σημειώνεται ότι η Axia Ventures ήταν ο οικονομικός σύμβουλος της Dolphin Capital κατά την έκδοση convertible ομολόγου το 2011. Ομως τα ενδιαφέροντα δεν τελειώνουν εδώ. Γιατί, θυμίζουμε, ο κ. Καμπουρίδης είναι συνεργάτης στον τομέα του real estate με τον γνωστό μεγαλοκερδοσκόπο Τζ. Σόρος. Ο οποίος έχει επιδείξει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το παιχνίδι της χρεοκοπίας που στήθηκε γύρω από αυτήν. Και το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι, μήπως ο κ. Σόρος εξακολουθεί να θεωρεί εξαιρετική ευκαιρία την απόκτηση «φιλέτων» του ελληνικού Δημοσίου, σε εξευτελιστική μάλιστα τιμή, από τη στιγμή που η χώρα έχει κατ’ ουσίαν χρεοκοπήσει; Και μήπως η εκποίηση μεγάλων εκτάσεων του Δημοσίου σε προνομιακά σημεία προσελκύσουν το ενδιαφέρον είτε του ιδίου είτε των εν Ελλάδι συνεργατών του;

Το γαϊτανάκι της κερδοσκοπίας

Ας θυμηθούμε όμως τη διαδρομή των επισκέψεων του μεγαλοκαρχαρία των αγορών στη χώρα μας. Τo 2009, κι ενώ όλα έδειχναν ότι η σφοδρή οικονομική κρίση βρισκόταν προ των πυλών, ο μεγαλύτερος κερδοσκόπος όλων των εποχών, Τζορτζ Σόρος, επισκέφτηκε, ως προσκεκλημένος του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Στέλιου Ζαβού, τη χώρα μας.

Τον Δεκέμβριο του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συμμετάσχει στο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν που είχε διοργανώσει στην οικία του ο Στέλιος Ζαβός. Πρόκειται για την ίδια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο πρώην πρωθυπουργός δήλωνε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους χωρίς ξένη βοήθεια. Λίγο καιρό αργότερα, όταν ο Στέλιος Ζαβός οργάνωσε «μυστικό δείπνο» στη Νέα Υόρκη στο οποίο συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία σε συνάρτηση με την επερχόμενη κρίση στη ζώνη του ευρώ. Στο δείπνο συμμετείχαν οι Τζορτζ Σόρος, Νουριέλ Ρουμπινί και… ο Τζον Πόλσον. Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις της Paulson & Co κατά της Ελλάδας εκδηλώθηκαν κυρίως μέσω της Goldman Sachs. Η Goldman Sachs ήταν ο πρώτος επενδυτικός κολοσσός στελέχη του οποίου είχε συναντήσει ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τις εκλογές του 2009, χωρίς ωστόσο να λάβει τη βοήθεια που περίμενε. Κι όπως απεδείχθη αργότερα, η Goldman Sachs έφερε στην Ελλάδα τα «τσιράκια του Πόλσον». Εκτός από τα στελέχη του Πόλσον, όμως, ξαναήρθε κι ο Σόρος.

Βρίσκεται παντού

Ο Τζορτζ Σόρος βρίσκεται παντού, ως η κεφαλή ενός ολόκληρου πλέγματος σχέσεων.
Τον Απρίλιο του 2011 ο Ουγγροσκοπιανός μεγαλοκερδοσκόπος συναντήθηκε εκ νέου με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Το ραντεβού είχε κλείσει και πάλι ο επιχειρηματίας Στέλιος Ζαβός, διευθύνων σύμβουλος της Zeus Capital Partners. Στην ιδιότητά του ως διευθύνοντος συμβούλου στην εν λόγω εταιρεία εντοπίζουν πολλοί το σημείο διασύνδεσης και ταύτισης συμφερόντων με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τζορτ Σόρος. Οι δυο τους πραγματοποίησαν συναντήσεις και με άλλους επιφανείς επιχειρηματίες, αλλά και κερδοσκόπους, με τους οποίους συζήτησαν για πωλήσεις εκτάσεων γης, καθώς και για επενδύσεις.

Σε αυτό το πλέγμα σχέσεων ίσως βρίσκεται το «κλειδί» για το κρίσιμο θέμα της πώλησης εκτάσεων γης, που χειρίζεται το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Εξάλλου, το ενδιαφέρον του Τζορτζ Σόρος υπήρξε εξαρχής μεγάλο για την πώληση ακινήτων στο πλαίσιο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της προωθούμενης «πράσινης ανάπτυξης», τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται παγκοσμίως.

Ο Μίλτος Καμπουρίδης

Την ίδια περίοδο, την άνοιξη δηλαδή του 2011, ένα άλλο πρόσωπο, το οποίο κινείται με άνεση στους διαδρόμους επενδυτικών και οικονομικών κολοσσών, ο Μίλτος Καμπουρίδης, σε δηλώσεις τις οποίες είχε πραγματοποιήσει στο Bloomberg, είχε αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης δημόσιας γης αντί της μακρόχρονης μίσθωσής της. «Οι Ελληνες πρέπει να σπάσουν τα ταμπού στα θέματα ιδιοκτησίας αν θέλουν τους ξένους επενδυτές» σημείωνε. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι σημείωναν ότι οι απόψεις που διατυπώθηκαν δημόσια από τον Μίλτο Καμπουρίδη σχετικά με την «πώληση της δημόσιας γης» συνδέθηκαν με τις προσπάθειες διερεύνησης, από την πλευρά του Τζορτζ Σόρος, αναφορικά με επενδύσεις που ο ίδιος ήθελε να πραγματοποιήσει στον τομέα της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο ο Καμπουρίδης είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για τα projects στα οποία είχε εμπλακεί και «έτρεχαν» στην Ελλάδα. Οι δηλώσεις του στο Bloomberg δεν πέρασαν απαρατήρητες, αφού ορισμένοι καλά ενημερωμένοι κύκλοι οι οποίοι γνωρίζουν τη στενή σχέση που έχει με τον Τζορτζ Σόρος, αλλά και την Goldman Sachs, έσπευσαν να συνδέσουν άμεσα την τοποθέτησή του με την επίσκεψη στην Ελλάδα του Ουγγροσκοπιανού μεγαλοεπενδυτή εκείνη την περίοδο.

Τι σχέση έχει ο Καμπουρίδης με τον Σόρος και την Goldman Sachs; Ο Κύπριος επιχειρηματίας είναι ιδρυτής, όπως προαναφέραμε, μαζί με τον Πιέρ Χαραλαμπίδη, της εταιρείας Dolphin Capital Investors. Εκτός αυτού, όμως, υπήρξε ιδρυτικός εταίρος της εταιρείας Soros Real Estate Partners (SREP), η οποία κατά τη διάρκεια της θητείας του συγκέντρωσε επενδυτικό κεφάλαιο ύψους 1 δισ. δολ. Ο Τζόρτζ Σόρος είναι εκείνος ο οποίος είχε αναθέσει στον Μίλτο Καμπουρίδη την ανάπτυξη της επενδυτικής στρατηγικής στη νοτιοανατολική Ευρώπη, άρα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Πριν από τη στενή συνεργασία που είχε αναπτύξει με τον Τζορτζ Σόρος, είχε εργαστεί στο τμήμα Επενδυτικών Συναλλαγών της Godman Sachs, ενώ διατηρούσε στενές σχέσεις και με τον μεγαλοκερδοσκόπο Πόλσον, ο οποίος είχε επενδύσει περί τα 5 δισ. ευρώ τότε στη χρεοκοπία της χώρας, αλλά και στα CDS, και του οποίου στελέχη είχαν έρθει στην Ελλάδα, με την αρωγή της Goldman Sachs και του ομίλου του κ. Καμπουρίδη, για συναντήσεις με Ελληνες τραπεζίτες, προκειμένου να διακριβώσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

http://e-parembasis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου