Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Πήραμε ήδη 42 δισ. από την Τρόικα


Κωστής Πλάντζος

Πακτωλός δισεκατομμυρίων ρέει ξαφνικά στη χώρα μας, αλλά όλα καταλήγουν στις τσέπες εκείνων που δάνειζαν επί δεκαετίες ήδη τη χώρα μας.
Αν και το ΔΝΤ έδωσε ήδη «μια και έξω» ό,τι ήταν να δώσει στη χώρα μας για την δόση αυτού του τριμήνου, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δεν προλαβαίνει να τυπώνει ομόλογα και να δίνει χρήμα στην Ελλάδα.
Μαζί με τα πρώτα 5,9 δισ. ευρώ από την ΕΕ και άλλα 1,6 δισ, ευρώ από το ΔΝΤ, τα οποία εισπράξαμε ήδη προ ημερών για να πληρωθούν τα ομόλογα του Μαρτίου, μέχρι τέλος Μαϊου θα διατεθούν στη χώρα μας σχεδόν 75 δισ. ευρώ –από τα συνολικά 130 δισ. που προβλέπει η συμφωνία για το PSI 2!


Μάλιστα τα χρήματα της δόσης αυτού του τριμήνου θα πληρωθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο, αφού ως τον Μάιο θα προεισπράξουμε ό,τι αναλογεί στη χώρα μας για μέχρι τον Ιούνιο.
Ήδη τις ημέρες ανταλλαγής των παλαιών ομολόγων, η χώρα μας εισέπραξε στο πλαίσιο του PSI η Ελλάδα τα 30 δισ. ευρώ τα οποία διατίθενται σε χρήμα για την ανταλλαγή των ομολόγων. Τα 30 δισ. προέρχονται από δύο ομόλογα που εκδίδει EFSF. Το ένα, ύψους 15 δισ. ευρώ λήγει σε ένα έτος και το άλλο, επίσης 15 δισ. ευρώ, λήγει σε δύο χρόνια.
Την ιδία περίοδο η Ελλάδα έλαβε και τα 5,5 δισ. ευρώ που αφορά στην κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι και το Μάρτιο.
Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα εισρεύσουν άλλα 8,5 δισ. ευρώ που απομένουν από τα 14,4 δισ. των χρημάτων που μας δίνουν ΕΕ και ΕΚΤ. Από τα 7,5 δισ. που ήδη εισπράξαμε από την Τρόικα, πληρωθήκαν τριετή ομόλογα αξίας 4,9 δισ. ευρώ που είχαν στην κατοχή της η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες, ενώ τα υπόλοιπα 2,9 εξυπηρετούν πληρωμές του προϋπολογισμού.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα καταφθάσουν στα κρατικά ταμεία και άλλα 23 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για το πρώτο μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Αυτή θα πραγματοποιηθεί μάλλον μετά το Πάσχα. Εκτός από τα 23 δισ. ευρώ που θα δοθούν άμεσα, αναμένεται να δοθούν άλλες δύο δόσεις, μία στα τέλη του 2012 και η άλλη το 2013, με βάση τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων της Black Rock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών και σε συνάρτηση με τις τελικές απώλειες που θα υποστούν από το PSI.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών το μόνο που απομένει να ενεργοποιηθεί είναι η σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης (co-financing) μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα που συνιστά ένα από τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.

πηγη:sotiras.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου